call center phone
call center phone

210 3000 450

22 Μαρτίου 2024

Εγκατάσταση φυσικού αερίου: διαδικασία, αίτηση και κόστος

Εγκατάσταση φυσικού αερίου: ενημερώσου για διαδικασία, αίτηση και κόστος. Τι ισχύει για διαμέρισμα, πολυκατοικία και μονοκατοικία.

Ψάχνεις μια οικονομική λύση για να ζεστάνεις το σπίτι σου με χαμηλό κόστος συντήρησης και εξοικονόμηση έως και 40%-60% σε σχέση με τα υπόλοιπα καύσιμα; Η εγκατάσταση φυσικού αερίου θα σου δώσει τη λύση.

Παρακάτω ετοιμάσαμε έναν πλήρη οδηγό με όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για εξωτερική και εσωτερική εγκατάσταση, αιτήσεις και κόστη. Πάμε να τα δούμε αναλυτικά.

💡Χρήσιμη συμβουλή: Στο Pricefox συγκρίνεις αντικειμενικά και ανεξάρτητα όλα τα πακέτα των παρόχων φυσικού αερίου και εξοικονομείς έως και 32€/μήνα στο λογαριασμό σου κάνοντας αίτηση στο φθηνότερο πάροχο μέσα από το Pricefox.

Αξίζει η εγκατάσταση φυσικού αερίου;

Αυτά είναι μερικά από τα «υπέρ» για την εγκατάσταση φυσικού αερίου:

  • Οικονομία: το φυσικό αέριο αποτελεί την πιο οικονομική επιλογή καυσίμου με την τιμή του να είναι διαχρονικά χαμηλότερη από αυτή του πετρελαίου.
  • Οικολογία: η καύση φυσικού αερίου παράγει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα ανά μονάδα παραγόμενης ενέργειας σε σύγκριση με άλλα πιο παραδοσιακα καύσιμα, συμβάλλοντας στη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου.
  • Ασφάλεια: τα ατυχήματα με φυσικό αέριο είναι σπάνια, επειδή υπάρχουν πολλά και αποτελεσματικά μέτρα για την αποφυγή τους. Ακόμη και σε μια απίθανη ανεξέλεγκτη διαρροή, μπορείς να το καταλάβεις από τη μυρωδιά.
  • Χαμηλό κόστος συντήρησης: Οι εγκαταστάσεις φυσικού αερίου δεν απαιτούν τόσο συχνή συντήρηση, ενώ οι συσκευές του αποδίδουν τα μέγιστα με μεγάλη διάρκεια ζωής. Επιπλέον, το φυσικό αέριο δεν παράγει τέφρα ή άλλα κατάλοιπα, κάνοντας τη συντήρηση πιο εύκολη.
  • Αυτονομία: με την εγκατάσταση φυσικού αερίου αποφασίζεις ακριβώς πότε και πόση χρήση θέλεις να κάνεις. Εφόσον μάλιστα διαθέτεις αυτόνομη θέρμανση, θα πληρώνεις μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στην κατανάλωσή σου.

Πού μπορώ να αξιοποιήσω το φυσικό αέριο;

Μπορείς να αξιοποιήσεις το φυσικό αέριο στο σπίτι ή στον επαγγελματικό σου χώρο για:

  • Θέρμανση
  • Παροχή ζεστού νερού
  • Μαγείρεμα
  • Επαγγελματική χρήση (π.χ. σε στεγνοκαθαριστήρια, εστιατόρια)
  • Βιομηχανική χρήση (π.χ. για θερμικές ανάγκες στην παραγωγική διαδικασία)

Πού μπορεί να γίνει η εγκατάσταση φυσικού αερίου;

Δεν υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με το πού μπορεί να γίνει η εγκατάσταση του φυσικού αερίου. Ενδεικτικά σε:

  • Διαμέρισμα
  • Πολυκατοικία
  • Μονοκατοικία
  • Επαγγελματικό χώρο

Αρκεί φυσικά το δίκτυο να έχει επεκταθεί μέχρι την περιοχή που βρίσκεται το κτίριο.

Ποια είναι η διαδικασία για εγκατάσταση φυσικού αερίου;

Για να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση φυσικού αερίου στο χώρο σου, χρειάζεται να κάνεις συγκεκριμένες ενέργειες και να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις σχετικά με το κτίριο.

Θα τα βρεις αναλυτικά όλα παρακάτω.

Εξωτερική εγκατάσταση φυσικού αερίου

1. Βεβαιώσου ότι υπάρχει δίκτυο στον δρόμο σου

Αρχικά, θα πρέπει να σιγουρευτείς ότι έχει κατασκευαστεί δίκτυο φυσικού αερίου στον δρόμο σου μπαίνοντας στη σελίδα της ΕΔΑ ή επικοινωνώντας απευθείας με τον Δήμο ή τον πάροχο αερίου σου.

Εάν δεν υπάρχει, θα πρέπει να κάνεις αίτηση επέκτασης του δικτύου με την προϋπόθεση ότι το δίκτυο περνάει αρκετά κοντά από τον δρόμο σου. Για να γίνει δεκτή η αίτηση, θα πρέπει να υπάρχει αρκετή ζήτηση στην περιοχή, ώστε να μπορεί να δικαιολογήσει τα έξοδα της επέκτασης η εταιρεία. Στην σπάνια περίπτωση που το δίκτυο περνάει αρκετά κοντά (π.χ. στα 30 μέτρα), τότε ίσως και να δεχτεί η εταιρεία να κάνει την επέκταση, αλλά με δικά σου έξοδα (πράγμα πρακτικά ασύμφορο).

2. Υπόβαλλε αίτηση σύνδεσης και παροχής φυσικού αερίου

Εφόσον υπάρχει δίκτυο, το επόμενο βήμα είναι να υποβάλλεις αίτηση για εγκατάσταση φυσικού αερίου. Οι αρμόδιοι φορείς είναι:

  • Η ΕΔΑ Αττικής: για διανομή φυσικού αερίου εντός Αττικής
  • Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ: για εγκατάσταση φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία
  • Η ΔΕΔΑ: για τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας που δεν υπάρχουν ακόμη δίκτυα φυσικού αερίου

Η αίτησή σου θα πρέπει να ελεγχθεί και να εγκριθεί από τον αρμόδιο φορέα, ο οποίος θα καθορίσει και τα τέλη σύνδεσης που θα χρειαστεί να πληρώσεις.

3. Επίλεξε εξουσιοδοτημένο συνεργείο για εγκατάσταση και συντήρηση

Αφού εγκριθεί η αίτησή σου για εγκατάσταση φυσικού αερίου, πάρε προσφορά από εξουσιοδοτημένα συνεργεία για να προχωρήσεις το έργο. Βεβαιώσου ότι η προσφορά περιλαμβάνει:

  • Το κόστος μελέτης
  • Για κεντρική θέρμανση:
    • Προτεινόμενες συσκευές λέβητα (μάρκα και τύπος)
    • Προτεινόμενες συσκευές καυστήρα (μάρκα και τύπος)
  • Για αυτονομία: Προτεινόμενες συσκευές επίτοιχου λέβητα (μάρκα και τύπος) και την τιμή των παρελκόμενων
  • Καταγραφή του μήκους και των υλικών των σωληνώσεων (π.χ. χαλκός, χάλυβας)
  • Καταγραφή υπολοίπων υλικών που μπορεί να χρειάζονται λόγω ιδιαιτερότητας της πολυκατοικίας ή του ακινήτου
  • Εγγυήσεις υλικών και χρόνων
  • Τα εργατικά κόστη της τοποθέτησης
  • Υπηρεσίες ελέγχου και συντήρησης (πόσο συχνά, τι εργασίες περιλαμβάνονται). Έχε υπόψιν ότι ο έλεγχος πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, ενώ η συντήρηση κάθε 4 χρόνια.

4. Επίλεξε πάροχο ενέργειας

Αφού βρεις το κατάλληλο συνεργείο, ήρθε η στιγμή να επιλέξεις και πάροχο φυσικού αερίου. Λάβε υπόψη τα εξής:

  • Οι περισσότεροι πάροχοι προσφέρουν κυμαινόμενη τιμή κιλοβατώρας. Αν επιλέξεις σταθερή τιμή + πάγιο, έλεγξε προσεκτικά το πρόγραμμα γιατί ενδέχεται να είναι ακριβότερο. Μην ξεχνάς ότι η τιμή του φυσικού αερίου είναι αυξημένη μόνο 5 μήνες τον χρόνο, ενώ τους υπόλοιπους έχει σημαντική πτώση.
  • Προτίμησε προγράμματα που συνδυάζουν ρεύμα και φυσικό αέριο. Έτσι, θα εξασφαλίζεις τις μέγιστες δυνατές εκπτώσεις, ενώ θα διαχειρίζεσαι συγκεντρωτικά τις παροχές σου.

💡Χρήσιμη συμβουλή: Τα περισσότερα συμβόλαια με παρόχους φυσικού αερίου έχουν διάρκεια 24 μήνες. Γι’ αυτό πριν δεσμευτείς, κάνε καλή έρευνα αγοράς για φυσικό αέριο μέσω του Pricefox για να απολαμβάνεις πραγματικά τα οφέλη οικονομικής ενέργειας.

5. Πλήρωσε τα τέλη σύνδεσης και υπόγραψε τη σύμβαση με την ΕΔΑ

Τα τέλη σύνδεσης που θα χρειαστεί να πληρώσεις θα καθοριστούν από το εάν το τιμολόγιό σου είναι οικιακό ή επαγγελματικό και τι παροχές έχεις επιλέξει (π.χ. αν θέλεις και θέρμανση και ζεστό νερό). Μπορείς να βρεις αναλυτικά τα τέλη σύνδεσης στην ιστοσελίδα της ΕΔΑ.

Αφού καταβάλεις τα τέλη σύνδεσης και την απαραίτητη εγγύηση και προσκομίσεις τα δικαιολογητικά πληρωμής, υπογράφεις τη σύμβαση με την ΕΔΑ.

Έπειτα, συμφωνείται από κοινού πού θα τοποθετηθεί ο μετρητής και ο προμηθευτής ενέργειας σου τον στέλνει προς εγκατάσταση. Φυσικά, όλες αυτές τις ενέργειες μπορεί να τις διεκπεραιώσει και ο εξουσιοδοτημένος μηχανικός σου για να γλιτώσεις χρόνο και ταλαιπωρία.

⚠️Προσοχή: Την εγκατάσταση του μετρητή και την παροχή του φυσικού αερίου τα αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου ο προμηθευτής ενέργειάς σου (δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΕΔΑ).

Εσωτερική εγκατάσταση φυσικού αερίου

6. Πάρε έγκριση από τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες (για κεντρική θέρμανση)

Αν μένεις σε πολυκατοικία με κεντρική θέρμανση πετρελαίου, θα χρειαστεί να πάρεις την έγκριση από το 50% συν 1 των ψήφων ιδιοκτησίας για τη διαδικασία μετατροπής σε φυσικό αέριο.

Η μετατροπή αυτή θα επηρεάσει οικονομικά όλους τους ενοίκους, συνεπώς πρέπει να δώσουν τη συγκατάθεσή τους. Θα πρέπει επίσης να λάβεις υπόψιν τους κανόνες της πολυκατοικίας για το πού θα πρέπει να γίνει η εγκατάσταση λέβητα φυσικού αερίου.

7. Ο μηχανικός καταθέτει μελέτη του έργου στην ΕΔΑ

Ο εξουσιοδοτημένος μηχανικός σου θα συντάξει και θα καταθέσει τη μελέτη εσωτερικής εγκατάστασης προς έγκριση της ΕΔΑ. Αφού εγκριθεί, θα μπορέσει να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες τεχνικές ενέργειες για την ολοκλήρωση του έργου.

8. Κάνε τις απαραίτητες κατασκευές και τεχνικές τροποποιήσεις

Η εγκατάσταση φυσικού αερίου σε διαμέρισμα πολυκατοικίας περιλαμβάνει:

  • Αντικατάσταση του καυστήρα
  • Πιθανή αντικατάσταση του λέβητα (αναλόγως παλαιότητας και υλικού κατασκευής)
  • Αφαίρεση δεξαμενής πετρελαίου, εφόσον εμποδίζει.
  • Τοποθέτηση μετρητή φυσικού αερίου

Αν πάλι έχεις αυτόνομη παροχή, το συνεργείο θα εγκαταστήσει επιτοίχιο λέβητα και θα συνδέσει τις σωληνώσεις θέρμανσης του νερού και κουζίνας.

Έλεγχος

9. Η ΕΔΑ ελέγχει την εγκατάσταση

Για την ολοκλήρωση της εγκατάστασης θα χρειαστεί και ένας τεχνικός που θα κάνει τις τελικές ρυθμίσεις του καυστήρα και θα ετοιμάσει το σχετικό έγγραφο με τις μετρήσεις.

Σαν τελευταίο βήμα, θα χρειαστεί να κλείσεις ραντεβού με την ΕΔΑ για να πραγματοποιήσει τον τελικό έλεγχο. Θα αξιολογήσει κυρίως:

  • Την τήρηση της μελέτης και των απαιτούμενων προδιαγραφών
  • Τη στεγανότητα των σωλήνων
  • Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν

Αν όλα πάνε καλά, η ΕΔΑ θα ενεργοποιήσει το φυσικό αέριο και θα μπορείς να το έχεις στο σπίτι ή στο γραφείο σου.

💡Χρήσιμη συμβουλή: Έχε υπόψιν ότι η εγκατάσταση φυσικού αερίου διαρκεί περίπου 1,5 μήνα, οπότε φρόντισε να ξεκινήσεις εγκαίρως όταν το αποφασίσεις.

Πόσο κοστίζει η εγκατάσταση φυσικού αερίου;

Το κόστος εγκατάστασης φυσικού αερίου εξαρτάται από τον εκάστοτε εγκαταστάτη αλλά και από τη χρήση που θέλεις να κάνεις. Για παράδειγμα, άλλες τιμές θα περιμένεις να πληρώσεις για θέρμανση και άλλες και για μαγείρεμα και ζέσταμα του νερού. Για το ακριβές κόστος, πρέπει να αποφασίσεις τι παροχές θέλεις και να πάρεις προσφορές από διάφορα συνεργεία.

Γίνεται δωρεάν εγκατάσταση φυσικού αερίου;

Όχι. Αν και κατά καιρούς το ΕΔΑ Αττικής έχει δώσει επιδότηση εγκατάστασης φυσικού αερίου, το χρηματικό ποσό που διατίθεται δεν καλύπτει εξ’ ολοκλήρου το κόστος.

Πώς μπορώ να εξοικονομήσω από τα τέλη σύνδεσης;

Τα ΕΔΑ Αττικής, προσφέρουν έως και 100% έκπτωση στα τέλη σύνδεσης για κεντρική, αυτόνομη θέρμανση, ή οικιακή χρήση χωρίς θέρμανση (π.χ. μαγείρεμα). Οι βασικές προϋποθέσεις είναι:

  • Ο καταναλωτής να έχει ενεργοποιήσει την εσωτερική εγκατάσταση φυσικού αερίου στο πρώτο τρίμηνο από την κατασκευή του σημείου παράδοσης.
  • Να μην αφορά σύνδεση που απαιτεί πίεση άνω των 25 mba ή ωριαία κατανάλωση άνω των 100 Νm3/h

⚠️Προσοχή: Η έκπτωση στα τέλη σύνδεσης διαφορoποιείται για αυτόνομη θέρμανση με χρήση ανυψωτικής στήλης.

Τι περιλαμβάνει η συντήρηση φυσικού αερίου;

Οι πιο συνηθισμένες ενέργειες που γίνονται για τη συντήρηση φυσικού αερίου είναι:

  • Η ρύθμιση και η μέτρηση του καυστήρα
  • Ο έλεγχος της στεγανότητας του δικτύου και της μονάδας
  • Ο καθαρισμός του λέβητα αερίου
  • Ο έλεγχος διαρροών καυσίμου
  • Η ρύθμιση της αναλογίας αέρα και καυσίμου
  • Ο έλεγχος των κυκλοφορητών
  • Ο έλεγχος του συστήματος ανίχνευσης αερίου

Αν έχεις απορίες σχετικά με τη διαδικασία εγκατάστασης, μπορείς να μας καλέσεις στο 210 3000 777 κι ένας εξειδικευμένος σύμβουλός μας θα σε βοηθήσει.