call center phone
call center phone

210 3000 450

26 Ιουλίου 2023

Πράσινη κάρτα αυτοκινήτου - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Δες στο άρθρο μας αναλυτικά, τι είναι η πράσινη κάρτα αυτοκινήτου, σε ποιες χώρες χρειάζεται, πως μπορείς να τη βγάλεις αλλά και πόσο κοστίζει.

φωτογραφία-από-δύο-ανθρώπους-σε-ένα-αυτοκίνητο-να-ταξιδεύουν

Η πράσινη κάρτα αυτοκινήτου (που από το 2021 έπαψε να είναι πράσινη κι έγινε ασπρόμαυρη), είναι γνωστή και ως Διεθνές Πιστοποιητικό Ασφάλισης Αυτοκινήτου.

Είναι ένα κρίσιμο έγγραφο που οφείλεις να έχεις αν σχεδιάζεις να ταξιδέψεις στο εξωτερικό με το αυτοκίνητο σου.

Το πιστοποιητικό αυτό εγγυάται την κάλυψη αστικής ευθύνης έναντι τρίτων και τη συμμόρφωση με τις διεθνείς απαιτήσεις ασφάλισης, παρέχοντας ψυχική ηρεμία και προστασία για όποτε και για όσο θα οδηγείς στο εξωτερικό.

Πώς μπορώ να βγάλω πράσινη κάρτα αυτοκινήτου - Τι θα χρειαστώ;

Για να αποκτήσεις την πράσινη κάρτα, είναι σημαντικό να πληροίς αρχικά ορισμένα κριτήρια «επιλεξιμότητας» τα οποία θα περάσουν από τη διαδικασία υποβολής της αίτησης.

Οι πιο σημαντικές κινήσεις που πρέπει να κάνεις είναι οι εξής:

Ασφάλισε το όχημά σου

Το όχημα σου πρέπει να έχει σε ισχύ μια έγκυρη ασφαλιστική κάλυψη αστικής ευθύνης έναντι τρίτων στην Ελλάδα. Αυτή είναι η ελάχιστη ασφαλιστική κάλυψη και είναι υποχρεωτική από το νόμο.

Κάνε τον σχετικό έλεγχο με τον πάροχο ασφάλισης σου.

Είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνήσεις με τον ασφαλιστικό σου φορέα για να ενημερωθείς σχετικά με την απόκτηση της πράσινης κάρτας αυτοκινήτου.

Ορισμένα ασφαλιστήρια συμβόλαια μπορεί να περιλαμβάνουν αυτόματα κάποια διεθνή κάλυψη, ενώ άλλα μπορεί να απαιτούν πρόσθετη έγκριση ή και ξεχωριστή αμοιβή.

Μάθε για πόσο διαρκεί η πράσινη κάρτα.

Η πράσινη κάρτα αυτοκινήτου εκδίδεται συνήθως για μια συγκεκριμένη διάρκεια, που μπορεί αντιστοιχεί στην περίοδο που θα είσαι στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, η συνηθισμένη διάρκεια ισχύος της είναι 30 ημέρες από την έκδοση.

Μην ξεχάσεις να διασφαλίσεις ότι η ισχύς της κάρτας θα συμπίπτει με το ταξιδιωτικό σου πρόγραμμα.

Ποια έγγραφα χρειάζεσαι για την υποβολή της αίτησης;

Αφού ο πάροχος ασφάλισης επιβεβαιώσει τα στοιχεία σου και την κάλυψη, τότε το επόμενο βήμα είναι να υποβάλουν τα απαραίτητα έγγραφα για την πράσινη κάρτα.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την ταυτότητα σου, την άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου και τα στοιχεία του ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Για τη δική σου ευκολία, μπορείς απλά να μας στείλεις ένα email στο support@pricefox.gr ή να μας καλέσεις στο 210 3000 5450 και η ομάδα εξυπηρέτησής μας στο Pricefox.gr και θα σε καθοδηγήσει σχετικά με τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να λάβεις την πράσινη κάρτα σου γρήγορα.

Για ποιες χώρες είναι απαραίτητη η πράσινη κάρτα αυτοκινήτου;

Σε οποιαδήποτε χώρα του εξωτερικού αν ταξιδέψεις, χρειάζεται να έχεις εκδώσει την πράσινη κάρτα του αυτοκινήτου σου.

Για χώρες εκτός του ΕΟΧ (Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος) πιθανόν να έχει επιπλέον κόστος για την έκδοσή της. Αλλιώς η ασφαλιστική εταιρεία που σε καλύπτει συνήθως θα στην εκδώσει δωρεάν.

Για παράδειγμα, εφόσον υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα σε αυτές τις χώρες οδικώς, η Βόρεια Μακεδονία και η Βουλγαρία απαιτούν την κατοχή πράσινης κάρτας.

Πότε είναι η αχρείαστη η πράσινη κάρτα;

Εάν θέλεις να επισκεφτείς τις ακόλουθες χώρες, δε χρειάζεται να έχεις πράσινη κάρτα:

  • Για χώρες που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Το Λιχτενστάιν, την Ισλανδία και τη Νορβηγία που είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Η πράσινη κάρτα ισχύει επίσης στη Ρωσία, την Τουρκία και τα Βαλκάνια, αλλά μόλις την αποκτήσεις, βεβαιώσου ότι η χώρα που θέλεις να επισκεφθείς δεν είναι μία από τις προαναφερθείσες.

Ακόμα και σε αυτά τα κράτη όπου δεν απαιτείται πράσινη κάρτα, το ασφαλιστήριο συμβόλαιό σου θα έχει όλα τα ασφαλιστικά δεδομένα με λατινικούς χαρακτήρες, οπότε θα είσαι καλυμμένος.

Ωστόσο, ως οδηγός πρέπει να έχεις υπόψη σου τα ακόλουθα

Έλεγξε τις ειδικές απαιτήσεις της χώρας.
Οι απαιτήσεις ασφάλισης ενδέχεται να διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Είναι σημαντικό να ερευνήσεις μαζί με τον ασφαλιστικό σου φορέα τους ειδικούς κανονισμούς ασφάλισης των χωρών του ταξιδιού σου.

Έλεγξε τις πρόσθετες καλύψεις.
Ανάλογα με τις ταξιδιωτικές σου ανάγκες, μπορεί επίσης να θέλεις να εξετάσεις πρόσθετες ασφαλιστικές επιλογές, όπως η κάλυψη Comprehensive ή Collision, για την προστασία έναντι ζημιών στο δικό σου όχημα.

Πόσο θα πληρώσω για την έκδοση της πράσινης κάρτας;

Το Διεθνές Πιστοποιητικό Ασφάλισης Αυτοκινήτου (πράσινη κάρτα) παρέχεται δωρεάν από την ασφαλιστική εταιρεία από την οποία αγόρασες την ασφάλιση του αυτοκινήτου σου.

Διάβασε ακόμα, όλα όσα είναι ωφέλιμα να γνωρίζεις για το myCAR την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ με την οποία έχεις τη δυνατότητα να ψηφιοποιείς τις υπηρεσίες για το αυτοκίνητό σου για να έχεις συγκεντρωμένα όλα τα έγγραφά σου σε ένα σημείο, ηλεκτρονικά.

Με ποιες εταιρείες μπορώ να βγάλω την πράσινη κάρτα;

Δε χρειάζεται να αγχωθείς καθόλου για αυτή τη διαδικασία, διότι η απόκτηση της πράσινης κάρτας είναι σχετικά μια απλή και γρήγορη διαδικασία την οποία αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου ο ασφαλιστικός φορέας σου.

Στο Pricefox.gr συνεργαζόμαστε με τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας από τις οποίες μπορείς να εξασφαλίσεις και την ασφάλιση αυτοκινήτου και την πράσινη κάρτα σου πριν ταξιδέψεις στο εξωτερικό.