call center phone
call center phone

210 3000 450

13 Δεκεμβρίου 2023

Τιμολόγια ρεύματος 2024: Τι ισχύει από το νέο έτος;

Νέα τιμολόγια ρεύματος θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2024 με σήμανση διαφάνειας (χρώμα). Εισάγεται ειδικό τιμολόγιο για όλους τους παρόχους.

αναμένες-λάμπες-στη-σειρά

Αλλάζει η αγορά ενέργειας από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Τα παρόντα μέτρα έχουν ισχύ μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2023. Από το νέο έτος τίθενται σε ισχύ νέοι κανονισμοί, νέα τιμολόγια ρεύματος και μεγαλύτερη διαφάνεια.

Ποια είναι τα νέα τιμολόγια ρεύματος για καταναλωτές, οικιακούς και μη;

λίστα με τα 4 νέα προγράμματα ενέργειας και τις χρωματικές σημάνσεις τους

Από το νέο έτος, κάθε τιμολόγιο θα περιλαμβάνει σήμανση διαφάνειας.

Οι προμηθευτές έχουν ήδη ενημερώσει τους καταναλωτές για τα νέα τιμολόγια που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Ειδικότερα τα τέσσερα είδη τιμολογίων είναι:

Τα μπλε: σταθερής τιμής χρέωσης και ορισμένου χρόνου.

Η τιμή χρέωσης μένει σταθερή για όλη τη διάρκεια του συμβολαίου.

Τα μπλε τιμολόγια είναι για όσους επιθυμούν να “κλειδώσουν” την τιμή χρέωσης και να γνωρίζουν ακριβώς τι θα πληρώσουν. Περιλαμβάνουν ρήτρα αποχώρησης σε περίπτωση που διακόψεις το συμβόλαιο πριν τη λήξη του.

Τα πράσινα: ειδικά τιμολόγια κοινά για όλους τους παρόχους.

Αυτό είναι το νέο είδος τιμολογίου που ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ στο οποίο θα μεταπέσουν όσοι καταναλωτές δεν επιλέξουν κάποιο άλλο μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2024. Είναι τυποποιημένο για όλους τους παρόχους για να διευκολύνει τη σύγκριση των τιμών μεταξύ προμηθευτών και τη διαφανή και απλοποιημένη πληροφορία των καταναλωτών για τις τιμές των προμηθευτών. Η τιμή χρέωσης τους θα ανακοινώνεται την 1η κάθε μήνα.

Τα πράσινα τιμολόγια είναι για όσους επιθυμούν να συγκρίνουν και να αλλάζουν πάροχο συχνά, ώστε να μεγιστοποιήσουν την εξοικονόμησή τους.

Τα πορτοκαλί: δυναμικά τιμολόγια.

Στα προϊόντα αυτά η τιμολόγηση γίνεται με βάση τις τιμές της αγοράς και προϋποθέτουν τη λειτουργία έξυπνου τηλεμετρούμενου μετρητή στην παροχή του καταναλωτή.

Τα πορτοκαλί τιμολόγια είναι για όσους έχουν εγκατεστημένο έξυπνο μετρητή στο ακίνητό τους (αφορά έναν πάρα πολύ μικρό αριθμό καταναλωτών).

Τα κίτρινα: κυμαινόμενα τιμολόγια.

Αυτά τα προϊόντα έχουν τιμολόγια συνδεδεμένα με την τιμή της χονδρεμπορικής στο Χρηματιστήριο ενέργειας. Σε αντίθεση με τα πράσινα τιμολόγια, η τιμή χρέωσής τους θα ανακοινώνεται στο τέλος του μήνα.

Τα κίτρινα τιμολόγια είναι για όσους επιθυμούν να έχουν οικονομικό ρεύμα, χωρίς όμως να περνούν συχνά από τη διαδικασία αλλαγής παρόχου.

Ποιο τιμολόγιο να διαλέξω: το πράσινο ή το κίτρινο;

Εμείς, στο Pricefox, προτείνουμε οι καταναλωτές να επιλέξουν τα κίτρινα τιμολόγια, διότι αναμένουμε να είναι οικονομικότερα, τουλάχιστον στην αρχή του χρόνου.

Ωστόσο, επικρατεί αβεβαιότητα και μέχρι να ανακοινώσουν τα προγράμματά τους οι πάροχοι δεν γνωρίζουμε κάτι με σιγουριά. Για παράδειγμα, ενδέχεται τα πράσινα τιμολόγια (τα ειδικά) να γίνουν πολύ οικονομικά εξαιτίας του ανταγωνισμού.

Γι’ αυτό προτείνουμε από την 1η Ιανουαρίου, να συγκρίνεις τα διαθέσιμα προγράμματα της αγοράς, ώστε να βρεις αυτό που σε συμφέρει περισσότερο. Στην πλατφόρμα μας, θα έχουμε όλα τα προγράμματα και θα βρεις εξειδικευμένους συμβούλους που θα σε καθοδηγήσουν στην απόφασή σου.

Πού διαφέρουν τα πράσινα με τα κίτρινα τιμολόγια;

Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο τιμολογίων που καθορίζει και την τιμή χρέωσης.

Η τιμή χρέωσης στα κίτρινα τιμολόγια που έχουν ανακοινωθεί θα εκδίδεται (και υπολογίζεται) στο τέλος του μήνα. Έτσι η χρέωση θα είναι απολογιστική και οι πάροχοι θα μπορούν να προσαρμόσουν την τιμή χρέωσης σύμφωνα με την τιμή που προμηθεύτηκαν το ρεύμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα γνωρίζεις το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος πριν το καταναλώσεις.

Η τιμή χρέωσης στο ειδικό τιμολόγιο, αντίθετα, θα εκδίδεται στην αρχή του μήνα. Επομένως θα ενέχει ένα ρίσκο για τους παρόχους, αφού θα πρέπει να “κλειδώσουν” την τιμή χρέωσης χωρίς να γνωρίζουν πόσο ακριβά θα προμηθευτούν εκείνοι το ρεύμα. Αυτό σημαίνει ότι θα γνωρίζεις από την αρχή του μήνα τι προσφέρει κάθε πάροχος και θα μπορείς να συγκρίνεις και να αλλάξεις, εφόσον το επιθυμείς.

⚠️Προσοχή: Ωστόσο, αν η τιμή που αγοράζουν οι πάροχοι το ρεύμα (τιμή προμήθειας) ξεφύγει πολύ από κάποια προκαθορισμένα όρια (διάβασε παρακάτω), τότε τον επόμενο μήνα τα πράσινα τιμολόγια θα έχουν “διορθωτικές” τιμές.

Τι σημαίνει ότι το ειδικό (πράσινο) τιμολόγιο είναι τυποποιημένο για όλους τους παρόχους;

Όλοι πάροχοι καθορίζουν την τιμή χρέωσης στα πράσινα προϊόντα τους σύμφωνα με τον παρακάτω τύπο:

Τελική Τιμή Προμήθειας = Βασική Τιμή Προμήθειας + Μηχανισμός Διακύμανσης.

Ουσιαστικά, η Τελική Τιμή Προμήθειας θα καθορίζεται από τη Βασική Τιμή Προμήθειας και ενδεχόμενες εκπτώσεις, εφόσον δεν ενεργοποιείται ο Μηχανισμός Διακύμανσης.

Ο Μηχανισμός Διακύμανσης θα ενεργοποιείται, όταν η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) ξεπερνάει τα καθορισμένα όρια που έχουν οριστεί από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ). Συγκεκριμένα έχουμε 2 περιπτώσεις:

1η περίπτωση: Έκπτωση στον επόμενο λογαριασμό

Στην περίπτωση που η ΤΕΑ είναι χαμηλότερη από το κατώτερο όριο (LI), δηλαδή οι πάροχοι αγόρασαν τον προηγούμενο μήνα φθηνότερα το ρεύμα, τότε ο Μηχανισμός Διακύμανσης θα λειτουργήσει προς όφελός σου (ως καταναλωτής).

Έτσι, η Τελική Τιμή Προμήθειας θα είναι φθηνότερη από τη Βασική Τιμή Προμήθειας.

2η περίπτωση: Αύξηση στον επόμενο λογαριασμό

Στην περίπτωση που η ΤΕΑ είναι υψηλότερη από το ανώτερο όριο (LU), δηλαδή οι πάροχοι αγόρασαν τον προηγούμενο μήνα ακριβότερα το ρεύμα, τότε ο Μηχανισμός Διακύμανσης θα λειτουργήσει προς όφελός των παρόχων.

Έτσι, η Τελική Τιμή Προμήθειας θα είναι ακριβότερη από τη Βασική Τιμή Προμήθειας.

Πόσο συχνά θα αλλάζουν οι τιμές στα ειδικά τιμολόγια;

Η Βασική Τιμή Χρέωσης δύναται να αλλάζει το συχνότερο κάθε 6 μήνες.

Το πάγιο & οι εκπτώσεις δύναται να αλλάζουν κάθε μήνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του παροχου και ενημέρωση στον 1ο λογαριασμό που ακολουθεί.

Οι συντελεστές α, Lu, Ll στο Μηχανισμό Διακύμανσης δύναται να αλλάζουν κάθε 3 μήνες.

Πώς ξέρω τι είδους τιμολόγιο έχω;

Από το νέο έτος, οι προμηθευτές οφείλουν να επισημαίνουν κάθε τιμολόγιο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με τις νέες «σημάνσεις διαφάνειας».

Έτσι, οι καταναλωτές θα μπορούν να κατανοούν άμεσα το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του τιμολογίου που τους προσφέρεται.

Θα συνεχιστούν οι στοχευμένες επιδοτήσεις.

Συγκεκριμένα, θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και το έτος 2024.

Θεσπίζεται νέο Κοινωνικό Τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας για τις Πολύτεκνες Οικογένειες

Προβλέπονται διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια ένταξης, ενώ δεν θα λαμβάνονται υπόψη περιουσιακά κριτήρια.

Οι δικαιούχοι του ειδικού τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας απαλλάσσονται από:

  1. Ρυθμιζόμενες χρεώσεις για τη χρήση του συστήματος και του δικτύου, εντός των ορίων κατανάλωσης..
  2. Χρεώσεις για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας.

Για να ενταχθούν οι δικαιούχοι στο κοινωνικό τιμολόγιο για πολύτεκνες οικογένειες (ΚΟΤ Γ), θα πρέπει να κάνουν αίτηση μέσω της της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ΗΔΙΚΑ.

Θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση ενεργειακά ευάλωτων με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες κάθε οικισμού ή γειτονιάς.

Το εύρος της ενίσχυσης θα κυμαίνεται από 45 ευρώ έως 480 ευρώ και υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν 1,2 εκατ. καταναλωτές.

Η ενίσχυση αυτή αφορά στην περίοδο θέρμανσης: από 01 Ιανουαρίου 2024 έως 31 Μαρτίου 2024.

Η καταβολή του επιδόματος αυτού θα γίνεται με απευθείας μίσθωση στο λογαριασμό του ρεύματος. Δηλαδή, θα εκδοθούν οι λογαριασμοί με έκπτωση.

Η χορήγηση της ενίσχυσης θα γίνεται βάσει των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που ισχύουν για το επίδομα θέρμανση, ενώ θα εξαιρούνται από τη χορήγηση όσοι λαμβάνουν, το ανωτέρω επίδομα θέρμανσης, και οι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).

Το ποσό του επιδόματος θα υπολογίζεται σύμφωνα με τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής κατά τη συγκεκριμένη περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου. Όσο μεγαλύτερο το κρύο σε μια περιοχή, τόσο μεγαλύτερη και η ενίσχυση.

Το βασικό ποσό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

⚠️Προσοχή: Για να δοθεί η ενίσχυση, πρέπει οι λογαριασμοί για την εν λόγω περίοδο να έχουν εκδοθεί έως και τις 15 Σεπτεμβρίου του 2024.

Αυστηροποιείται το πλαίσιο για την αντιμετώπιση ρευματοκλοπών.

Οι ρευματοκλοπές ανέρχονται περίπου στο 4,8% της συνολικής αγοράς ενέργειας, σύμφωνα με το ΔΕΔΔΗΕ.

Ποσοστό που ζημιώνει τους συνεπείς καταναλωτές, συνολικά κατά 400 εκατ. ευρώ περίπου ετησίως. Με στόχο τη μείωση -και κατά το δυνατόν την εξάλειψη- των ρευματοκλοπών αυστηροποιείται το παρόν πλαίσιο:

  1. Πέραν των υφιστάμενων ποινών φυλάκισης, θα υπάρχει παράλληλος υποχρεωτικός καταλογισμός και χρηματικής ποινής (σήμερα οι δύο ποινές επιβάλλονται διαζευκτικά).
  2. Προσωρινή αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης και μόνιμη σε περίπτωση υποτροπής και αφαίρεση, προσωρινή ή οριστική, της επαγγελματικής άδειας των ηλεκτρολόγων σε περίπτωση αποδεδειγμένης συνέργειας (πειθαρχικά μέτρα).
  3. Νέα Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη (ΥΔΕ) για αλλαγή φορέα επιχείρησης στην ίδια παροχή και Δειγματοληπτικός έλεγχος των ΥΔΕ με το μητρώο εγκαταστατών ηλεκτρολόγων (προληπτικά μέτρα).
  4. Είσπραξη μέσω Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) των ληξιπρόθεσμων και επιδικασθεισών απαιτήσεων του ΔΕΔΔΗΕ, που αφορούν σε ρευματοκλοπές.

Θεσμοθετείται η έννοια του στρατηγικού κακοπληρωτή και αντιμετωπίζεται

Ως στρατηγικός κακοπληρωτής νοείται ο υπερήμερος καταναλωτής σε περίπτωση ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχει προβεί σε συστηματική αλλαγή τουλάχιστον δύο προμηθευτών εντός πενταετίας και με αρχή την 1η Ιανουαρίου 2020.

Για την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών υιοθετείται νέο σύστημα σήμανσης, που προβλέπει τη σήμανση από τους προμηθευτές των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Η σήμανση θα γίνεται σε ειδική πλατφόρμα, στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι πάροχοι, όταν υπάρχει αίτηση αλλαγής προμηθευτή. Έτσι, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές δεν θα μπορούν να αλλάξουν προμηθευτή, χωρίς να αποπληρώσουν ή διακανονίσουν τις οφειλές τους στον τρέχοντα προμηθευτή.

Έτσι μειώνεται το ρίσκο που αναλαμβάνουν οι προμηθευτές, ένα όφελος που αναμένεται να μετακυλήσει στα τιμολόγια των καταναλωτών.

Από 1η Ιανουρίου θα τεθεί σε ισχύ το νέο πλαίσιο στην αγορά ενέργειας. Δηλαδή θα επηρεάσει τον τρόπο χρέωσης των νοικοκυριών. Συνεπώς, τα νοικοκυριά μέχρι τέλος του χρόνου θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση, να ελέγξουν τους όρους των συμβολαίων τους και να αναμένουν ενημέρωση από τον πάροχο τους.