call center phone
call center phone

210 3000 450

24 Αυγούστου 2023

Εξοπλισμός μηχανής: τι θα χρειαστώ για ασφαλή ταξίδια;

Στον εξοπλισμό μηχανής είναι απαραίτητο το κράνος, το μπουφάν, τα γάντια και οι μπότες. Διάβασε εδώ τι πρέπει να κοιτάξεις πριν αγοράσεις κάθε κομμάτι.

φωτογραφία-από-μία-μοτοσυκλέτα

Ο εξοπλισμός μηχανής είναι απαραίτητος για τα ταξίδια με τη μοτοσυκλέτα σου, είτε πήρες δίπλωμα μηχανής πρόσφατα και είσαι έτοιμος να κατακτήσεις τους δρόμους, είτε το έχεις καιρό.

Πόσα πράγματα όμως πρέπει να κουβαλάς μαζί σου και τι αξεσουάρ χρειάζεσαι για να είσαι προετοιμασμένος κατάλληλα; Πάμε να τα δούμε.

💡Χρήσιμη συμβουλή: χρησιμοποίησε την πλατφόρμα myCAR για να μένεις πάντα ενημερωμένος για τα στοιχεία της μηχανής σου και να βρίσκεις online δικαιολογητικά.

Βασικός εξοπλισμός αναβάτη

Ο βασικός εξοπλισμός του αναβάτη περιλαμβάνει τα εξής:

  • Κράνος
  • Μπουφάν
  • Γάντια
  • Μπότες

Καλό είναι σε αυτά να προστεθούν και τα εξής:

  • GPS
  • Βαλίτσες
  • Αδιάβροχο
  • Παγούρι

Κράνος

Ίσως το πιο βασικό αξεσουάρ και αυτό που σώζει ζωές.

Η επιλογή ενός κράνους πρέπει να γίνει με βάση τη χρήση που το θέλεις. Αν, για παράδειγμα, το χρειάζεσαι για μετακινήσεις στην πόλη, να κάνεις ταξίδια ή off-road περιπέτειες πρέπει να επενδύσεις αντίστοιχα.

Μερικά χαρακτηριστικά που πρέπει να γνωρίζεις για την αγορά κράνους είναι:

  • Να έχει άνετες εσωτερικές επενδύσεις.
  • Να εφαρμόζει σωστά στο κεφάλι (τα κράνη έχουν μεγέθη και διαφέρουν στον γυναικείο εξοπλισμό μηχανής).
  • Να έχει εξαερισμό για άνετη ροή αέρα.
  • Να έχει φίλτρο προστασίας από τη UV ακτινοβολία (για να μη τυφλώνει ο ήλιος).
  • Να έχει ενσωματωμένους φωτομετρητές που ρυθμίζουν τη φωτεινότητα στο πεδίο όρασης (προαιρετικά).
  • Να έχει bluetooth για τους αναβάτες που θέλουν να είναι μόνιμα συνδεδεμένοι (προαιρετικά).

Είναι σημαντικό να ανανεώνεις το κράνος σου ανά πενταετία με φυσιολογική φθορά, ενώ αν συμμετείχε σε ατύχημα να το αντικαταστήσεις άμεσα ακόμα κι αν δεν έχει ορατή ζημιά.

💡Χρήσιμη συμβουλή: Μπορεί χωρίς κράνος να «ευχαριστιέσαι» περισσότερο το ταξίδι με τη μηχανή, ωστόσο φορώντας το κράνος εξασφαλίζεις ότι θα κάνεις πολλά ταξίδια ακόμα κι αν πάει κάτι στραβά.

Μπουφάν

Το μπουφάν είναι το δεύτερο σημαντικότερο αξεσουάρ στον εξοπλισμό μηχανής, ειδικά για μακρινά ταξίδια ή road trips, διότι προσφέρει προστασία.

Έχει ενισχυμένα κάποια μέρη του και λειτουργεί σαν πανοπλία προστατεύοντας κλειδώσεις, σπονδυλική στήλη και το πάνω μέρος του σώματος από γδαρσίματα (διάβασε συρσίματα). Μην υποτιμάς καθόλου τη σημασία του στην προστασία του σώματός σου.

Τα περισσότερα μπουφάν είναι κατασκευασμένα από δέρμα ή cordura για να προσφέρουν προστασία από τριβές. Οι συμπαγείς ραφές τους, το βάρος και ο εξαερισμός τους τα κάνουν ανθεκτικά και παρέχουν καλή κυκλοφορία του αέρα.

Στο εμπόριο υπάρχουν χειμερινά και καλοκαιρινά μπουφάν, ή μπουφάν τεσσάρων εποχών με εσωτερική θερμική επένδυση που αφαιρείται.

Γάντια

Σε περίπτωση ατυχήματος τα χέρια είναι το πρώτο σημείο επαφής με το έδαφος, συνεπώς πρέπει να είναι προστατευμένα.

Ο εξοπλισμός μηχανής σου πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα ζευγάρι γάντια για το καλοκαίρι και ένα αδιάβροχο για τον χειμώνα. Τα γάντια πλήρους δακτύλου (ειδικά αυτά με δέρμα) προσφέρουν μόνωση και προστασία με επιπλέον ενισχύσεις στις παλάμες, τις αρθρώσεις και τα δάχτυλα.

Τα καλοκαιρινά γάντια είναι κατασκευασμένα από ελαφρύ διάτρητο υλικό για να προσφέρουν δροσιά και καλή επαφή με το τιμόνι.

Μπότες

Ο εξοπλισμός αναβάτη ολοκληρώνεται με ένα άνετο ζευγάρι μπότες.

Μία μπότα για καθημερινές μετακινήσεις θυμίζει κανονικό παπούτσι μόνο που παρέχει επιπλέον προστασία στον αστράγαλο και ειδική σόλα για να μην φθείρεται από τον λεβιέ ταχυτήτων.

Για πιο μακρινά ταξίδια και εκδρομές μπορείς να επιλέξεις ψηλές και αδιάβροχες μπότες με σημεία εξαερισμού. Αυτές θα προστατεύουν το πέλμα από την πολύωρη οδήγηση χωρίς να το πιέζουν και θα σου προσφέρουν άνεση.

Από την άλλη, αν είσαι hardcore αναβάτης, μπορείς να επιλέξεις αδιάβροχη μπότα με αντιολισθητική σόλα και μεταλλικές ενισχύσεις. Στόχος είναι να προστατεύσεις τα σημαντικά σημεία του ποδιού από το γόνατο και κάτω.

Τέλος, μην ξεχάσεις να προμηθευτείς και μερικά ζευγάρια ισοθερμικές και αδιάβροχες κάλτσες.

GPS

Στη μηχανή τα χέρια σου είναι διαρκώς δεσμευμένα.

Γι’ αυτό χρειάζεσαι ένα σύστημα GPS για να σε οδηγεί με ασφάλεια στον προορισμό σου. Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα GPS που προσαρμόζονται στο ταμπλό της μηχανής και δέχονται φωνητικές εντολές.

Φρόντισε να επενδύσεις σε ένα αδιάβροχο για να παραμείνει προστατευμένο από τις καιρικές συνθήκες.

Βαλίτσες

Η μηχανή έχει πολύ περιορισμένο αποθηκευτικό χώρο.

Αν επιλέγεις να κάνει μακρινά ή πολυήμερα ταξίδια, θα χρειαστεί να επενδύσεις σε βαλίτσες που προσαρμόζονται στη σχάρα, στη σέλα ή σε ειδικά στηρίγματα για να αυξήσεις τον αποθηκευτικό χώρο της μοτοσυκλέτας σου.

Στο εμπόριο θα βρεις και ειδικά κουτιά (αδιάβροχα και προστατευμένα με κλειδαριές) που μπορούν να προσαρμοστούν στη μηχανή σου.

Εναλλακτικά, κυκλοφορούν αδιάβροχα και ελαφριά σακίδια πλάτης για να μην σε κουράζουν την ώρα της οδήγησης.

Αδιάβροχο

Η βροχή πάνω στη μηχανή μπορεί να σου κάνει τη ζωή δύσκολη και το ταξίδι δυσάρεστο.

Και η οδήγηση με κακή διάθεση ή δυσφορία είναι επικίνδυνη, πόσο μάλλον όταν και ο δρόμος γίνεται πιο επικίνδυνος λόγω της βροχής. Φρόντισε, λοιπόν, να πάρεις μαζί σου αδιάβροχο παντελόνι ή τζάκετ για να παραμείνεις προστατευμένος.

Για μέγιστη στεγανότητα μπορείς να προμηθευτείς και αδιάβροχα καλύμματα χεριών για τον εξοπλισμό μηχανής σου.

Παγούρι

Προεραιτικό, αλλά χρήσιμο τους καλοκαιρινές μήνες ή οποτεδήποτε κάνεις μακρινά ταξίδια είναι ένα παγούρι με δροσερό νερό.

Δεν θες να ψάχνεις στις βαλίτσες σου ή να κάνεις μια μεγάλη παράκαμψη μόνο και μόνο για να βρεις νερό.

Επίσης, καλό είναι να προσθέσεις και ένα φαρμακείο στις αποσκευές σου για ώρα ανάγκης.

Η αγορά εξοπλισμού μηχανής κοστίζει λιγότερο από μια εγχείρηση.

Μπορεί η αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού να κοστίζει αρκετά χρήματα, ωστόσο θα σε προστατέψει σε περίπτωση ατυχήματος.

Ως αναβάτης είσαι εκτεθειμένος τόσο σε καιρικές συνθήκες όσο και στα λάθη των άλλων οδηγών στο δρόμο. Ακόμη κι ένα ατύχημα με πολύ χαμηλές ταχύτητες μπορεί να καταλήξει σε τραυματισμό που θα κοστίσει περισσότερο από την αγορά όλου του εξοπλισμού (ο οποίος θα σε προστάτευε και θα γλίτωνες τα έξοδα της περίθαλψης).

Επίσης, θυμήσου να έχεις ασφαλισμένη την μηχανή σου είτε είσαι μέσα στην πόλη είτε κάνεις ταξίδια εκτός πόλης. Στο Pricefox μπορείς να συγκρίνεις δωρεάν όλα τα διαθέσιμα πακέτα και να ασφαλίσεις τη μηχανή σου από 3,5€ το μήνα.