call center phone
call center phone

210 3000 450

27 Ιουλίου 2023

Δημόσιες πληροφορίες οχημάτων: τι προσφέρει η πλατφόρμα Open Car

Πότε περνάει ΚΤΕΟ το όχημά σου εξαρτάται από το είδος του οχήματος και από το αν είναι η πρώτη φορά που περνάει ΚΤΕΟ. Για επιβατηγά Ι.Χ. κάθε 2 χρόνια.

φατογραφία-από-ένα-αυτοκίνητο-στο-συνεργείο

Ψάχνεις πληροφορίες οχημάτων με πινακίδες που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα; Με τη νέα online υπηρεσία του gov.gr Open Car, μπορείς να βρεις δημόσιες πληροφορίες οχημάτων με λίγα μόλις κλικ.

Η εφαρμογή τέθηκε σε λειτουργία για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2022 από τα Υπουργεία Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Πάμε να δούμε αναλυτικά πώς μπορείς να την χρησιμοποιείς.

Τι είναι το Open Car και πώς λειτουργεί;

Το Open Car είναι μία πλατφόρμα που παρέχει πληροφορίες σχετικά με οχήματα που φέρουν ελληνικές πινακίδες κυκλοφορίας.

Η χρήση της είναι πολύ απλή, καθώς ο πολίτης δεν έχει παρά να συμπληρώσει την πινακίδα του οχήματος που τον ενδιαφέρει και να λάβει τις σχετικές πληροφορίες.

Η υπηρεσία είναι προσβάσιμη και από το gov.gr, στην ενότητα «Πολίτης και καθημερινότητα» και την υποενότητα «Μετακινήσεις».

Ποιες πληροφορίες παρέχει το Open Car;

Μπαίνεις στην πλατφόρμα του Open Car και αφού περάσεις τον έλεγχο ότι δεν είσαι ρομπότ, πληκτρολογείς την πινακίδα του οχήματός σου και βλέπεις τις εξής πληροφορίες:

  • Τον αριθμό κυκλοφορίας π.χ. ΧΧΧ1234.
  • Τον τύπο του οχήματος: αν είναι επιβατικό, ΦΙΧ, ή άλλο όχημα.
  • Τον κατασκευαστή και το μοντέλο του οχήματος π.χ. SEAT IBIZA.
  • Το χρώμα του οχήματος: αν βλέπεις διαφορετικό χρώμα από αυτό που έχει δηλωθεί, μπορεί ο ιδιοκτήτης να παρέλειψε να δηλώσει την αλλαγή ή να πρόκειται για κλοπή.
  • Την κατάσταση του οχήματος: αν το όχημα είναι σε κίνηση, ακινησία ή είναι κλεμμένο.
  • Την κατάσταση ασφάλειας του οχήματος: Αν το όχημα είναι ανασφάλιστο, θα εμφανιστεί η ένδειξη «Όχι».

Ποιες πληροφορίες δεν σου παρέχει το Open Car;

Το Open Car δεν παρέχει πληροφορίες σχετικά με:

  • Τα προσωπικά στοιχεία των κατόχων ή ιδιοκτητών ενός οχήματος.
  • Τυχόν οφειλές από τέλη κυκλοφορίας.

Για να δεις αυτές τις πληροφορίες μπορείς να μπεις στην εφαρμογή myCAR.

Πού χρησιμεύει η εφαρμογή Open Car;

Το Open Car μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στις ακόλουθες τρεις περιπτώσεις:

Πρώτον, όταν βρεθείς στη δυσάρεστη θέση ενός ατυχήματος και το άλλο όχημα έχει εγκαταλείψει το σημείο. Αν έχεις συγκρατήσει τον αριθμό πινακίδας του θα μπορέσεις μέσω του Open Car να βρεις επιπρόσθετες πληροφορίες και να κινηθείς νομικά εναντίον του άλλου οδηγού.

Δεύτερον, αν θέλεις να εξακριβώσεις αν ένα όχημα που είχες παλιά στην κατοχή σου και για το οποίο είχες δηλώσει ακινησία εμφανίζεται ακόμη σε κατάσταση κίνησης.

Τρίτον, αν θέλεις να δεις πότε λήγει η ασφάλεια του αυτοκινήτου σου. Οπότε στην περίπτωση αυτή μέσω του Pricefox να μπορείς να συγκρίνεις ασφάλειες αυτοκινήτου και να επιλέξεις το πακέτο που σου ταιριάζει εξοικονομώντας έως και 172€ ετησίως.

Εμφανίζονται όλα τα οχήματα στη βάση του Open Car;

Ναι, στη βάση δεδομένων του Open Car εμφανίζονται όλα τα οχήματα που φέρουν ελληνικές πινακίδες και είναι δηλωμένα στο Υπουργείο Μεταφορών.

Αν το όχημά σου είναι καινούριο ή μόλις πρόσφατα εξέδωσες πινακίδες, μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερος χρόνος μέχρι να εμφανιστεί στην πλατφόρμα.

Μπορώ να εξαιρέσω το όχημά μου από τη βάση του Open Car;

Όχι, δεν έχεις τη δυνατότητα να εξαιρέσεις το όχημά σου από τη βάση του Open Car.

Ωστόσο, εμφανίζονται μόνο τα βασικά στοιχεία του οχήματός σου και όχι τα προσωπικά σου δεδομένα.

Γιατί το όχημά μου φαίνεται ανασφάλιστο στο Open Car ενώ έχω ασφάλεια;

Αν το όχημά σου εμφανίζεται ανασφάλιστο στο Open Car ενώ μόλις έχεις κάνει καινούρια ασφάλεια, μπορεί να χρειαστούν μερικές ώρες μέχρι να ανανεωθούν οι gov πληροφορίες οχημάτων στη σελίδα.

Αυτό που έχει σημασία είναι το ασφαλιστήριο συμβόλαιό σου. Από τη στιγμή που ενεργοποιηθεί, τότε το όχημά σου είναι ασφαλισμένο ακόμα κι αν δεν έχει προλάβει η εφαρμογή του Open Car να ανανεωθεί.

Ποια είναι η διαφορά του Open Car από το myCAR και το myAUTO;

Εκτός από το Open Car, οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ myCAR και myAUTO έρχονται για να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα των οδηγών και των ελεγκτών.

Το myCAR είναι μια εφαρμογή που σου επιτρέπει να τακτοποιείς ψηφιακά διάφορες διαδικασίες για το όχημά σου. Για παράδειγμα, μέσα από την πλατφόρμα μπορείς σε πραγματικό χρόνο να θέσεις σε κίνηση ή ακινησία το όχημά σου, ή να κατεβάσεις βεβαίωση μη οφειλής τελών κυκλοφορίας.

Το myAUTO είναι ο ηλεκτρονικός φάκελος του αυτοκινήτου σου που σου επιτρέπει να βρεις πληροφορίες για το όχημά σου, όπως άδεια κυκλοφορίας, ασφάλεια, τελευταίο ΚΤΕΟ.

Τόσο στο myCAR όσο και στο myAUTO, οι πληροφορίες αυτές είναι προσβάσιμες μόνο από εσένα με τους TaxisNet κωδικούς σου. Αντιθέτως οι gov πληροφορίες οχημάτων του Open Car είναι δημόσιες με τα απολύτως απαραίτητα στοιχεία οχήματος για εξακρίβωση πληροφοριών.