call center phone
call center phone

210 3000 450

Στο στόχαστρο της εφορίας τα ανασφάλιστα οχήματα το 2023

9 Ιανουαρίου 2023

Σε ρόλο τροχαίας από φέτος θα λειτουργεί η ΑΑΔΕ η οποία θα εισπράττει τα πρόστιμα για τα ανασφάλιστα οχήματα και θα έχει μάλιστα τη δυνατότητα κατάσχεσης των οχημάτων για οφειλόμενα πρόστιμα από 500 ευρώ και άνω. Οι έλεγχοι λοιπόν θα διασταυρώνονται μέσα από κεντρικό έλεγχο και θα ενημερώνουν απευθείας την εφορία και θα καταλογίζονται στο ΑΦΜ του ιδιοκτήτη του ανασφάλιστου οχήματος. Οι πληρωμές για τα ανασφάλιστα οχήματα θα αποτελούν οφειλές προς το δημόσιο με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ανασφάλιστα 1 στα 10 οχήματα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα

Την στιγμή αυτή δυστυχώς στην χώρα μας κυκλοφορούν σχεδόν 650000 ανασφάλιστα οχήματα αριθμός που αναλογεί σε 1 στα 10 οχήματα. Είναι κάτι πολύ σημαντικό καθώς αυτά τα οχήματα αποτελούν καθημερινό κίνδυνο τόσο για οδηγούς όσο και για πεζούς ειδικά σε περίπτωση που προκληθεί ατύχημα.

Τι ισχύει μέχρι τώρα με τα πρόστιμα για ανασφάλιστα

Μέχρι σήμερα η ΑΑΔΕ μπορούσε να επιβάλλει πρόστιμα σε κάθε ανασφάλιστο όχημα, αλλά δεν μπορούσε να εισπράξει το ποσό από τους ανασφάλιστους ιδιοκτήτες οχημάτων. Η ΑΑΔΕ μπορεί να εντοπίσει με διασταύρωση στοιχείων τα ανασφάλιστα οχήματα και να εκδώσει πρόστιμο, το οποίο θα πρέπει να πληρώσουν οι ανασφάλιστοι ιδιοκτήτες οχημάτων στην περίπτωση που ασφαλιστούν ξανά. Σε περίπτωση μη πληρωμής η ΑΑΔΕ μπορούσε να ενημερώσει τις αστυνομικές αρχές για να εφαρμοστεί ο νόμος στους παραβάτες.

Οι αλλαγές που έρχονται στα ανασφάλιστα το 2023

Όλα αυτά θα αλλάξουν το 2023, με τη νέα νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει στην ΑΑΔΕ την επιβολή εισπρακτικών μέτρων για τα εν λόγω πρόστιμα και στην περίπτωση που αυτά δεν καταβάλλονται, θα εντάσσονται στα ληξιπρόθεσμα χρέη της εφορίας. Επιπλέον, η εφορία θα προχωράει σε κατασχέσεις ανασφάλιστων Ι.Χ. οχημάτων για πάνω από 500 ευρώ, εάν τα χρέη δε ρυθμιστούν εγκαίρως.

Ποιες είναι οι κυρώσεις σε περίπτωση ελέγχου

Σε περίπτωση που εντοπιστεί ανασφάλιστο όχημα από τη Τροχαία, οι παραβάτες έρχονται αντιμέτωποι με τις ανάλογες κυρώσεις

• Διοικητικές κυρώσεις: αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες

• Ποινικές κυρώσεις: Φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο

• Χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ

Ασφάλεια αυτοκινήτου online από 5 ευρώ / μήνα

Το Pricefox είναι δίπλα σου και σε βοηθά να ζεις οικονομικά. Στο Pricefox οι ιδιοκτήτες οχημάτων μπορούν να συγκρίνουν π΄άνω από 23 ασφαλιστικές εταιρείες και να αγοράσουν ασφάλεια αυτοκινήτου μόλις από 5 ευρώ το μήνα και να αποφύγουν τα τσουχτερά πρόστιμα.