call center phone
call center phone

210 3000 450

10 Ιουλίου 2023

Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης: πού εκδίδεται και τι καλύπτει

Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης βγάζεις ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr δωρεάν και παρέχει πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη στην Ε.Ε. Διάρκεια ισχύος μέχρι 1 έτος.

φωτογραφία-από-μία-ευρωπαϊκή-κάρτα-ασφάλισης-ασθενείας

Ετοιμάζεσαι για ταξίδι στην Ευρώπη; Πριν φύγεις, βεβαιώσου ότι έχεις εξασφαλίσει την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης για να έχεις ιατρική περίθαλψη στη χώρα που ταξιδεύεις.

Απόφυγε τις δαπανηρές εκπλήξεις κάνοντας εύκολα την αίτησή σου μέσω του gov.gr Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης. Εξασφάλισε υγειονομική περίθαλψη σε 31 Ευρωπαϊκές χώρες είτε ταξιδεύεις για εργασία, αναψυχή, ή σπουδές στο εξωτερικό.

Κι αν πάρεις μαζί σου αυτοκίνητο, τότε σιγουρέψου ότι έχεις πάρει το διεθνές πιστοποιητικό ασφάλειας αυτοκινήτου, την πράσινη κάρτα.

Τι είναι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης;

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης είναι το δωρεάν διαβατήριό σου για ιατρική περίθαλψη στο εξωτερικό.

Προσφέρει πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας με τους ίδιους όρους που απολαμβάνεις και στη χώρα σου κατά την προσωρινή παραμονή σου στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτά περιλαμβάνονται και η Ελβετία, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία.

Ποιοι δικαιούνται την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας;

Δικαιούχοι της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Υγείας είναι όλοι οι ασφαλισμένοι ή όσοι καλύπτονται από το κρατικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Πού βγάζω Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης; Είναι δωρεάν;

Η έκδοση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας είναι δωρεάν και μπορεί να γίνει πολύ εύκολα ηλεκτρονικά από το περιβάλλον του gov.gr. Τα βήματα είναι τα εξής:

  • Συνδέεσαι στην πλατφόρμα της gov.gr με τους taxisnet κωδικούς σου.
  • Επιλέγεις «Αίτηση».
  • Συμπληρώνεις τα στοιχεία που ζητούνται.
  • Πατάς «Υποβολή».

Αφού υποβάλλεις την αίτησή σου, θα σου σταλεί ένα Πιστοποιητικό Προσωρινής Αντικατάστασης (ΠΠΑ) της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισής σου. Μπορείς να το χρησιμοποιείς προσωρινά μέχρι να λάβεις την κάρτα σου ταχυδρομικά στη διεύθυνση που δήλωσες.

Σε περίπτωση που δεν έχεις πρόσβαση στο διαδίκτυο, μπορείς να εκδώσεις την ΕΚΑΑ μέσω ΚΕΠ.

Ποια είναι η διάρκεια ισχύος της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης;

Η διάρκεια ισχύος της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης εξαρτάται από τον ασφαλιστικό σου φορέα. Σε άλλους είναι 6 μήνες και σε άλλους 1 έτος. Μετά από αυτό το διάστημα η κάρτα σου χρειάζεται ανανέωση.

⚠️Προσοχή: Η ΕΚΑΑ ισχύει από τη μέρα της έκδοσής της και δεν έχει αναδρομική ισχύ.

Σε πόσο χρόνο θα παραλάβω την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας;

Αφού υποβάλλεις την αίτησή σου θα λάβεις την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης εντός 5-10 εργάσιμων ημερών.

Μέχρι τότε μπορείς να χρησιμοποιείς το Πιστοποιητικό Προσωρινής Αντικατάστασης.

Τι καλύπτει η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης;

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης καλύπτει τη δημόσια ιατρική φροντίδα που μπορεί να χρειαστείς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σου.

Σε αυτήν περιλαμβάνεται η φροντίδα σε περίπτωση εγκυμοσύνης για έγκυες μητέρες, αλλά και παροχές υγείας για χρόνιες παθήσεις υπό την προϋπόθεση ότι ο σκοπός του ταξιδιού δεν ήταν ο τοκετός ή η περίθαλψη.

Τι δεν καλύπτει η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης;

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας δεν καλύπτει:

  • Τις δαπάνες σου αν ταξιδεύεις ειδικά για λήψη περίθαλψης.
  • Έξοδα ιατρικής φροντίδας ή επαναπατρισμού σε περίπτωση που χρειαστεί να γυρίσεις στην Ελλάδα με αεροπορικό ασθενοφόρο.

Σημαντικό να σημειώσουμε ότι η ΕΚΑΑ δεν εγγυάται τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών. Αυτό σημαίνει ότι υπηρεσίες που στην Ελλάδα παρέχονται δωρεάν, μπορεί στο εξωτερικό να κοστίζουν λόγω των διαφορών στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Τι κάνω αν ο τοπικός φορέας αρνηθεί να μου χορηγήσει Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης;

Οι τοπικοί ασφαλιστικοί φορείς είναι υποχρεωμένοι να χορηγούν την ΕΚΑΑ κατόπιν αιτήσεως των δικαιούχων, ή να παρέχουν πιστοποιητικό προσωρινής αντικατάστασης μέχρι την έκδοσή της.

Εάν δεν τη χορηγήσουν, δικαιούσαι να ασκήσεις προσφυγή. Σύμμαχός σου θα είναι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα σου δώσει πληροφορίες για το πώς να εφαρμόσεις τα δικαιώματά σου.

Τι μπορώ να κάνω αν η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισής μου δεν αναγνωρίζεται στο εξωτερικό;

Αν η ΕΚΑΑ σου δεν αναγνωρίζεται στο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ταξιδεύεις, μπορείς να ζητήσεις από τον ασφαλιστικό σου φορέα να επικοινωνήσει με το νοσοκομείο ή τον γιατρό στο εξωτερικό.

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας υποκαθιστά την ταξιδιωτική ασφάλιση;

Όχι.

Η ΕΦΚΑ Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας είναι συμπληρωματική της ταξιδιωτικής ασφάλισης και σε καμία περίπτωση δεν την υποκαθιστά.

Η ταξιδιωτική ασφάλιση καλύπτει ακόμη συμπληρωματικές περιπτώσεις όπως απολεσθέντα ή κλεμμένα περιουσιακά στοιχεία.

Τι ισχύει με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης στην Αγγλία;

Το Brexit δεν επηρέασε σημαντικά τα ζητήματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Έτσι, μπορείς να χρησιμοποιείς κανονικά την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας σου για να δικαιούσαι πρόσβαση στην υγειονομική φροντίδα.

Η βρετανική κυβέρνηση συνιστά επίσης την εξαγορά ταξιδιωτικής ασφάλισης για να μπορείς να επισκέπτεσαι και ιδιώτες γιατρούς. Πάντως σε κάθε περίπτωση η ΕΚΑΑ δεν καλύπτει έξοδα επεμβάσεων ή προγραμματισμένων θεραπειών.

Τι ισχύει με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης για στρατιωτικούς;

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους εν ενεργεία στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους.

Καλύπτει τη δημόσια υγειονομική φροντίδα (ιατροφαρμακευτική, νοσοκομειακή), ενώ πρέπει να επιστρέφεται σε περίπτωση αποστρατείας ή απόλυσης του στρατιωτικού.

Η αίτηση και τα δικαιολογητικά υποβάλλονται υπηρεσιακώς τουλάχιστον 30 ημέρες πριν την αναχώρηση στο εξωτερικό. Η ισχύς της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης για στρατιωτικούς είναι τουλάχιστον τρίμηνη.

Τι ισχύει με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης έμμεσα ασφαλισμένου (προστατευόμενου μέλους);

Κάθε μέλος της οικογένειας που ταξιδεύει πρέπει να έχει τη δική του ΕΚΑΑ. Η αίτηση για Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης για παιδιά γίνεται στο ίδιο περιβάλλον gov.gr.

Συγκεκριμένα, στο πεδίο «Προσδιορίστε τον δικαιοδόχο» θα πρέπει να επιλέξεις «Έμμεσα ασφαλισμένος» και να καταχωρήσεις το ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμο του προστατευόμενου μέλους σου στα λατινικά.

Αφού συμπληρώσεις την αίτηση με τα στοιχεία που ζητούνται, θα εκδοθεί και η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης του έμμεσα ασφαλισμένου.

Αξίζει να βγάλω Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης;

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης είναι το δωρεάν σου εισιτήριο για πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα στο εξωτερικό. Η έκδοσή της είναι απαραίτητη, αν θέλεις να βγεις εκτός Ελλάδος και γίνεται με απλές διαδικασίες.