call center phone
call center phone

210 3000 450

Πόσο ισχύει η ασφάλεια αυτοκινήτου μετά τη λήξη της;

27 Ιουνίου 2023

Όταν λήξει η ασφάλεια αυτοκινήτου, τότε παύει και η ισχύς της. Έστω και μια μέρα να έχει περάσει από τη λήξη της, το όχημα είναι ανασφάλιστο και ως ιδιοκτήτης είσαι εκτεθειμένος σε κάθε κίνδυνο που αφορά το αυτοκίνητό σου.

Η λήξη ασφάλειας αυτοκινήτου είναι κάτι πολύ σημαντικό και πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός.

Τι συμβαίνει με τη λήξη ασφάλειας αυτοκινήτου;

Η λήξη ασφάλειας αυτοκινήτου έχει πολλούς κινδύνους και τα πρόστιμα που την συνοδεύουν είναι τσουχτερά και αυστηρά.

Αν είσαι έστω και μια μέρα ανασφάλιστος, τότε:

  • Κινδυνεύεις με πρόστιμο ύψους 250€ (που φτάνεις τα 500€ αν δεν το πληρώσεις εντός 8 ημερών).
  • Κινδυνεύεις με αφαίρεση διπλώματος για 6 μήνες.
  • Κινδυνεύεις με αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων από 6 μήνες έως 2 χρόνια.
  • Επωμίζεσαι το πλήρες ποσό της αποζημίωσης σε οποιαδήποτε υλική ή σωματική ζημιά συμβεί σε περίπτωση ατυχήματος.

Οι έλεγχοι της τροχαίας είναι συχνοί και ακόμη κι αν τους αποφύγεις, υπάρχει ο ηλεκτρονικός έλεγχος που γίνεται αυτόματα και αργά ή γρήγορα εντοπίζεται κάθε ανασφάλιστο όχημα.

Για αυτούς τους λόγους θα πρέπει πάντα να γνωρίζεις πότε λήγει η ασφάλεια του αυτοκινήτου σου και να την ανανεώνεις έγκαιρα.

Τι συμβαίνει αν δεν κάνω έγκαιρα ανανέωση ασφάλισης αυτοκινήτου;

Εάν λήξει η ασφάλεια αυτοκινήτου σου και δεν την έχεις ανανεώσει έγκαιρα, τότε μένεις ανασφάλιστος. Παλαιότερα, ακόμη και αν πλήρωνες αναδρομικά τα προβλεπόμενα ασφάλιστρα, οι καλύψεις του πακέτου συνέχιζαν να ισχύουν. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει πια.

Από το Μάιο του 2014, και σύμφωνα με το νόμο 4261 (ΦΕΚ Α 107 05/05/14), δεν υπάρχει περίοδος χάριτος. Η υποχρεωτική ασφάλεια αυτοκινήτου έχει ακριβή ώρα και ημερομηνία έναρξης και λήξης.

Πρακτικά για σένα αυτό σημαίνει ότι η κάλυψη από την ασφαλιστική εταιρεία ξεκινάει μόνο αφού πληρώσεις τα ασφάλιστρα. Επομένως, για να παραμείνεις ασφαλισμένος και μετά την λήξη, πρέπει να πληρώσει τα ασφάλιστρα της ανανέωσης του συμβολαίου.

Τα αυτοκίνητα που μένουν ανασφάλιστα ακόμα και για μια ημέρα, καταγράφονται στην βάση δεδομένων του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Αυτοκινήτων.

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση αναδρομικής επιβολής προστίμων, τότε είναι πολύ πιθανό να πληρώσεις πρόστιμο, ακόμα και αν έμεινες μια μέρα χωρίς ασφάλεια.

Η ασφάλεια του αυτοκινήτου σου μπορεί να έχει τη διάρκεια που εσύ θα επιλέξεις. Αυτή η διάρκεια μπορεί να είναι για 3, 6 και 12 μήνες ανάλογα με το συμβόλαιο που θα αγοράσεις.

Τι πρόστιμο μπορεί να πληρώσω;

Αν γίνει έλεγχος από την τροχαία ή ηλεκτρονικός και βρεθείς χωρίς ασφάλεια αυτοκινήτου τότε σου έρχεται ειδοποιητήριο με πρόστιμο 250€.

Αν δεν το πληρώσεις εντός 8 ημερών, το πρόστιμο ανεβαίνει στα 500€.

Τι γινεται αν περάσει η προθεσμία πληρωμής του προστίμου;

Από τη στιγμή που το αυτοκίνητο σου εντοπίζεται ως ανασφάλιστο και εκδίδεται το παράβολο για το ανάλογο πρόστιμο, έχεις συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να το πληρώσεις (αναγράφεται πάνω στο παράβολο που έχεις παραλάβει.

Εμείς αυτό που σε συμβουλεύσουμε είναι να πληρώσεις το πρόστιμο εντός του χρονικού πλαισίου για να μην έχεις περισσότερες κυρώσεις.

Οι επιπλέον κυρώσεις που θα έχεις είναι:

  • Αφαίρεση του διπλώματος και της άδειας κυκλοφορίας από 6 μήνες έως και 2 χρόνια.
  • Αυξημένο πρόστιμο ύψους 500€ για Ε.Ι.Χ., 200€ για δίκυκλα και 1.000€ για φορτηγά.

Να θυμάσαι πως για να θεωρείται το αυτοκίνητο σου ασφαλισμένο δεν πρέπει απλά να το ασφαλίσεις με κάποιο συμβόλαιο, αλλά και να πληρώσεις το ποσό που σου αναλογεί για το παράβολο το οποίο θα βρεις στο Taxisnet.

Δες με ένα κλικ αν έχεις ασφάλεια αυτοκινήτου

Όταν μιλάμε για τις ασφάλειες αυτοκινήτων τα ζητήματα που προκύπτουν είναι πολλά. Στις μέρες μας δεν έχουμε μόνο να κάνουμε με το αν ένα αυτοκίνητο είναι ασφαλισμένο, αν έχει λήξει η ασφάλεια αυτοκινήτου σου ή αν υπάρχουν σχετικά πρόστιμα που θα σου επιβληθούν αναδρομικά.

Αν αναρωτιέσαι αν έχεις ασφάλεια αυτοκινήτου, υπάρχει ένας εύκολος τρόπος:

  • Μπες στην ιστοσελίδα του Κέντρου Πληροφοριών.
  • Κάνε κλικ το κίτρινο πεδίο που λέει «Είναι ασφαλισμένο το όχημα σας; Ελέγξτε το τώρα!».
  • Συμπλήρωσε την πινακίδα και το Α.Φ.Μ. σου και δες το διάστημα για το οποίο έχεις ασφάλεια αλλά και την ασφαλιστική εταιρεία.

Προσοχή αν δεν περάσεις ΚΤΕΟ μπορεί να είσαι ανασφάλιστος.

Τα ψιλά γράμματα είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάς ποτέ.

Κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες, λένε στους όρους τους, ότι προκειμένου να σε αποζημιώσουν σε περίπτωση ατυχήματος, τότε θα πρέπει να έχεις περάσει ΚΤΕΟ.

Γιατί με το Pricefox δεν θα μείνεις ποτέ χωρίς ασφάλεια;

Όταν ασφαλίζεσαι μέσω του Pricefox, αγοράζεις ασφάλεια αυτοκινήτου στην καλύτερη τιμή της αγοράς.

Και το πιο σημαντικό, έχεις έγκαιρη και άμεση ενημέρωση σχετικά με τη λήξη της ασφάλειας, ώστε να μη μείνεις στιγμή χωρίς ασφάλεια. Συγκεκριμένα, σε ενημερώνουμε:

  • Μέσω email 15 ή 30 μέρες πριν τη λήξη του συμβολαίου (ανάλογα την εταιρεία).
  • Μέσω τηλεφώνου 15 μέρες και λίγες μέρες πριν τη λήξη του συμβολαίου.

Για να γλιτώσεις, λοιπόν, και τα τσουχτερά πρόστιμα από την Τροχαία, αλλά και για να είσαι καλυμμένος σε περίπτωση ατυχήματος, δεν έχεις παρά να μπεις στη σελίδα του Pricefox. Εδώ έχουμε συγκεντρώσει για σένα τις πιο συμφέρουσες τιμές ασφάλειας αυτοκινήτου και προσφορές από τις πιο αξιόπιστες εταιρείες της αγοράς.

Τις προσφορές αυτές μπορείς να τις δεις χρησιμοποιώντας την πινακίδα του αυτοκινήτου σου, και επιλέγοντας το πακέτο ασφάλειας που σε ενδιαφέρει.

Συγκρίνεις τα αποτελέσματα και μέσα σε λίγα λεπτά μπορείς να ολοκληρώσεις την αγορά του συμβολαίου σου και να έχεις το ασφαλιστήριο στα χέρια σου.