call center phone
call center phone

210 3000 450

29 Μαρτίου 2024

Αλλαγή μπαταρίας αυτοκινήτου: διάρκεια ζωής, κόστος και διαδικασία

Κάθε πότε θέλει αλλαγή η μπαταρία αυτοκινήτου; Τι κόστος έχει; Δες όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για αλλαγή μπαταρίας αυτοκινήτου στο χώρο σου.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που έκανες αλλαγή μπαταρίας αυτοκινήτου; Αν θες να αποφύγεις απρόοπτα όπως να «μείνεις» από μπαταρία στο δρόμο, τότε ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή για έναν έλεγχο.

Η μπαταρία είναι η καρδιά του αυτοκινήτου και ένα από τα πιο ακριβά αναλώσιμα. Πρακτικά είναι αυτή που τροφοδοτεί τη μίζα όταν βάζεις μπρος το αυτοκίνητο. Όταν κλείσει ο κύκλος ζωής της και «νεκρώσει», δεν μπορείς να την ξαναφορτίσεις όσο κι αν προσπαθείς.

Σε αυτό το άρθρο μοιραζόμαστε τις βασικές ενδείξεις για να ξέρεις κάθε πότε θέλει αλλαγή η μπαταρία του αυτοκινήτου σου, καθώς και τιπς για παράταση της ζωής της.

💡Χρήσιμη συμβουλή: Στο Pricefox εκτός από ασφάλεια αυτοκινήτου μοιραζόμαστε και οδηγίες σωστής φροντίδας της μπαταρίας αυτοκινήτου για να μην μένεις ποτέ. 

Ποιοι είναι οι λόγοι που «πεθαίνει» η μπαταρία αυτοκινήτου;

Οι βασικοί «εχθροί» της μπαταρίας που μειώνουν τη διάρκεια ζωής της είναι:

  • Ξεχασμένα συστήματα: δεν πρέπει να αφήνεις τα φώτα, τη θέρμανση, ή το σύστημα πολυμέσων να λειτουργεί για πολλή ώρα. Αντίστοιχα, ένα ξεχασμένο κινητό ή λάπτοπ που φορτίζει σε θύρα USB τραβάει αρκετό ρεύμα.
  • Οι κλιματικές συνθήκες: οι πολύ χαμηλές ή πολύ υψηλές θερμοκρασίες, καθώς και τα μεγάλα ποσοστά υγρασίας στην ατμόσφαιρα μειώνουν την απόδοση της μπαταρίας.
  • Η ακινητοποίηση του οχήματος για μεγάλο χρονικό διάστημα: αν το αυτοκίνητό σου παραμένει σε ακινησία για πολύ καιρό, καλό θα ήταν να αφαιρέσεις τη μπαταρία εντελώς για να αποφύγεις φθορές σε περίπτωση διαρροής υγρών. Εναλλακτικά, συστήνεται να συνδέσεις τη μπαταρία με φορτιστή-συντηρητή για να διατηρεί την τάση της στα 12,60 Volts σε ηρεμία, και να μην πέσει κάτω από 10,50 Volts κατά την εκκίνηση.
  • Πού κινείς το όχημά σου: ορισμένα μοντέλα οχημάτων χρειάζεται να διανύουν τακτικά μεγάλες αποστάσεις για να αναζωογονείται η μπαταρία τους. Είναι πιθανό, αν συνεχώς κινείς το αυτοκίνητό σου εντός πόλεως για κοντινές αποστάσεις, να εμποδίζεις τη μπαταρία του να φορτίσει επαρκώς και να εξασθενεί γρηγορότερα.
  • Οι οδηγικές σου συνήθειες: ένας νευρικός οδηγός που επιταχύνει και φρενάρει απότομα ή παραλείπει τους τακτικούς ελέγχους στο αυτοκίνητό του, κάνει αναπόφευκτα κακό και στη μπαταρία του.
  • Η επιλογή ακατάλληλης μπαταρίας: αν κατά την αλλαγή μπαταρίας αυτοκινήτου επιλέξεις άλλο μοντέλο από αυτό που προτείνει ο κατασκευαστής (π.χ. επειδή δεν έλεγξες τις προδιαγραφές), είναι πιθανό να αχρηστευτεί ή να καταναλωθεί πολύ πιο γρήγορα.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται η αλλαγή μπαταρίας αυτοκινήτου;

Η μέση διάρκεια ζωής της μπαταρίας αυτοκινήτου είναι 4 με 6 χρόνια με την προϋπόθεση ότι το αυτοκίνητο είναι καλοσυντηρημένο και κινείται συχνά. Εναλλακτικά, αν κάνεις κακή χρήση του οχήματός σου με νευρική οδήγηση ή μη τακτικούς ελέγχους, η μπαταρία θα κρατήσει το πολύ 2 με 3 χρόνια ανεξαρτήτως μάρκας και τιμής.

Πώς θα καταλάβω πότε θέλει αλλαγή η μπαταρία αυτοκινήτου;

Όταν έρθει η ώρα για αλλαγή μπαταρίας αυτοκινήτου, το όχημά σου θα σου δώσει κάποιες ενδείξεις. Μόλις τις εντοπίσεις, μην το αμελήσεις, γιατί ρισκάρεις να σε «αφήσει» το αυτοκίνητο στο δρόμο:

  • Τα φώτα σου δεν έχουν πια την ίδια ισχύ
  • Το αυτοκίνητο δεν παίρνει καθόλου μπρος ή υπάρχει δυσκολία στον κινητήρα
  • Εμφανίζεται ένδειξη check engine που μπορεί να δηλώνει χαμηλή τάση της μπαταρίας
  • Ακούς έναν ήχο σαν χαλασμένο ρολόι από τη μίζα
  • Το υγρό της μπαταρίας είναι κάτω από τις πλάκες μολύβδου, σημάδι πως ήρθε η ώρα για αντικατάσταση
  • Το κουτί της μπαταρίας είναι φουσκωμένο
  • Παρατηρείς μία περίεργη μυρωδιά χαλασμένου αυγού από τον κινητήρα, που σημαίνει ότι υπάρχει διαρροή ενέργειας από τη μπαταρία

Αν διαπιστώσεις ότι η μπαταρία έχει κάποια βλάβη εξωτερικά, μην επιχειρήσεις να την αφαιρέσεις ή εξετάσεις μόνος σου χωρίς προστατευτικά γάντια. Καλό είναι να ζητήσεις τη βοήθεια ενός μηχανικού.

Μπορώ να αποφύγω την αλλαγή μπαταρίας αυτοκινήτου με επαναφόρτιση;

Όχι.

Από τη στιγμή που η μπαταρία τελειώσει, δεν επαναφορτίζεται. Γι’ αυτό καλό είναι να την επαναφορτίζεις όσο είναι ακόμη «υγιής» και το χρειάζεται, για να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής της.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η μπαταρία επαναφορτίζεται όσο είναι ενεργός ο κινητήρας. Αν το αυτοκίνητο μείνει για πολύ καιρό αδρανές με τη μπαταρία συνδεδεμένη, τότε είναι πιθανόν να χρειαστεί να την επαναφορτίσεις με τη βοήθεια άλλου οχήματος (με τον απαραίτητο εξοπλισμό).

Ποιο είναι το κόστος για αλλαγή μπαταρίας αυτοκινήτου;

Το κόστος για αλλαγή μπαταρίας αυτοκινήτου ποικίλει ανάλογα με:

  • Τον τύπο, τη μάρκα και το μέγεθος μπαταρίας που ταιριάζει στο αυτοκίνητό σου
  • Τη μάρκα, το μοντέλο και την έκδοση του αυτοκινήτου σου
  • Αν κάνεις μόνος σου την αλλαγή μπαταρίας αυτοκινήτου ή το αναλαμβάνει συνεργείο

Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους, οι μπαταρίες ενδεικτικά ξεκινούν από 60€.

Πώς να επιλέξω κατάλληλη μπαταρία για το αυτοκίνητό μου;

Για να επιλέξεις κατάλληλη μπαταρία για το αυτοκίνητό σου, λάβε υπόψη:

  • Τις προδιαγραφές του κατασκευαστή για τη χωρητικότητα της μπαταρίας
  • Τα χαρακτηριστικά, τις διαστάσεις και το σχήμα της υπάρχουσας μπαταρίας
  • Τη θέση των θετικών και των αρνητικών πόλων
  • Την αναγραφόμενη ημερομηνία κατασκευής (μην αγοράσεις μπαταρία που έχει μείνει στην κατοχή του προμηθευτή για πάνω από 6 μήνες)
  • Αν το όχημά σου έχει σύστημα Start & Stop, θα χρειαστείς ενισχυμένη μπαταρία που αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου την τροφοδοσία του ηλεκτρικού εξοπλισμού

Πώς μπορώ να αντικαταστήσω τη μπαταρία αυτοκινήτου στο χώρο μου;

Αν θέλεις να γλιτώσεις τα έξοδα του συνεργείου, ακολούθησε τα παρακάτω βήματα για αλλαγή μπαταρίας αυτοκινήτου στο χώρο σου:

  1. Φόρεσε προστατευτικά γάντια, γυαλιά και μάσκα εργασίας
  2. Αποσύνδεσε τον κινητήρα αφού πρώτα τον αντικαταστήσεις με μία προσωρινή πηγή ρεύματος για να μην χάσεις τους αποθηκευμένους σου ραδιοφωνικούς σταθμούς και άλλα δεδομένα. 
  3. Αφαίρεσε προσεκτικά τον αρνητικό και έπειτα τον θετικό ακροδέκτη της μπαταρίας. Μπορείς εύκολα να τους ξεχωρίσεις από τις ενδείξεις (+) και (-)
  4. Αποσύνδεσε τη μπαταρία και χαλάρωσε το σύστημα στήριξης.
  5. Έλεγξε για τυχόν ρωγμές ή σπασίματα από όπου θα μπορούσε να διαρρεύσει ο ηλεκτρολύτης. Εάν δεν υπάρχουν, μπορείς να αφαιρέσεις τη μπαταρία από το αυτοκίνητο.
  6. Έλεγξε τα καλώδια για να σιγουρευτείς πως δεν υπάρχει διάβρωση. Εάν υπάρχει, θα χρειαστεί να τα καθαρίσεις με ειδικό σπρέι ή να αναμείξεις ζεστό νερό με μαγειρική σόδα. Εάν η διάβρωση δεν είναι διαχειρίσιμη, θα χρειαστεί να αντικαταστήσεις τα καλώδια.
  7. Καθάρισε τη βάση του χώρου της μπαταρίας
  8. Εγκατάστησε την καινούρια μπαταρία και σταθεροποίησε το σύστημα στήριξης
  9. Σύνδεσε τον θετικό και έπειτα τον αρνητικό αποδέκτη
  10. Ψέκασε με ένα αντιδιαβρωτικό και προστατευτικό σπρέι
  11. Ανακύκλωσε την παλιά σου μπαταρία σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες για να μην επιβαρύνεις το περιβάλλον

⚠️Προσοχή: Η αλλαγή μπαταρίας αυτοκινήτου είναι απλή για έναν επαγγελματία αλλά επικίνδυνη για έναν ερασιτέχνη χωρίς προηγούμενη εμπειρία. Αν δεν είσαι σίγουρος για τις γνώσεις σου και το τελικό αποτέλεσμα, είναι προτιμότερο να απευθυνθείς σε συνεργείο για να μην προκαλέσεις βλάβη στο όχημά σου.

Πώς μπορώ να συντηρήσω τη μπαταρία αυτοκινήτου;

Για να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας αυτοκινήτου, φρόντισε να:

  • Διατηρείς καθαρή και στεγνή την επιφάνειά της
  • Μην ανοίγεις τη μπαταρία αν δεν έχει πώμα
  • Προστατεύεις τους πόλους από πιθανή φθορά ή διάβρωση
  • Ελέγχεις τακτικά το όχημά σου

Πώς μπορώ να φορτίζω αποδοτικά τη μπαταρία αυτοκινήτου;

Για αποδοτική φόρτιση της μπαταρίας αυτοκινήτου, είναι σημαντικό:

  • Ο χώρος που φορτίζεις να έχει καλό εξαερισμό
  • Να χρησιμοποιείς επώνυμους και κατάλληλους φορτιστές
  • Να μην φορτίζεις τη μπαταρία όταν είναι παγωμένη ή πάνω από 45°C
  • Να συνδέεις πρώτα τον θετικό πόλο της μπαταρίας με τον θετικό πόλο του φορτιστή κι έπειτα τους αντίστοιχους αρνητικούς
  • Να απενεργοποιείς τον φορτιστή με το που φτάνει στην πλήρη φόρτιση

Τα αυτοκίνητα έρχονται με οδηγίες (που συνήθως δεν διαβάζει κανείς). Εκεί θα βρεις και συμβουλές για τη φροντίδα της μπαταρίας σου όπως και άλλων εξαρτημάτων.

Τι ισχύει με αλλαγή μπαταρίας ηλεκτρικού αυτοκινήτου;

Η μπαταρία στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν αποτελεί εξαίρεση και μπορεί με την πάροδο του χρόνου και τη συχνή χρήση να φθίνει. Επιπλέον, αν φορτίζεις συνεχώς με γρήγορη ταχυφόρτιση DC, η μπαταρία εξασθενεί γρηγορότερα από το να φορτίζεις αποκλειστικά με αργή φόρτιση AC.

Βέβαια, οι προδιαγραφές της μπαταρίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι τέτοιες ώστε το αυτοκίνητο να έχει αρκετά χρόνια ζωής μέχρι να χρειαστεί να σκεφτείς ότι χρειάζεται αλλαγή. Σε αυτήν την περίπτωση, να ξέρεις ότι τα έξοδα είναι μεγάλα, σαν να επιχειρείς να αντικαταστήσεις τον κινητήρα σε ένα συμβατικό αυτοκίνητο, διότι... είναι ο κινητήρας του ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Πώς μπορώ να συντηρήσω τη μπαταρία ηλεκτρικού αυτοκινήτου;

Για να συντηρήσεις τη μπαταρία ηλεκτρικού αυτοκινήτου:

  • Φόρτιζε σε αργή φόρτιση AC στο σπίτι και επίλεξε ταχυφόρτιση DC μόνο όταν είναι απαραίτητη (π.χ. για ένα ταξίδι)
  • Κράτα τα επίπεδα φόρτισης μεταξύ 20%-80% για καθημερινές μετακινήσεις και «φούλαρε» το αυτοκίνητο μόνο όταν χρειάζεσαι τα έξτρα χιλιόμετρα αυτονομίας
  • Μην αφήνεις τη μπαταρία να αποφορτίζεται τακτικά κάτω του 10%
  • Αν «φουλάρεις» στο 100% τη μπαταρία, φρόντισε να ξεκινήσεις αμέσως το ταξίδι σου για να μην μείνει ακίνητο το όχημα με μέγιστη αποθηκευμένη ενέργεια.

Η πιο οικονομική και βολική επιλογή για φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι η εγκατάσταση ενός οικιακού φορτιστή στην πολυκατοικία σου. Έτσι, αφενός θα φορτίζεις ανά πάσα στιγμή από την άνεση του σπιτιού σου, αφετέρου θα παρατείνεις τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σου μέσω αργής φόρτισης AC.