call center phone
call center phone

210 3000 450

27 Ιουνίου 2023

Πώς χρησιμοποιώ το MyCAR για ψηφιακές υπηρεσίες αυτοκινήτου;

Τι υπηρεσίες μπορείς να κάνεις μέσω του myCar της ΑΑΔΕ και πώς αποκτάς πρόσβαση; Πώς πληρώνεις τα τέλη κυκλοφορίας; Πού διαφέρει με το myAuto;

το-λογότυπο-της-εφαρμογής-και-του-συστήματος

Το myCAR είναι πλατφόρμα της ΑΑΔΕ με την οποία έχεις τη δυνατότητα να ψηφιοποιείς τις υπηρεσίες για το αυτοκίνητό σου. Μπορείς να αποκτήσεις πρόσβαση με τους κωδικούς TaxisNet για να δεις τα στοιχεία του οχήματός σου ή να κατεβάσεις δικαιολογητικά.

Τι μπορώ να κάνω με το myCAR της ΑΑΔΕ;

Βασικός στόχος του myCAR ΑΑΔΕ είναι να μειώσει την ταλαιπωρία των πολιτών και να ελαττώσει τους συνωστισμούς στα γκισέ των ΔΟΥ.

Συγκεκριμένα, με το myCAR μπορείς να:

  • Εντοπίσεις πληροφορίες για το όχημά σου.
  • Θέσεις σε ψηφιακή ακινησία ή κυκλοφορία το όχημά σου καταθέτοντας τις πινακίδες του.
  • Άρεις την ακινησία του οχήματός σου καταβάλλοντας τέλη κυκλοφορίας ανά μήνα αναλογικά με την περίοδο που θα το κινείς.
  • “Κατεβάσεις” το ειδοποιητήριο και τη βεβαίωση μη οφειλής τελών κυκλοφορίας για να το χρησιμοποιήσεις για μεταβίβαση οχήματος, επαναταξινόμηση, ή εξαγωγή στο εξωτερικό.
  • Αποκτήσεις πρόσβαση στις δηλώσεις που έχεις ήδη υποβάλει.

Ποια είναι η διαφορά του myCAR από το myAUTO;

Η πλατφόρμα του myCar σου επιτρέπει να κάνεις ψηφιακά διάφορες διαδικασίες για το όχημά σου.

Η υπηρεσία myAUTO αποτελεί τον ηλεκτρονικό φάκελο του οχήματός σου. Εδώ μπορείς να δεις:

  • Τον τύπο και το μοντέλο του οχήματος.
  • Τα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας.
  • Τα στοιχεία ασφάλισης αυτοκινήτου.
  • Αν το όχημα έχει κλαπεί ή βρίσκεται σε κίνηση/ακινησία.
  • Τα αποτελέσματα του τελευταίου Τεχνικού Ελέγχου (ΚΤΕΟ) και την ημερομηνία του επόμενου (στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό για οχήματα που έχουν εισαχθεί μεταχειρισμένα).
  • Τα στοιχεία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας.

Η πρόσβαση στην πλατφόρμα είναι εύκολη και γίνεται με τους κωδικούς TaxisNet. Τα στοιχεία παρουσιάζονται ανά πηγή πληροφοριών με τη μορφή της ηλεκτρονικής ταυτότητας του οχήματός σου (εξαιρούνται τα μοτοποδήλατα).

Για παράδειγμα, μπορείς να δεις στοιχεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της ΑΑΔΕ, της αστυνομίας ή του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.

Άρα, θα λέγαμε ότι το myAUTO επικεντρώνεται στην ταυτότητα του οχήματός σου, ενώ το myCAR στις υπηρεσίες που μπορείς να πραγματοποιήσεις για το όχημά σου online.

Πώς πληρώνω στο myCAR τα τέλη κυκλοφορίας 2023;

Μέσα από το myCAR ΑΑΔΕ μπορείς πολύ εύκολα να πληρώσεις τα τέλη κυκλοφορίας 2023 αφού εκδόσεις και εκτυπώσεις το σχετικό ειδοποιητήριο.

Το ειδοποιητήριο βρίσκεται στην ενότητα «Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων» στο πεδίο «Ειδοποιητήρια Τελών Κυκλοφορίας Οχημάτων» του myCAR.

Έπειτα μπορείς να εξοφλήσεις το ποσό:

  • Mέσω e-banking.
  • Σε κάποιο κατάστημα τράπεζας ή ΕΛΤΑ.
  • Σε κάποιο μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών.

Αφού καταθέσεις το ποσό, θα λάβεις και την αντίστοιχη βεβαίωση μη οφειλής. Μέσα από το myCAR μπορείς επίσης να άρεις την ψηφιακή ακινησία του οχήματός σου, πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας μόνο για τους μήνες που θα δηλώσεις ότι κινείς το όχημά σου.

Τέλος, η πλατφόρμα θα σε πληροφορήσει για πιθανά απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας, ώστε να τακτοποιηθούν.

Τι ισχύει με το myCAR της ΑΑΔΕ και την κατάθεση πινακίδων;

Αν είσαι ιδιοκτήτης “εν κινήσει” επιβατικού ή δίκυκλου και δεν θέλεις να πληρώσεις τέλη κυκλοφορίας, μπορείς να θέσεις το όχημά σου σε ακινησία μέσα από το myCAR ΑΑΔΕ.

Αντί να επισκεφθείς μία ΔΟΥ για να καταθέσεις τις πινακίδες σου, μπορείς πλέον να τις υποβάλλεις ψηφιακά, μέσα από την ενότητα «Ψηφιακή Ακινησία/Κυκλοφορία» του myCAR.

Συμπλήρωσε:

  • Τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός σου.
  • Τον Τ.Κ. την οδό κατοικίας και τον αριθμό.
  • Το χώρο στάθμευσης (ιδιόκτητο, παραχωρημένο, ή νοικιασμένο).

Έπειτα μπορείς να υποβάλλεις την αίτησή σου, και αν είσαι ο μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα θα σε ενημερώσει ότι το όχημά σου έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Αν υπάρχουν συνιδιοκτήτες θα ενημερωθούν για να εγκρίνουν το αίτημα.

Η πλατφόρμα κάνει πολύ εύκολη και την άρση της ψηφιακής ακινησίας είτε σε μόνιμη βάση είτε για μερικούς μήνες. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πληρώσεις τα τέλη κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους, και αν το όχημα είναι ασφαλισμένο, γίνεται η υποβολή του αιτήματος.

Τι αλλαγές έρχονται με την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών για τα οχήματα μέσω του myCar;

Με τον σταδιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών για τα οχήματα εκκρεμεί να δούμε και το ψηφιακό δίπλωμα, γνωστό και ως Car Wallet.

Θα είναι διαθέσιμο στα smartphones των οδηγών για εύκολη πρόσβαση ανά πάσα ώρα. Ταυτόχρονα, έχει ξεκινήσει και η ψηφιακή μεταβίβαση οχημάτων με ελάχιστες ενέργειες από την πλευρά του πωλητή και του αγοραστή.

Στόχος των αλλαγών είναι η διευκόλυνση του πολίτη, γλιτώνοντάς του χρόνο και χρήμα. Και αν ψάχνεις οικονομική ασφάλεια αυτοκινήτου στo Pricefox μπορείς να συγκρίνεις όλη την αγορά σε μία οθόνη και να φτιάξεις το πακέτο που σου ταιριάζει. Εξοικονόμησε μέχρι και 172€ ετησίως με συνεχή υποστήριξη 24/7 από τους ειδικούς.