call center phone
call center phone

210 3000 450

16 Φεβρουαρίου 2024

Θερμοστάτης αυτοκινήτου: τι είναι, κόστος αλλαγής & συχνές βλάβες

Ανακάλυψε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον θερμοστάτη αυτοκινήτου. Βλάβες, αιτίες, επιδιόρθωση, κόστος. Μάθε που χρησιμεύει ο θερμοστάτης.

Ο θερμοστάτης αυτοκινήτου είναι το όργανο εκείνο που εξασφαλίζει σταθερές θερμοκρασίες κινητήρα, ελέγχοντας τη ροή του ψυκτικού υγρού.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία βαλβίδα που ανιχνεύει τη θερμοκρασία του κινητήρα και προστατεύει το αυτοκίνητο από την υπερθέρμανση.

Αυτό το πετυχαίνει επιτρέποντας ή εμποδίζοντας τη ροή του ψυκτικού υγρού. Άρα, ξέρεις ότι αναφέρεσαι στον θερμοστάτη κάθε φορά που λες:

  • «Πρέπει να ζεσταθεί λίγο πριν ανάψω τη θέρμανση»
  • «Ανέβασε θερμοκρασία»
  • «Θα περιμένουμε λίγα λεπτά τη μηχανή να κρυώσει»

💡Χρήσιμη συμβουλή: Αν υποψιάζεσαι ότι έχεις βλάβη στο θερμοστάτη ή οπουδήποτε στη μηχανή του αυτοκινήτου σου, τότε διάβασε το συμβόλαιο της ασφάλειας αυτοκινήτου και δες αν σε καλύπτει.

Πώς λειτουργεί ο θερμοστάτης αυτοκινήτου;

Σκέψου τον θερμοστάτη σαν το διακόπτη ψύξης του αυτοκινήτου.

Όταν οι θερμοκρασίες του περιβάλλοντος είναι χαμηλές, ο θερμοστάτης σταματάει την κυκλοφορία του ψυκτικού υγρού. Στόχος είναι να μπορέσει ο κινητήρας να ανεβάσει θερμοκρασία για να λειτουργεί αποδοτικά.

Αντιθέτως, όταν ο κινητήρας ξεπεράσει τους 80-90 βαθμούς, ο θερμοστάτης ξαναενεργοποιείται για να επιτρέψει την κυκλοφορία του ψυκτικού υγρού. Στόχος είναι να αποφύγει την υπερθέρμανση του κινητήρα.

Αν ο κινητήρας υπερθερμανθεί, θα κολλήσουν τα μέταλλα μεταξύ τους και ο κινητήρας θα καταστραφεί από υπερθέρμανση.

Γίνεται αυτοκίνητο χωρίς θερμοστάτη;

Όχι.

Κανένα σύγχρονο αυτοκίνητο δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ψύξη. Η δουλειά του θερμοστάτη είναι να ψύχει τον κινητήρα όταν ξεπεράσει τις κατάλληλες για τη λειτουργία του θερμοκρασίες.

Ακόμη και τους χειμερινούς μήνες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, όταν το αυτοκίνητο βρίσκεται εν κινήσει μπορεί να αναπτύξει υψηλές θερμοκρασίες χωρίς προειδοποίηση. Ο θερμοστάτης πρέπει να είναι πάντα έτοιμος να παρέχει ψυκτικό υγρό για να τις μειώσει.

Μάλιστα, αν το αυτοκίνητο κινείται για πολλές ώρες σε υψηλές σχετικά ταχύτητες, μπορεί το ψυκτικό υγρό να μην καταφέρει να κατεβάσει τη θερμοκρασία του κινητήρα και να χρειαστεί να ακινητοποιηθεί το όχημα μέχρι να επανέλθει η θερμοκρασία του κινητήρα.

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες βλάβες στον θερμοστάτη αυτοκινήτου;

Οι πιο συνηθισμένες βλάβες που παρουσιάζει ο θερμοστάτης αυτοκινήτου είναι:

  • Φθορά ή σπάσιμο του θερμοευαίσθητου στοιχείου
  • Ελλιπές, ακανόνιστο, ή ετεροχρονισμένο άνοιγμα και κλείσιμο των βαλβίδων του
  • Αποσυμπίεση του συστήματος
  • Φθορά ή σπάσιμο του συμπιεστή

Πώς ξέρω ότι ο θερμοστάτης αυτοκινήτου έχει πρόβλημα;

Τα βασικά συμπτώματα βλάβης θερμοστάτη αυτοκινήτου είναι όταν:

  • Αδικαιολόγητα μεγάλη κατανάλωση καυσίμων
  • Ένδειξη λυχνίας "Check Engine" («Έλεγχος Κινητήρα»)
  • Συνεχείς υπερθερμάνσεις του κινητήρα (ένδειξη κολλημένου θερμοστάτη)
  • Περίεργες θερμοκρασίες στον πίνακα οργάνων (πρέπει όταν βάζεις μπρος στο αυτοκίνητο να έχει κρύο κινητήρα και να θερμαίνεται σταδιακά)
  • Αυξομειώσεις στη θερμοκρασία του εισερχόμενου αέρα από το καλοριφέρ ή το κλιματιστικό
  • Δεν λειτουργεί το καλοριφέρ
  • Χρειάζεται συχνή ανανέωση του ψυκτικού υγρού (υπάρχουν διαρροές)
  • Βγαίνει λευκός καπνός από την εξάτμιση
  • Ακούγονται ήχοι από το ψυγείο (βράσιμο, γουργουρητά, ή χτυπήματα)

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες βλάβης του θερμοστάτη αυτοκινήτου;

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες βλάβης του θερμοστάτη αυτοκινήτου είναι:

  • Ισχυροί κραδασμοί
  • Χαμηλά επίπεδα ψυκτικού υγρού
  • Κακή ποιότητα ψυκτικού υγρού
  • Ασταθής λειτουργία του κινητήρα
  • Παρουσία ρύπων (όπως σκουριά, ιζήματα, συντρίμμια)
  • Φθορά θερμοστάτη από την πολυχρησία (ηλικία, χιλιόμετρα, συχνή χρήση αυτοκινήτου)

Έλεγχος θερμοστάτη αυτοκινήτου: πόσο συχνά πρέπει να γίνεται;

Εάν χαλάσει ο θερμοστάτης αυτοκινήτου, μην περιμένεις τον έλεγχο ΚΤΕΟ για να τον αλλάξεις. Ο τακτικός έλεγχος και η συντήρηση του θερμοστάτη θα εξασφαλίσουν τη μακροζωία του οχήματός σου.

Συστήνεται ένας ετήσιος έλεγχος του θερμοστάτη αυτοκινήτου στην αντίστοιχη υπηρεσία, ανάλογα και με την χρήση που κάνεις στο όχημά σου. Μαζί με την επιθεώρηση μπορεί να γίνει και ένας καθαρισμός από τυχόν σκουριά ή ιζήματα.

Ποια είναι η τιμή για θερμοστάτη αυτοκινήτου;

Το κόστος για αλλαγή θερμοστάτη αυτοκινήτου δεν είναι πολύ υψηλό, μιας και θεωρείται μικρό εξάρτημα. Η τιμή κυμαίνεται από 10€-130€ ανάλογα με:

  • Τον κατασκευαστή
  • Τον τύπο του οχήματος
  • Τις προδιαγραφές του θερμοστάτη

💡Χρήσιμη συμβουλή: Πολλές φορές είναι καλύτερο να αντικαθιστάς έναν ελαττωματικό θερμοστάστη με ένα καινούριο, διότι μπορεί να σου χαλάσει σύντομα μετά την επισκευή και να καταλήξεις να ξοδέψεις περισσότερα χρήματα είτε σε κάποια μεγαλύτερη ζημιά που έγινε είτε στην τελική αντικατάσταση του θερμοστάτη.

Πόσο χρόνο διαρκεί η επισκευή ή αλλαγή θερμοστάτη αυτοκινήτου;

Ο χρόνος αλλαγής ή επισκευής του θερμοστάτη αυτοκινήτου εξαρτάται από το μοντέλο και τη μάρκα του οχήματος.

Ωστόσο, θεωρείται μία σχετικά εύκολη εργασία και μετά από λίγες ώρες θα μπορείς και πάλι να χρησιμοποιείς το αυτοκίνητό σου χωρίς πρόβλημα. Φυσικά, εξαρτάται κι από τη διαθεσιμότητα του συνεργείου που θα πας το αυτοκίνητο.

Κολλημένος θερμοστάτης αυτοκινήτου: 2 πιθανά σενάρια

Ένας “κολλημένος θερμοστάτης” είναι ουσιαστικά ένας ελαττωματικός θερμοστάτης που έχει “παγώσει” στην ανοικτή ή κλειστή θέση.

Θερμοστάτης σε κλειστή θέση

Εάν ο θερμοστάτης αυτοκινήτου είναι κολλημένος σε κλειστή θέση (το χειρότερο σενάριο), θα παρατηρήσεις μία απότομη αύξηση της θερμοκρασίας του αυτοκινήτου. Κι αυτό γιατί δεν κυκλοφορεί ψυκτικό υγρό να κατεβάσει τη θερμοκρασία του κινητήρα.

Αν δεν ακινητοποιήσεις το όχημά σου εγκαίρως, υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί ζημιά στον κινητήρα. Τα πιο συνήθη είναι να σπάσει κάποιο κολάρο νερού ή να κάψει φλάντζα (πολύ πιο ακριβή ζημιά).

Θερμοστάτης σε ανοιχτή/μισάνοιχτη θέση

Εάν ο θερμοστάτης αυτοκινήτου είναι κολλημένος σε ανοιχτή ή μισάνοιχτη θέση (πιο ήπιο σενάριο), θα αργεί το όχημα να φτάσει στη σωστή θερμοκρασία λειτουργίας ειδικά τον χειμώνα. Κι αυτό γιατί θα κυκλοφορεί παραπάνω ψυκτικό υγρό από όσο πρέπει στον κινητήρα και θα τον κρατά σε χαμηλές θερμοκρασίες, μειώνοντας την αποδοτικότητα του ακόμη και τη λειτουργικότητά του.

Σαν αποτέλεσμα, δεν θα μπορείς να ανάβεις το καλοριφέρ για κοντινές διαδρομές, ή θα παρατηρείς απότομη πτώση της θερμοκρασίας σε κατηφόρα χωρίς φορτίο.

Σε αυτή την περίπτωση η ζημιά δεν είναι τόσο εμφανής γιατί είναι σταδιακή και μακροχρόνια. Ο κινητήρας λειτουργεί πιο έντονα αναπτύσσοντας μεγαλύτερες τριβές, με αποτέλεσμα να προκαλούνται μεγάλες φθορές στα μέταλλα.

Επιπλέον, θα καταναλώνεις πολύ περισσότερα καύσιμα, μιας και ο εγκέφαλος του αυτοκινήτου “διαβάζει” το όχημα ως κρύο και η καύση εντός του κινητήρα είναι ατελής.

Κολλημένος θερμοστάτης αυτοκινήτου: πώς το καταλαβαίνω;

Για να καταλάβεις αν ο θερμοστάτης λειτουργεί ή σε ποια θέση έχει κολλήσει, ακολούθησε τις εξής οδηγίες:

  • Βάλε μπρος το αυτοκίνητο και άστο να ζεσταθεί λιγάκι
  • Ψηλάφησε προσεκτικά τους σωλήνες που οδηγούν στο ψυγείο
  • Εάν ζεσταίνονται αμέσως, τότε μπορεί ο θερμοστάτης να έχει κολλήσει σε ανοιχτή θέση και το ψυκτικό υγρό να τρέχει κατα μήκος του σωλήνα με το που ενεργοποιηθεί ο κινητήρας
  • Εάν περάσει λίγη ώρα και ο σωλήνας παραμένει τελείως κρύος, τότε μάλλον ο θερμοστάτης έχει κολλήσει σε κλειστή θέση και δεν κυκλοφορεί καθόλου ψυκτικό υγρό.

Σε περίπτωση που ο θερμοστάτης έχει κολλήσει σε ανοιχτή θέση, μπορείς να οδηγήσεις το αυτοκίνητο μέχρι το κοντινότερο συνεργείο με μικρό κίνδυνο ζημιάς.

Σε περίπτωση που ο θερμοστάτης έχει κολλήσει σε κλειστή θέση, τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να οδηγείς το αυτοκίνητο, διότι γρήγορα θα υπερθερμανθεί και θα πάθει μεγαλύτερη ζημιά. Καλό είναι να καλέσεις την οδική βοήθεια για να το μεταφέρεις σε ένα συνεργείο.

⚠️Προσοχή: Καλό είναι να μην κάνεις διάγνωση κάποιου προβλήματος ή απόπειρα επισκευής χωρίς να συμβουλευτείς ένα μηχανικό. Αν γίνει λάθος διάγνωση ή κάποια ζημιά εξαιτίας των επισκευών σου, μπορεί να σου κοστίσει πολύ περισσότερα η επισκευή του νέου προβλήματος σε σχέση με το αρχικό.

Κολλημένος θερμοστάτης αυτοκινήτου: τι κάνω;

Αν όντως έχει κολλήσει ο θερμοστάτης του αυτοκινήτου ή πιστεύεις γενικότερα ότι υπάρχει βλάβη στη μηχανή ή στον κινητήρα του αυτοκινήτου, καλό είναι να το πας σε ένα συνεργείο να στο ελέγξουν.

Ανάφερε τι συμπτώματα έχεις προσέξει και ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα και άσε τους ειδικούς να το λύσουν.