call center phone
call center phone

210 3000 450

24 Αυγούστου 2023

Λογαριασμοί ΔΕΗ: Πληροφορίες για τις χρεώσεις & την έκδοση

Ο λογαριασμός ΔΕΗ δεν καθορίζεται μόνο από την κατανάλωση ρεύματος. Υπάρχουν κι άλλες χρεώσεις που περιλαμβάνουν χρεώσεις δήμου, τέλη κά...

φωτογραφία-από-μία-κοπέλα-που-κραταει-μια-κάρτα-για-να-πληρώσει-το-λογαριασμό

Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ (και γενικότερα του ρεύματος) έχουν πολλές πληροφορίες που σαν καταναλωτής καλό είναι να γνωρίζεις.

Ποια είναι τα δύο είδη λογαριασμών ΔΕΗ;

Αρχικά να αναφέρουμε ότι οι λογαριασμοί ΔΕΗ (ρεύματος) χωρίζονται σε δύο κατηγορίες και αναγράφουν διαφορετικά στοιχεία:

  • Λογαριασμοί έναντι.
  • Λογαριασμοί εκκαθαριστικοί (πιο πλήρεις).

Κατά κανόνα, η ΔΕΗ στέλνει έναν λογαριασμό κάθε δύο μήνες εναλλάσοντας τους έναντι με τους εκκαθαριστικούς.

Έναντι

Ονομάζεται ο λογαριασμός ΔΕΗ του οποίου το πληρωτέο ποσό προκύπτει από μια εκτίμηση της κατανάλωσης που κάναμε και συνήθως έρχεται μετά από έναν εκκαθαριστικό. Το ποσό που θα δεις στον έναντι λογαριασμό, αφαιρείται από τον επόμενο εκκαθαριστικό που θα παραλάβεις.

Εκκαθαριστικός

Ονομάζεται ο λογαριασμός ΔΕΗ του οποίου το πληρωτέο ποσό προκύπτει από την πραγματική κατανάλωση. Αυτή συνήθως αφορά χρονική περίοδο 4 μηνών. Για την καταμέτρηση της ενέργειας που έχει καταναλώσει, συνήθως η ΔΕΗ στέλνει τεχνικό στο χώρο σου κάθε 4 μήνες.

Ποιες είναι οι βασικές χρεώσεις ρεύματος στο λογαριασμό ΔΕΗ;

Το τελικό ποσό που καλείσαι να πληρώσεις στο λογαριασμό ρεύματος (είτε της ΔΕΗ, είτε άλλης εταιρείας-παρόχου) δεν προκύπτει μόνο από την κατανάλωση του ρεύματος που κάνεις, αλλά και από πρόσθετες χρεώσεις.

Συγκεκριμένα, οι βασικές χρεώσεις στο λογαριασμό ρεύματος είναι οι εξής:

  • Χρεώσεις Προμήθειας
    Είναι η ενέργεια που έχεις καταναλώσει με μονάδα μέτρησης τις κιλοβατώρες (kWh). Στις χρεώσεις προμήθειας θα βρεις και το πάγιο (πάγια χρέωση).
  • Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις
    Είναι το κόστος που πληρώνεις για τη διανομή του ρεύματος στο σπίτι σου. Περιλαμβάνει τις δαπάνες για την ανάπτυξη δικτύου διανομής και τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και το ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ).
  • ΦΠΑ
    Ο συντελεστής ΦΠΑ ΔΕΗ είναι στο 6% και εφαρμόζεται επί των παραπάνω χρεώσεων προμήθειας και ρυθμιζόμενων.
  • Διάφορα
    Εδώ θα βρεις οτιδήποτε σχετικό με διορθωτικές εγγραφές, στρογγυλοποιήσεις και χρεώσεις για εργασίες δικτύου.
  • Χρεώσεις Δήμου
    Είναι τα ποσά που αναλογούν στο εκάστοτε δήμο διαμονής του δικαιούχου. Τα εισπράττει η ΔΕΗ και τα αποδίδει στο δήμο σου.
  • ΕΡΤ
    Η χρέωση αυτή θεσπίστηκε με το νόμο Νόμο 4324 /29.04.2015 ΦΕΚ Α 44/29-4-2015 και ορίζει ότι η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να εισπράττει ανταποδοτικό τέλος υπέρ της εταιρείας ΕΡΤ Α.Ε. και φυσικά να το αποδίδει.

Πως πληρώνω το λογαριασμό ΔΕΗ;

Υπάρχουν οι ακόλουθοι τρόποι για να εξοφλήσεις το λογαριασμό ΔΕΗ:

  • Σε ένα κατάστημα ΔΕΗ.
    Μπορείς με μία επίσκεψη στο κατάστημα να πληρώσεις με μετρητά ή κάρτα άμεσα.
  • Ηλεκτρονικά στο dei.gr.
    Αν επιλέξεις το συγκεκριμένο τρόπο, μπορείς να πληρώσεις όλο το ποσό ή και σε έως και 6 άτοκες δόσεις με πιστωτική κάρτα VISA ή MasterCard.
  • Μέσω τραπέζης.
    Πληρώνεις επιλέγοντας έναν από τους τρόπους πληρωμής των συνεργαζόμενων τραπεζών: e-banking, phone-banking, πάγιας πληρωμής, στα atm, ή στα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών. Για τα atm είναι απαραίτητο να γνωρίζεις τον Κωδικό Ηλεκτρονικής πληρωμής που θα βρεις στην μπροστινή πλευρά του λογαριασμού.
  • Μέσω εμβασμάτων SEPA.
    Ο συγκεκριμένος τρόπος πληρωμής σε αφορά αν βρίσκεσαι εκτός Ελλάδος, αλλά εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να συμπληρώσεις σωστά στις λεπτομέρειες πληρωμής όπως τον Κωδικό Ηλεκτρονικής Πληρωμής.

Πριν προχωρήσεις σε πληρωμή θα πρέπει να γνωρίζεις ότι για εξόφληση του λογαριασμού εκτός των καταστημάτων ΔΕΗ, ενδέχεται να χρεωθείς μια μικρή προμήθεια ανάλογα με τον τρόπο που θα επιλέξεις.

Κάθε πότε βγαίνει ο λογαριασμός της ΔΕΗ;

Συνήθως οι λογαριασμοί ΔΕΗ έρχονται κάθε δίμηνο αλλά αυτό μπορεί να διαφέρει σε άλλους παρόχους.

Υπάρχει όμως και η επιλογή για να τον λαμβάνεις κάθε μήνα ηλεκτρονικά (οι περισσότεροι πάροχοι ενέργειας προσφέρουν αυτήν την επιλογή). Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσεις να υπολογίσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια την ενέργεια που καταναλώνεις και να έχεις τον πλήρη έλεγχο του λογαριασμού ρεύματος.

Η ΔΕΗ εκδίδει στο σύνολο 6 λογαριασμούς το χρόνο, 3 έναντι κ και 3 εκκαθαριστικούς εναλλάξ. Πιο συγκεκριμένα το πρώτο δίμηνο εκδίδεται ο έναντι και το δεύτερο ο εκκαθαριστικός που αφορά τη πραγματική αξία που μετρήθηκε στη διάρκεια του 4μήνου.

Ποιο είναι το τηλέφωνο εξυπηρέτησης για λογαριασμούς ΔΕΗ;

Για να επικοινωνήσεις με τη ΔΕΗ μπορείς να καλέσεις στο:

800-900-1000

Το κέντρο εξυπηρέτησης λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή 7:00-23:00 και το Σάββατο 10:00-20:00.

Πως αλλάζω τα στοιχεία του λογαριασμού ΔΕΗ;

Μπορείς να αλλάξεις τα προσωπικά σου στοιχεία που έχεις υποβάλλει στη ΔΕΗ.

Μπες στο mydei.dei.gr και επίλεξε το προφίλ σου. ΕΚεί θα βρεις την επιλογή να αλλάξεις τα στοιχεία που επιθυμείς. Αυτά συνήθως είναι:

  • Email
  • Όνομα Χρήστη
  • Κινητό τηλέφωνο
  • Ημερομηνία Γέννησης
  • Ονοματεπώνυμο

Ωστόσο για να αλλάξεις όνομα στο λογαριασμό της ΔΕΗ υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσεις και δικαιολογητικά τα οποία θα πρέπει να έχεις έτοιμα.

Αν θέλεις να μειώσεις το λογαριασμό ρεύματος που πληρώνεις, κάνε σύγκριση παρόχων ρεύματος στο Pricefox και βρες το πρόγραμμα που πραγματικά σε συμφέρει χωρίς ψιλά γράμματα. Οι εξειδικευμένοι σύμβουλοί μας θα σε καθοδηγήσουν και ενημερώσουν για όλες τις χρεώσεις που αφορούν ένα λογαριασμό ρεύματος, ώστε να μην βρεθείς ξαφνικά με υψηλές χρεώσεις.