call center phone
call center phone

210 3000 450

5 Ιουλίου 2023

Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα: Πώς λειτουργούν & γιατί είναι το μέλλον

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δε λειτουργούν με καύσιμα. Είναι πιο φιλικά για το περιβάλλον απ’ ότι τα συμβατικά και πιο αθόρυβα, όμως είναι και πιο ακριβά.

φωτογραφία-ηλεκτρικού-αυτοκινήτου-να-φορτίζεται

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πλέον το μέλλον της αυτοκίνησης. Αφού όλες σχεδόν οι εταιρείες αυτοκινήτων έχουν δεσμευτεί στην κατασκευή ηλεκτρικών μοντέλων και οι πωλήσεις στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αυξάνονται συνεχώς.

Πώς λειτουργούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Σε αντίθεση με τα βενζινοκίνητα οχήματα που καίνε καύσιμα για να κινηθούν, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα χρησιμοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στη μπαταρία τους.

Έτσι, αντί για έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα διαθέτουν έναν ή περισσότερους ηλεκτροκινητήρες. Αυτοί μετατρέπουν την ηλεκτρική ενέργεια σε μηχανική και κινείται το αυτοκίνητο.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων;

Τα οφέλη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων συνοψίζονται στο κόστος, την αξιοπιστία, και την προστασία του περιβάλλοντος. Αναλυτικότερα:

  • Ευχάριστη οδηγική εμπειρία
    Είναι αθόρυβα και προσφέρουν εύκολες και αβίαστες στροφές μέσα στην κίνηση της πόλης.
  • Φιλικότερα προς το περιβάλλον
    Έχουν μηδενικές εκπομπές ρύπων, συμβάλλοντας στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.
  • Γρήγορη φόρτιση στο σπίτι
    Μπορείς να εγκαταστήσεις έξυπνο φορτιστή έξω από το σπίτι σου και να φορτίζεις το αμάξι σου όσο εύκολα φορτίζεις το κινητό σου.
  • Φορολογικά οφέλη
    Οι οδηγοί ηλεκτρικών αυτοκινήτων επωφελούνται από φορολογικές ελαφρύνσεις όπως η έλλειψη τελών κυκλοφορίας, κάρτας καυσαερίων και τελών στάθμευσης.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων;

Οι βασικές ανησυχίες για τη μετάβαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα συνοψίζονται στο κόστος ιδιοκτησίας, την αυτονομία και τις υποδομές φόρτισης. Αναλυτικότερα:

  • Μικρή αυτονομία
    Η αυτονομία της μπαταρίας κυμαίνεται από 150 έως 450 χιλιόμετρα περιορίζοντας τη δυνατότητα μεγάλων ταξιδιών.
  • Μεγάλος χρόνος φόρτισης
    Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα χρειάζονται κατά μέσο όρο 5-7 ώρες φόρτισης. Γι’ αυτό πολλοί οδηγοί εγκαθιστούν δικούς τους σταθμούς φόρτισης στο σπίτι τους, που όμως αυξάνουν σημαντικά τα κόστη.
  • Δύσκολη φόρτιση σε χώρες όπως η Ελλάδα
    Το δίκτυο σταθμών φόρτισης στην Ελλάδα είναι περιορισμένο δυσκολεύοντας τη μετακίνηση σε δυσπρόσιτες περιοχές.
  • Περιορισμένος αριθμός εξειδικευμένων συνεργείων
    Δεν υπάρχει ακόμη επαρκής διαθεσιμότητα συνεργείων για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, πράγμα που σημαίνει υψηλότερο κόστος και καθυστερήσεις.
  • Χαμηλότερη ισχύς
    Αρκετά μοντέλα δεν φτάνουν την ισχύ, ταχύτητα και τον αριθμό στροφών των συμβατικών αυτοκινήτων, ζήτημα που βελτιώνεται με την εξέλιξη της τεχνολογίας.
  • Μεγάλα κόστη ιδιοκτησίας
    Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι τουλάχιστον κατά 50% ακριβότερα από τα συμβατικά. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο κόστος της μπαταρίας τους.

Πώς φορτίζουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Υπάρχουν δύο είδη φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων:

  • Οικιακή: με σταθμό φόρτισης που εγκαθιστάς στο σπίτι σου.
  • Δημόσια: σε εξωτερικούς σταθμούς όπως πρατήρια καυσίμων, ή ειδικά διαμορφωμένους χώρους ηλεκτροκίνησης.

Διάρκεια φόρτισης

Ο χρόνος φόρτισης επηρεάζεται από παράγοντες όπως η χωρητικότητα της μπαταρίας, ο τύπος σύνδεσης φόρτισης και η έξοδος του σημείου ισχύος φόρτισης.

Κατά μέσο όρο οι χρόνοι φόρτισης έχουν ως εξής:

  • Αργή φόρτιση: 8-10 ώρες
  • Γρήγορη φόρτιση: 3-4 ώρες
  • Εκτάκτως γρήγορη φόρτιση: 30-60 λεπτά

Ζωή μπαταρίας

Η διάρκεια ζωής των μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων κυμαίνεται στα 7-8 χρόνια. Όσο πλησιάζουν τη δεκαετία, χάνουν την ικανότητα φόρτισής τους από 15% έως και 20%.

Tips για υψηλότερη απόδοση ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Για να εξασφαλίσεις τη μέγιστη απόδοση της μπαταρίας του ηλεκτρικού σου οχήματος βεβαιώσου ότι:

  • Δεν αφήνεις το όχημά σου εκτεθειμένο σε πολύ υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες.
  • Δεν αφήνεις το όχημά σου να «αδειάσει» από ηλεκτρική ενέργεια.
  • Δεν φορτίζεις το όχημά σου πάνω από το 80%-90%.
  • Δεν χρησιμοποιείς συνέχεια ταχυφορτιστές, αλλά επιλέγεις AC φορτιστές που παρατείνουν την υγεία και ισχύ της μπαταρίας σου.

Αμιγώς ηλεκτρικά vs. υβριδικά vs. plug in: ποια είναι η διαφορά;

Τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι αυτά που χρησιμοποιούν μόνο την ηλεκτρική ενέργεια της μπαταρίας τους για να κινηθούν.

Αντιθέτως, τα υβριδικά και τα plugin οχήματα έχουν τόσο ηλεκτροκινητήρα όσο και κινητήρα εσωτερικής καύσης. Κάθε φορά που η μπαταρία αγγίζει το μηδέν, χρησιμοποιούν τον παραδοσιακό κινητήρα με ό,τι συνεπάγεται σε θόρυβο και ρύπους.

Τα plug-in διαθέτουν ηλεκτροκινητήρα μεγαλύτερο από τα υβριδικά και μία μπαταρία που τους χαρίζει αυτονομία για έως και 60 χιλιόμετρα. Οι επιδόσεις των plug-in είναι εκρηκτικές, ενώ λειτουργούν οικονομικά χωρίς φουλ μπαταρία. Όταν αποφορτιστούν μπαίνουν και στην πρίζα.

Χαρακτηριστικό τόσο των υβριδικών όσο και των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι η αυτοφόρτιση. Κατά τη διάρκεια της οδήγησης μέσω του φρεναρίσματος ή όταν ο οδηγός παίρνει το πόδι του από το γκάζι, η ενέργεια που παράγεται αποθηκεύεται στην μπαταρία τους.

Ποια είναι τα πιο φθηνά ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ελλάδα;

Για τους αγοραστες που ψάχνουν αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο, οι πιο οικονομικές επιλογές για ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι:

  • Smart EQ
  • Dacia Spring
  • Fiat 500e
  • Nissan Leaf
  • Honda e
  • Peugeot e-208

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που επεξεργάστηκε το Pricefox, εκτιμάται ότι οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα σπάσουν κάθε ρεκόρ φέτος.

Μπορώ να οδηγήσω ηλεκτρικά αυτοκίνητα χωρίς δίπλωμα;

Η εμφάνιση των Microcars τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει το δρόμο για την οδήγηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων με ένα απλό δίπλωμα μοτοσυκλέτας.

Πρόκειται για ηλεκτροκίνητα μικροσκοπικά μοντέλα δύο θέσεων με χαμηλό κυβισμό που δεν απαιτούν άδεια οδήγησης και είναι ιδανικά για ταχυμεταφορές σε κέντρα πόλεων.

Τα πιο δημοφιλή

  • Το Citroen Ami
  • Το Μicrolino
  • Το Silence S04
  • Το e.GO Life
μοντέλα είναι:

Μικρά ηλεκτρικά αυτοκίνητα που αναμένονται στην Ελλάδα είναι και το Abarth 500e από τον Ιούλιο 2023.

Πόσο ασφαλή είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Όσο και τα συμβατικά.

Διαθέτουν όλα τα σύγχρονα συστήματα προστασίας επιβατών και κλωβό ασφαλείας. Επιπλέον, δεν τίθεται ζήτημα ηλεκτροπληξίας μιας και τα ηλεκτρικά κυκλώματα διαθέτουν ανθεκτική μόνωση, ενώ η παροχή της μπαταρίας διακόπτεται αυτόματα σε περίπτωση ατυχήματος.

Υπάρχει πρόγραμμα επιδότησης για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου;

Ναι.

Το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» επιδοτεί για το 2023 κατά 30% την αγορά ή μίσθωση αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου έως το ποσού των 8.000€.

Το ποσό δίνεται μετά την αγορά, και θα πρέπει να υπολογιστούν 6-8 μήνες για την καταβολή του μετά την αίτηση των δικαιούχων.

Είναι ακριβότερη η ασφάλεια ηλεκτρικού αυτοκινήτου;

Η ασφάλεια ηλεκτρικού οχήματος δεν είναι πιο ακριβή σε σχέση με την αντίστοιχη ενός συμβατικού, όσον αφορά την αστική ευθύνη (το βασικό πακέτο). Όμως επειδή κατά κανόνα είναι ακριβότερα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και με πιο ακριβά ανταλλακτικά, ένα πακέτο με επιπλέον καλύψεις μπορεί να βγει πιο ακριβό σε σχέση με το ίδιο πακέτο συμβατικού αυτοκινήτου ίδιας ιπποδύναμης.

Στο Pricefox, μπορείς να συγκρίνεις τα πακέτα ασφαλειών και να δημιουργήσεις αυτό που σου ταιριάζει. Με εικοσιτετράωρη εξυπηρέτηση και online ασφαλή πληρωμή, είσαι σίγουρος για την επιλογή σου!