call center phone
call center phone

210 3000 450

Τέλη κυκλοφορίας 2023: Τρόποι πληρωμής & νέοι ηλεκτρονικοί έλεγχοι

6 Σεπτεμβρίου 2022

Αλλάζει το σκηνικό για τον τρόπο πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μετά το νέο πλάνο του Υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με το νέο πλάνο οι οδηγοί θα μπορούν να πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας είτε όλα μαζί είτε για όσους μήνες θέλουν να κινούν το όχημα τους.

Η πλατφόρμα για τα τέλη κυκλοφορίας του 2023 θα ανοίξει φέτος τον Νοέμβριο και το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει ένα μέτρο διευκόλυνσης του τρόπου καταβολής των τελών κυκλοφορίας ακόμη και με το μήνα.

Νέος τρόπος πληρωμής τελών κυκλοφορίας

Επιπλέον τα τελευταία χρόνια έχει καταργηθεί η πρόσθετη επιβάρυνση στα τέλη κυκλοφορίας. Για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλεται το 1/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 2 μηνών καταβάλλονται τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας και αναλογικά για κάθε μήνα ανάλογα με την περίπτωση. Η άρση της ακινησίας γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ . Με τους κωδικούς TAXISnet, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπαίνουν στην πλατφόρμα επιλέγουν το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία και πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που θέλουν. Στη συνέχεια γίνεται online έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο και στο τέλος υποβάλλεται το αίτημα για άρση της ακινησίας.

Ακινησία με πινακίδες στο σπίτι και όχι στην Εφορία

Σε περίπτωση που οι οδηγοί καταθέσουν ηλεκτρονικά τις πινακίδες μέσω της πλατφόρμας mycar της ΑΑΔΕ, δεν έχουν υποχρέωση να τις καταθέσουν στην Εφορία αλλά μπορούν να τις κρατήσουν σπίτι τους μέχρι να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας πληρώνοντας τα τέλη με τον μήνα.

Νέοι έλεγχοι μέσω κινητού τηλεφώνου

Αναμένεται νέο πλάνο για έλεγχο των πληρωμών τελών κυκλοφορίας μέσω κινητού τηλεφώνου. Οι εφοριακοί θα μπορούν να σκανάρουν τις πινακίδες και να βλέπουν αν έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας.

Στη πλατφόρμα Audit Carόλα τα στοιχεία για τα οχήματα

Στην πλατφόρμα Audit-Car του gov.gr οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπορούν να βλέπουν στοιχεία για το όχημα τους σχετικά με την άδεια του οχήματός τους, την ασφαλιστική του κάλυψη, τους ελέγχους ΚΤΕΟ κ.ά. Αντίστοιχα, οι ελεγκτές μέσα από την εφαρμογή Audit-Car που ετοιμάζεται θα έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία και δεδομένα ώστε να προχωρούν σε διασταυρώσεις. Με τη νέα βάση δεδομένων Audit-Car, θα γίνεται άμεσα έλεγχος για το ποια οχήματα δεν έχουν ασφάλεια αυτοκινήτου, δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ ή για το ποιοι ιδιοκτήτες δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας και θα ακολουθούν οι αντίστοιχες ενέργειες με online πρόστιμα.

Αμείωτος ο αριθμός των παραβάσεων

Παραμένουν στους ελληνικούς δρόμουςπερίπου 650.000 ανασφάλιστα αυτοκίνητα με 1,5 εκατομμύριο αυτοκίνητα να μην έχουν περάσει ΚΤΕΟ και75.000 να μην έχουν εξοφλήσει τέλη κυκλοφορίας.

Ρώτα την αλεπού

Το Pricefox, η πλατφόρμα σύγκρισης τιμών και καλύψεων για ασφάλεια αυτοκινήτου και ασφάλεια μηχανής, βοηθά τους καταναλωτές να εξοικονομούν έως και 40% ετησίως από την σύγκριση τιμών online. Επιπλέον το Pricefox βοηθά τους καταναλωτές να ζουν οικονομικά δίνοντας γενικές συμβουλές εξοικονόμησης.