call center phone
call center phone

210 3000 450

26 Ιουλίου 2023

Ανεβάζει θερμοκρασία το αυτοκίνητο - Τι φταίει;

Διάβασε εδώ όλους τους λόγους για τους οποίους ανεβάζει θερμοκρασία το αυτοκίνητο σου αλλά και τι μπορείς να κάνεις για να το αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά.

φωτογραφία-από-τη-μηχανή-κάτω-από-το-καπό-ενός-αυτοκινήτου

Μία από τις πιο ανησυχητικές καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας οδηγός είναι ξαφνικά να ανεβάζει θερμοκρασία το αυτοκίνητο του.

Για αυτό το λόγο στο άρθρο μας, παραθέτουμε όλους τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό αλλά και το πως μπορείς να το αντιμετωπίσεις σωστά.

Οι πιο πιθανές αιτίες υπερθέρμανσης του κινητήρα

Η υπερθέρμανση του κινητήρα είναι ένα ανησυχητικό ζήτημα που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ζημιά εάν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως. Υπάρχουν διάφορες πιθανές αιτίες πίσω από αυτό το πρόβλημα. Μερικές από αυτές είναι οι εξής:

1. Πιθανά προβλήματα στο σύστημα ψύξης

Η χαμηλή στάθμη ψυκτικού υγρού, οι διαρροές ψυκτικού υγρού ή οι θύλακες αέρα στο σύστημα ψύξης μπορεί να εμποδίσουν τη σωστή απαγωγή θερμότητας και να οδηγήσουν σε υπερθέρμανση.

2. Προβλήματα με το ψυγείο

Ένα μπλοκαρισμένο ή φραγμένο ψυγείο μπορεί να περιορίσει τη ροή του ψυκτικού υγρού, μειώνοντας την ικανότητά του να ψύχει αποτελεσματικά τον κινητήρα.

3. Ελαττωματική αντλία νερού

Η αντλία νερού κυκλοφορεί πρακτικά το ψυκτικό υγρό μέσω του κινητήρα και του ψυγείου. Εάν παρουσιάσει δυσλειτουργία, η ροή του ψυκτικού υγρού μπορεί να είναι ανεπαρκής για να κρατήσει τον κινητήρα δροσερό.

4. Βλάβη του θερμοστάτη

Ο θερμοστάτης ρυθμίζει τη ροή του ψυκτικού υγρού για τη διατήρηση της βέλτιστης θερμοκρασίας του κινητήρα. Όταν παρουσιάσει βλάβη, το ψυκτικό υγρό ενδέχεται να μην κυκλοφορεί σωστά, με αποτέλεσμα να προκαλείται υπερθέρμανση.

5. Πιθανά προβλήματα στον ανεμιστήρα ψύξης

Ο ανεμιστήρας ψύξης βοηθά στην απαγωγή της θερμότητας όταν το αυτοκίνητο είναι ακινητοποιημένο ή όταν κινείται με χαμηλές ταχύτητες. Δυσλειτουργίες στον ανεμιστήρα ή στο ρελέ του μπορεί να οδηγήσουν επίσης σε υπερθέρμανση.

6. Οι φθαρμένοι σωλήνες ή ιμάντες μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά

Οι φθαρμένοι σωλήνες και οι ιμάντες του ψυκτικού υγρού μπορεί να περιορίσουν τη ροή του ψυκτικού υγρού, προκαλώντας υπερθέρμανση του κινητήρα.

7. Δυσλειτουργίες του ηλεκτρικού συστήματος

Προβλήματα με τον αισθητήρα θερμοκρασίας, τον διακόπτη του ανεμιστήρα ψύξης ή τα σχετικά ηλεκτρικά εξαρτήματα μπορεί να διαταράξουν τη λειτουργία του συστήματος ψύξης.

8. Δεν υπάρχει επαρκές λάδι στον κινητήρα

Το λάδι του κινητήρα όχι μόνο λιπαίνει αλλά και βοηθά στην ψύξη του κινητήρα. Τα χαμηλά επίπεδα λαδιού ή η κακή ποιότητα λαδιού μπορεί να συμβάλλουν στην υπερθέρμανση.

9. Σπασμένος ιμάντας

Ο οδοντωτός ιμάντας τροφοδοτεί διάφορα εξαρτήματα του κινητήρα, όπως την αντλία νερού και τον εναλλάκτη θερμότητας. Εάν σπάσει, ο κινητήρας μπορεί να ζεσταθεί σε ακραίο βαθμό αμέσως.

10. Φραγμένο σύστημα εξάτμισης

Μια μπλοκαρισμένη εξάτμιση μπορεί να εμποδίσει τη σωστή ροή του αέρα, οδηγώντας σε αυξημένη συσσώρευση θερμότητας στον κινητήρα.

11. Φθαρμένη φλάντζα κεφαλής

Μια φθαρμένη φλάντζα κεφαλής μπορεί να προκαλέσει την ανάμιξη ψυκτικού υγρού και λαδιού κινητήρα, προκαλώντας υπερθέρμανση και πιθανή βλάβη.

12. Ένα καιρικό φαινόμενο όπως ο καύσωνας

Η παρατεταμένη οδήγηση σε εξαιρετικά ζεστό καιρό (κυρίως στον καύσωνα) μπορεί να επιβαρύνει την ικανότητα του συστήματος ψύξης σε μεγάλο βαθμό.

13.Η μεταφορά βαρύ φορτίου ή η ρυμούλκηση

Η μεταφορά βαρέων φορτίων ή η ρυμούλκηση ρυμουλκούμενων μπορεί να επιβαρύνει επιπλέον τον κινητήρα και το σύστημα ψύξης.

14. Ελαττωματικά εξαρτήματα του συστήματος ψύξης του κινητήρα

Οποιοδήποτε κατεστραμμένο ή δυσλειτουργικό εξάρτημα του συστήματος ψύξης, όπως ένα καπάκι ψυγείου που έχει διαρροή ή ένας φθαρμένος σωλήνας, μπορεί να συμβάλει και αυτό με τη σειρά του στην υπερθέρμανση του κινητήρα.

15. Η πιθανή έλλειψη συντήρησης

Η παραμέληση της τακτικής συντήρησης, όπως το ξέπλυμα του ψυκτικού υγρού, μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη απόδοση του συστήματος ψύξης και σε αυξημένες πιθανότητες να ανεβάσει θερμοκρασία το αυτοκίνητο.

Πώς να αντιμετωπίσω άμεσα την υπερθέρμανση του κινητήρα;

Η έγκαιρη αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του κινητήρα είναι σημαντική για την αποφυγή σοβαρών ζημιών στο αυτοκίνητο σου.

Εάν δεις ότι ο κινητήρας σου υπερθερμαίνεται, ακολούθησε τα παρακάτω βήματα για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα με υπομονή, άμεσα και αποτελεσματικά.

1. Σταμάτα αμέσως κάπου με ασφάλεια

Μόλις δεις ότι ο δείκτης θερμοκρασίας του κινητήρα ανεβαίνει ή ότι βγαίνει ατμός κάτω από το καπό, σταμάτα σε ένα ασφαλές σημείο στην άκρη του δρόμου. Μην συνεχίσεις την οδήγηση με υπερθερμασμένο κινητήρα, καθώς μπορεί να προκληθεί σοβαρή ζημιά.

2. Σβήσε τον κινητήρα έπειτα από κάποια λεπτά

Το δεύτερο βήμα, το οποίο είναι συνετό να κάνεις, είναι να περιμένεις πέντε με δέκα λεπτά και μετά να σβήσεις τον κινητήρα για να μην υπάρξει περαιτέρω υπερθέρμανση.

Μην επιχειρήσεις να ανοίξεις το καπάκι του ψυγείου ενώ ο κινητήρας είναι καυτός, καθώς μπορεί να απελευθερωθεί καυτός ατμός και να προκληθούν σοβαρά εγκαύματα.

3. Άφησε τον κινητήρα να κρυώσει

Ένα ακόμα πολύ σημαντικό βήμα είναι να αφήσεις τον κινητήρα να κρυώσει προτού κάνεις το οτιδήποτε άλλο από τα παρακάτω.

4. Κάνε έλεγχο στη στάθμη του ψυκτικού υγρού

Αφού κρυώσει ο κινητήρας, το επόμενο βήμα είναι ο έλεγχος της στάθμης του ψυκτικού υγρού στο ψυγείο αλλά και στο δοχείο ψυκτικού υγρού.

Εάν η στάθμη του είναι χαμηλή, μπορεί να υπάρχει διαρροή, η οποία μπορεί να προκαλεί την υπερθέρμανση. Εάν δεν υπάρχει κάποια εμφανή διαρροή, τότε δες παρακάτω τις επόμενες αιτίες.

5. Κάνε έλεγχο για τυχόν σκουπιδάκια

Στο μπροστινό μέρος του ψυγείου και στην περιοχή γύρω από αυτό μπορεί να υπάρχουν τυχόν συντρίμμια, βρωμιά ή φύλλα τα οποία θα εμποδίζουν τη ροή του αέρα. Καθάρισε τα και θα δεις αμέσως διαφορά.

6. Έλεγξε και την αντλία νερού

Η αντλία νερού κυκλοφορεί το ψυκτικό υγρό στον κινητήρα. Τσέκαρε για τυχόν διαρροές γύρω από την αντλία νερού ή ενδείξεις βλάβης της αντλίας (για παράδειγμα ένας ασυνήθιστος θόρυβος). Εάν η αντλία νερού είναι ελαττωματική, θα χρειαστεί να αντικατασταθεί.

7. Δες τον ανεμιστήρα του ψυγείου

Ο ανεμιστήρας του ψυγείου είναι αυτός που βοηθά στην ψύξη του κινητήρα με το να τραβάει αέρα μέσω του ψυγείου. Βεβαιώσου ότι ο ανεμιστήρας λειτουργεί σωστά.

Στην περίπτωση που δε λειτουργεί, μπορεί να υπάρχει πρόβλημα με το μοτέρ του ανεμιστήρα.

8. Κάνε έναν έλεγχο στον θερμοστάτη

Κάποιο πρόβλημα στον θερμοστάτη μπορεί προφανώς να προκαλέσει υπερθέρμανση. Εάν ο θερμοστάτης είναι μόνο κλειστός, θα περιορίσει τη ροή του ψυκτικού υγρού.

Αντίθετα, αν είναι ανοιχτός, ο κινητήρας μπορεί να μη φτάσει στη βέλτιστη θερμοκρασία λειτουργίας του. Θα χρειαστεί αλλαγή και στις δύο περιπτώσεις.

9. Συμπλήρωσε ένα καινούριο ψυκτικό υγρό

Εάν η στάθμη του ψυκτικού υγρού είναι χαμηλή, ξαναγέμισε το ψυγείο και το δοχείο ψυκτικού υγρού με το κατάλληλο μείγμα. Στο εγχειρίδιο του αυτοκινήτου σου υπάρχει η ένδειξη για τον σωστό τύπο ψυκτικού υγρού αλλά και την αναλογία ανάμιξης.

10. Η καλύτερη και ασφαλέστερη λύση είναι να καλέσεις την οδική βοήθεια

Στην πολύ πιθανή περίπτωση που δεν μπορείς να εντοπίσεις και να λύσεις το θέμα με την υπερθέρμανση, τότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να καλέσεις την οδική βοήθεια.

Μπορείς να βρεις το τηλέφωνο της οδικής σου ασφάλειας στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο σου.

Η τακτική συντήρηση και η άμεση προσοχή στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας είναι το κλειδί για μια ασφαλή και αποτελεσματική εμπειρία οδήγησης. Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα, τόσο πιο αποτελεσματικά θα επιλυθεί.

Εάν σκοπεύεις να κάνεις ένα μεγάλο ταξίδι, τότε σκέψου σοβαρά να αγοράσεις μαζί με την ασφάλεια αυτοκινήτου σου και την κάλυψη της Οδικής Βοήθειας, γιατί στην περίπτωση που θα τη χρειαστείς θα εξοικονομήσεις περισσότερο από 90% του κόστους της.

Στο Pricefox θα βρεις οδική βοήθεια από 1,67€ το μήνα.