call center phone
call center phone

210 3000 450

19 Απριλίου 2024

Ζυγοστάθμιση vs. Ευθυγράμμιση αυτοκινήτου: όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Τι είναι η ευθυγράμμιση αυτοκινήτου; Πώς γίνεται; Ποια είναι η διαφορά της με τη ζυγοστάθμιση; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για κάθε διαδικασία.

Αν κατά τη διάρκεια της οδήγησης το όχημά σου τείνει να σε “τραβάει” δεξιά ή αριστερά και νιώθεις ότι χάνεις τον πλήρη έλεγχό του, τότε ίσως ήρθε η στιγμή για ευθυγράμμιση αυτοκινήτου.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε αναλυτικά τι είναι η ευθυγράμμιση αυτοκινήτου, πότε πρέπει να γίνεται αλλά και ποια είναι η διαφορά της από τη ζυγοστάθμιση.

💡Χρήσιμη συμβουλή: Στο Pricefox, πέρα από τις συμβουλές που μοιραζόμαστε για καλύτερη ευθυγράμμιση του οχήματός σου, μπορείς να βρεις και να αγοράσεις την πιο φθηνή ασφάλεια αυτοκινήτου.

Τι είναι η ευθυγράμμιση αυτοκινήτου;

Η ευθυγράμμιση αυτοκινήτου αφορά τη ρύθμιση του συστήματος διεύθυνσης του οχήματός σου, ώστε να μην παρεκκλίνει από την πορεία του. Με άλλα λόγια, την επαναφορά της γωνίας των τροχών, όπως ορίζει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου.

Πρόκειται για μία πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί ακρίβεια και γι’ αυτό πρέπει να διεξάγεται από ειδικό.

Πότε χρειάζεται ευθυγράμμιση το αυτοκίνητο;

Ένα αυτοκίνητο χρειάζεται ευθυγράμμιση όταν:

  • Παρεκκλίνει σε ευθεία πορεία σε λείο οδόστρωμα χωρίς αέρα
  • Τα ελαστικά του φθείρονται ανώμαλα ή ανομοιόμορφα
  • Χτυπήσεις με το αυτοκίνητό σου βίαια σε λακκούβα ή πεζοδρόμιο
  • Αντιμετωπίζεις προβλήματα με το κράτημα του τιμονιού, όπως να μην επανέρχεται εύκολα μετά από στροφή, ή να παραμένει σε γωνία ενώ κινείσαι ευθεία

Συστήνεται, επίσης, να πηγαίνεις το όχημά σου στο συνεργείο για ευθυγράμμιση όταν:

  • Αγοράζεις νέα ελαστικά και θέλεις να διατηρηθούν περισσότερο
  • Αντικαθιστάς μέρη των αναρτήσεων ή του τιμονιού

Ασφαλώς, η συχνότητα της ευθυγράμμισης εξαρτάται και από τη χρήση που κάνεις στο όχημά σου. Για παράδειγμα, αν έχεις κακές οδηγικές συνήθειες που φθείρουν το αυτοκίνητό σου, θα χρειάζεται ευθυγράμμιση γρηγορότερα. Αν πάλι δεν χρησιμοποιείς το όχημά σου τόσο συχνά, ενδεχομένως να χρειάζεται ευθυγράμμιση σπανιότερα.

Σαν γενικός κανόνας, η ευθυγράμμιση αυτοκινήτου πρέπει να γίνεται ανά 10.000 χιλιόμετρα ή μία φορά τον χρόνο. Ωστόσο, μιας και το οδικό δίκτυο στην Ελλάδα δεν είναι και το καλύτερο, με συχνές λακκούβες και ανωμαλίες στο οδόστρωμα, αν εντοπίσεις ενδείξεις ότι το όχημά σου θέλει ευθυγράμμιση, μην περιμένεις το ΚΤΕΟ για να το πας στο συνεργείο.

Πώς γίνεται η ευθυγράμμιση αυτοκινήτου;

Αφού πας το αυτοκίνητό σου στο συνεργείο, το πρώτο βήμα είναι να ελεγχθεί αν όντως είναι απαραίτητη η ευθυγράμμιση. Το όχημά περνά από συγκλισιόμετρο για να εξακριβωθεί πόσο παρεκκλίνει από την ευθεία.

Αν όντως παρεκκλίνει, το επόμενο βήμα είναι να μπει σε ράμπα και να περάσει από ακτίνες λέιζερ. Έτσι, διαπιστώνεται το μέγεθος της σύγκλισης ή απόκλισης των τροχών. Έπειτα οι ειδικοί προχωρούν στην ευθυγράμμιση κάνοντας τρεις διορθώσεις:

  • Στη γωνία κάμπερ: πρόκειται για τη γωνία κλίσης του τροχού προς τον κάθετο άξονα, ορατή από το μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου. Αν η γωνία είναι θετική, τότε ο τροχός γέρνει προς τα έξω. Αν είναι αρνητική, τότε ο τροχός γέρνει προς τα μέσα.
  • Στη γωνία κάστερ: σχηματίζεται από τον νοητό άξονα περιστροφής του τροχού όταν στρίβεις το τιμόνι και με τον κατακόρυφο άξονα.
  • Στη σύγκλιση: είναι η γωνία που σχηματίζουν οι τροχοί του ίδιου άξονα μεταξύ τους.

Η ευθυγράμμιση αυτοκινήτου διαρκεί συνήθως μία ώρα, αναλόγως τις ανάγκες και το μέγεθος του αυτοκινήτου, αλλά και το συνεργείο που επιλέγεις. Χωρίς τα ειδικά όργανα, δεν μπορείς να ευθυγραμμίσεις το αυτοκίνητο μόνος σου.

Ποια είναι η τιμή για ευθυγράμμιση αυτοκινήτου;

Η τιμή για ευθυγράμμιση αυτοκινήτου διαφέρει από συνεργείο σε συνεργείο. Με μία γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορείς να βρεις μία εκτίμηση κόστους ανάλογα με το μοντέλο του οχήματός σου.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ευθυγράμμισης αυτοκινήτου;

Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της ευθυγράμμισης αυτοκινήτου είναι:

  • Ασφαλής οδήγηση με άριστο χειρισμό του οχήματος χωρίς παρεκκλίσεις
  • Ομαλή και ξεκούραστη οδήγηση χωρίς αντίσταση των ελαστικών
  • Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των ελαστικών
  • Οικονομική οδήγηση με μειωμένη κατανάλωση καυσίμου

Η ευθυγράμμιση του αυτοκινήτου αφορά την πορεία του όταν κινείται και επομένως επηρεάζει και άλλα συστήματα του οχήματος. Αν δεν είναι ευθυγραμμισμένο, τότε δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται και να φθείρεται περαιτέρω.

Ποια είναι η διαφορά της ευθυγράμμισης αυτοκινήτου από τη ζυγοστάθμιση;

Η ευθυγράμμιση και η ζυγοστάθμιση είναι δύο εντελώς διαφορετικές μηχανολογικές εργασίες.

Η ευθυγράμμιση αναφέρεται στην προσαρμογή της γωνίας των τροχών του οχήματος. Η ζυγοστάθμιση είναι η διαδικασία που επιτρέπει στους τροχούς να περιστρέφονται χωρίς κραδασμούς ή μεγάλες δονήσεις.

Με άλλα λόγια, η ζυγοστάθμιση αφορά την ομοιόμορφη κατανομή του βάρους του ελαστικού σε σχέση με τον τροχό. Αν σε κάποιο μέρος της επιφάνειάς του ο τροχός είναι πιο βαρύς ή ελαφρύς, η ζυγοστάθμιση κατανέμει τη διαφορά βάρους.

Πότε χρειάζεται ζυγοστάθμιση το αυτοκίνητό μου;

Μερικές ενδείξεις ότι το αυτοκίνητό σου χρειάζεται ζυγοστάθμιση είναι όταν:

  • Νιώθεις κραδασμούς κατά τη διάρκεια της οδήγησης
  • Αντικαταστήσεις ένα φθαρμένο ή κατεστραμμένο ελαστικό
  • Αλλάξεις και τα τέσσερα ελαστικά με καινούρια
  • Ακινητοποιήσεις το όχημά σου για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας του που προξενεί ανομοιομορφία στα ελαστικά του
  • Στραβώσει η ζάντα η οποία οδηγεί και στο στράβωμα του ελαστικού
  • Γίνει κακό κεντράρισμα στα κωνικά μπουλόνια
  • Φρενάρεις απότομα δημιουργώντας τοπική φθορά στο πέλμα

Πώς γίνεται η ζυγοστάθμιση αυτοκινήτου;

Οι τροχοί του αυτοκινήτου παρουσιάζουν δύο τύπους ανισορροπίας:

  • Στατική: ανώμαλη κίνηση του τροχού πάνω-κάτω
  • Δυναμική: τρέμουλο του τροχού λόγω άνισου βάρους και στις δύο πλευρές

Για τη ζυγοστάθμιση αυτοκινήτου, ο τεχνικός τοποθετεί μηχάνημα ζυγοστάθμισης, με το οποίο καθώς ο τροχός περιστρέφεται, καταλαβαίνει πού πρέπει να μπει αντίβαρο για να επαναφέρει την ισορροπία.

Και η ζυγοστάθμιση απαιτεί ειδικό εξοπλισμό για να πραγματοποιηθεί.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ζυγοστάθμισης αυτοκινήτου;

Με τη ζυγοστάθμιση:

  • Αυξάνεται η χιλιομετρική απόδοση του οχήματός σου
  • Σταματά το τρέμουλο του τιμονιού ακόμη και σε υψηλές ταχύτητες
  • Παρατείνεται η διάρκεια ζωής των ελαστικών
  • Αυξάνεται η πρόσφυση σε υψηλές ταχύτητες για πιο ασφαλή και άνετη οδήγηση

Χρειάζομαι ευθυγράμμιση ή ζυγοστάθμιση αυτοκινήτου;

Ανακεφαλαιώνοντας, αν το αυτοκίνητό σου “μπαλαντζάρει”, ή τείνει να παρεκκλίνει προς μία πλευρά, αποτελεί ένδειξη ότι χρειάζεται ευθυγράμμιση.

Αν το αυτοκίνητό σου αναπηδά, τρέμει ή ταλαντώνεται και νιώθεις κραδασμό σε κάποιον τροχό, χρειάζεται ζυγοστάθμιση.

Τόσο η ευθυγράμμιση όσο και η ζυγοστάθμιση είναι βασικές επιδιορθώσεις που συμβάλλουν στην ασφαλή και ξεκούραστη οδήγηση με μέγιστη απόδοση.