call center phone
call center phone

210 3000 450

25 Φεβρουαρίου 2024

Πόσο καίει το κλιματιστικό ανά ώρα: συμβουλές εξοικονόμησης

Ανακάλυψε πόσο καίει το κλιματιστικό ανά ώρα το 2024. Δες πώς μπορείς να μειώσεις την κατανάλωση ενέργειας και να εξοικονομήσεις χρήματα.

Τα κλιματιστικά είναι συνήθως από τις πιο ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές στα σπίτια μας. Αλλά πόσο καίει το κλιματιστικό ανά ώρα εν έτει 2024;

Πάμε να δούμε αναλυτικά.

Πόσο κοστίζει το ηλεκτρικό ρεύμα το 2024;

Όσο μεγαλύτερο το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, τόσο περισσότερο κοστίζει και η κάθε ώρα λειτουργίας του κλιματιστικού. Τώρα που η αγορά ενέργειας έχει ανοίξει και υπάρχουν πολλοί πάροχοι που προσφέρουν διάφορα πακέτα, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις πόσο κοστίζει η κιλοβατώρα.

Για παράδειγμα, η ΔΕΗ τον Φεβρουάριο του 2024 είχε κοινοποιήσει τις τιμολογήσεις:

  • Για κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος έως 500 κιλοβατώρες, το κόστος είναι 0,12800€/κιλοβατώρα
  • Για κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος πάνω από 500 κιλοβατώρες, το κόστος είναι 0,13760€/κιλοβατώρα
  • Νυχτερινό ρεύμα για όλη την κατανάλωση στα 0,10320€/κιλοβατώρα

💡Χρήσιμη συμβουλή: Σύγκρινε τους παρόχους ρεύματος, βρες το πακέτο που σου ταιριάζει και εξοικονόμησε έως και 32€/μήνα στον λογαριασμό σου.

Πώς μπορώ να υπολογίσω πόσο καίει το κλιματιστικό ανά ώρα το 2024;

Όλα τα κλιματιστικά έχουν συγκεκριμένα BTU (British Thermal Unit ή Βρετανική Μονάδα Θερμότητας), που αντιστοιχούν στην ισχύ τους. Με άλλα λόγια, πόση ενέργεια απορροφά το κλιματιστικό σε λειτουργία ψύξης ή θέρμανσης.

Η κατανάλωση ενέργειας του κλιματιστικού υπολογίζεται σε Watt (W) και αναγράφεται πάντοτε στην ετικέτα ή στο εγχειρίδιο χρήσης του. Για παράδειγμα, ένα κλιματιστικό 9.000 BTU, καταναλώνει περίπου 800 Watt την ώρα, ενώ ένα 22.000 BTU, 2200 Watt την ώρα.

Για να υπολογίσεις πόσο καίει το κλιματιστικό ανά ώρα, θα πρέπει να πολλαπλασιάσεις τις κιλοβατώρες που καταναλώνει με τα κόστη της ΔΕΗ για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Έτσι, αν καταναλώνει 800 Watt (0.8 kWh) επί 0,12800€, το κόστος θα είναι 0,10€ την ώρα. Άρα αν λειτουργείς το κλιματιστικό όλη μέρα (24 ώρες) θα πληρώσεις 2,4€ τη μέρα.

Πόσο καίει το κλιματιστικό ανά ώρα στη ζέστη;

Βάσει όσων είπαμε παραπάνω, εδώ είναι ένας ενδεικτικός πίνακας με το πόσο καίει το κλιματιστικό ανά ώρα στη ζέστη:

Μέγεθος κλιματιστικού Ισχύς σε Watt Κατανάλωση σε kWh Τιμή kWh Τελικό κόστος ανά ώρα
9.000 BTU 800 0,8 0,12800 ≈ 0,10€
12.000 BTU 1150 1,15 0,12800 ≈ 0,14€
18.000 BTU 1650 1,65 0,12800 ≈ 0,20€
22.000 BTU 2200 2,2 0,12800 ≈ 0,28€

⚠️Προσοχή: Οι τιμές βασίζονται στο πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον Φεβρουάριο 2024, με μηνιαία κατανάλωση έως 500 kWh. Αν καταναλώνεις παραπάνω από 500 kWh, θα πρέπει να πολλαπλασιάσεις τις κιλοβατώρες με 0,13760€.

Πόσο καίει το κλιματιστικό ανά ώρα στο κρύο;

Για να υπολογίσεις πόσο καίει το κλιματιστικό ανά ώρα στο κρύο, θα πάρεις ως ενδεικτική τιμή κιλοβατώρας το τελευταίο τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον Αύγουστο 2023, στα 0,155 ευρώ/kWh:

Μέγεθος κλιματιστικού Ισχύς σε Watt Κατανάλωση σε kWh Τιμή kWh Τελικό κόστος ανά ώρα
9.000 BTU 800 0,8 0,155 ≈ 0,12€
12.000 BTU 1150 1,15 0,155 ≈ 0,17€
18.000 BTU 1650 1,65 0,155 ≈ 0,25€
22.000 BTU 2200 2,2 0,155 ≈ 0,34€

⚠️Προσοχή: Αν καταναλώνεις παραπάνω από 500 kWh, θα πρέπει να πολλαπλασιάσεις τις κιλοβατώρες με 0,167€.

Τι επηρεάζει την κατανάλωση ενέργειας του κλιματιστικού;

Αυτοί είναι οι κυριότεροι παράγοντες που επηρεάζουν το πόσο καίει το κλιματιστικό ανά ώρα:

  • Η απόδοση της μονάδας: μια παλιά μονάδα καταναλώνει πολύ περισσότερο από ένα σύγχρονο κλιματιστικό inverter ενεργειακής κλάσης Α+. Τα τελευταία παράγουν τριπλάσια θερμική ενέργεια με την ίδια κατανάλωση ρεύματος από ένα κοινό αερόθερμο.
  • Η συντήρηση της μονάδας: ένα μη συντηρημένο κλιματιστικό καταναλώνει περισσότερη ενέργεια. Η τακτική συντήρηση από επαγγελματία ψυκτικό θα σου εξοικονομήσει χρήματα, μειώνοντας και τους θορύβους λειτουργίας.
  • Το μέγεθος του δωματίου: ένας χώρος 150τ.μ. μπορεί να απαιτεί κλιματιστικό 5.000 BTU, ενώ ένας μεγαλύτερος 350τ.μ. μια μονάδα 10.000 BTU. Όσο μεγαλύτερο το δωμάτιο, τόσο μεγαλύτερη μονάδα κλιματιστικού χρειάζεται για να αλλάξει θερμοκρασία, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κατανάλωση της ενέργειας.
  • Η επιλογή θερμοκρασίας: όσο μικρότερη θερμοκρασία ρυθμίζεις, τόσο μεγαλύτερη η κατανάλωση. Για παράδειγμα, σε καλοκαιρινές θερμοκρασίες 35°C, αν ρυθμίσεις το κλιματιστικό στους 20°C δεν θα σταματήσει να δουλεύει στιγμή, καταναλώνοντας περισσότερη ενέργεια.
  • Η μόνωση του δωματίου: για μέγιστη απόδοση του κλιματιστικού, κλείνε πόρτες και παράθυρα για να αποφύγεις τις απώλειες του αέρα. Η σωστή μόνωση του δωματίου και το σφράγισμα τυχόν ρωγμών σε πόρτες και παράθυρα είναι εξίσου σημαντικά.

Πώς μπορώ να μειώσω την κατανάλωση ενέργειας του κλιματιστικού;

Ας δούμε μερικές ενέργειες για να μειώσεις την κατανάλωση ρεύματος από το κλιματιστικό σου:

1. Επίλεξε κλιματιστικό με υψηλή ενεργειακή κλάση

Η ενεργειακή κλάση δηλώνει πόσο ενεργοβόρα είναι η συσκευή σου. Στόχευε σε κλιματιστικά Α+ που καταναλώνουν λιγότερο για ουσιαστική εξοικονόμηση. Ακόμη και τα κλιματιστικά κατηγορίας Α καταναλώνουν σημαντικά λιγότερη ενέργεια και δεν έχουν τις άπιαστες τιμές των Α+.

Αντιθέτως, αν έχεις κλιματιστικό κλάσης C ή D, ίσως ήρθε η στιγμή να το αντικαταστήσεις. Σε βάθος χρόνου η επένδυσή σου θα αποδώσει αισθητά.

2. Ρύθμιζε τη θερμοκρασία σε μεσαίο επίπεδο

Επαγγελματίες ψυκτικοί τονίζουν ότι το κλιματιστικό λειτουργεί ιδανικά όταν ανεβάζει ή κατεβάζει 12-14 βαθμούς τη θερμοκρασία σε σχέση με το περιβάλλον. Άρα, αν θες κρύο και έξω έχει 35°C, ρύθμισέ το μέχρι τους 25°C.

Αν το κατεβάσεις στους 20°C, η εξωτερική μονάδα δεν θα σταματήσει να δουλεύει και θα καταναλώνεις πολύ περισσότερο ρεύμα. Άσε που θα ταλαιπωρείται και το κλιματιστικό από τις πολλές συνεχόμενες ώρες λειτουργίας.

💡Χρήσιμη συμβουλή: Όταν αλλάζεις θερμοκρασία στο κλιματιστικό, δεν επηρεάζεις την ένταση λειτουργίας του. Απλώς θα λειτουργεί μέχρι το δωμάτιο να φτάσει στα επίπεδα θερμοκρασίας που διάλεξες.

3. Προτίμησε σταθερή και όχι διακοπτόμενη λειτουργία

Όπως ένα ψυγείο το βάζεις στην πρίζα σε σταθερή θερμοκρασία με συνεχόμενη λειτουργία, έτσι και το κλιματιστικό. Όταν οι εξωτερικές θερμοκρασίες είναι ακραίες (π.χ. σε περιόδους καύσωνα), προτίμησε 8-10 ώρες συνεχούς λειτουργίας, ή ακόμη κι όλο το 24ωρο, από το να το κλείνεις και να το ανοίγεις διαρκώς.

Κάθε φορά που το ανοιγοκλείνεις, η μονάδα του πρέπει να ξεκινήσει λειτουργία από την αρχή και να πιάσει εκ νέου τις επιθυμητές θερμοκρασίες. Ως αποτέλεσμα, καις πολύ περισσότερο ρεύμα χωρίς ουσιαστική εξοικονόμηση.

4. Χρησιμοποίησε χρονοδιακόπτη για απενεργοποίηση

Σε πιο ήπιες θερμοκρασίες, Οοι χρονοδιακόπτες είναι εξαιρετική λύση όταν φεύγεις από το σπίτι, ή αν θελήσεις να απενεργοποιήσεις το κλιματιστικό μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Έτσι, γλιτώνεις κόστη λειτουργίας όταν δεν χρειάζεσαι άμεσα το air condition σου. Ειδικά αν ξεχνάς να το απενεργοποιείς ή το θέλεις αναμμένο για κάποιες ώρες (π.χ. όχι όλη την νύχτα), ο χρονοδιακόπτης θα σου λύσει τα χέρια.

Πώς μπορώ να βελτιώσω τον χώρο μου για να χρησιμοποιώ λιγότερο το κλιματιστικό;

Πέρα από τη λειτουργία του κλιματιστικού, ο χώρος σου παίζει εξίσου σπουδαίο ρόλο στην κατανάλωση ενέργειας για κρύο ή ζέστη. Δες μερικά βήματα για να τον βελτιώσεις:

  • Χρησιμοποίησε ανεμιστήρα οροφής για ανανέωση του αέρα: Διατήρησε μια καλή ροή του αέρα στο σπίτι τους καλοκαιρινούς μήνες για να απολαμβάνεις δροσιά χωρίς να ανησυχείς για τον λογαριασμό της ΔΕΗ.
  • Σφράγισε ρωγμές στους τοίχους και τις πόρτες: Όσο υψηλά ή χαμηλά κι αν “καις” το κλιματιστικό σου, αν δεν έχεις σωστές μονώσεις η θερμοκρασία θα δραπετεύει. Σφράγισε τυχόν ρωγμές στους τοίχους ή στις πόρτες για να έχει νόημα η χρήση του κλιματιστικού.
  • Εγκατάστησε ενεργειακά αποδοτικά παράθυρα: Τα ενεργειακά παράθυρα και τα καλής ποιότητας κουφώματα θα κρατήσουν τις θερμοκρασίες στον χώρο σου σταθερές. Έτσι, αν τον χειμώνα λειτουργείς το κλιματιστικό για θέρμανση, η ζέστη θα παραμένει στο σπίτι σου. Το ίδιο ισχύει και το καλοκαίρι με το κρύο.