call center phone
call center phone

210 3000 450

26 Ιουλίου 2023

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: βασικές πληροφορίες

Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ανήκουν: η αιολική, η ηλιακή (η πιο διαδεδομένη στη χώρα μας), η γεωθερμική, η υδροηλεκτρική και αυτή της βιομάζας.

φωτογραφία-από-ένα-αιολικό-πάρκο

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ή πράσινη ενέργεια) είναι εναλλακτικές μορφές ενέργειας που υπάρχουν σε αφθονία στο φυσικό περιβάλλον.

Οι συνηθέστερες είναι:

  • Ο άνεμος
  • Ο ήλιος
  • Το γεωθερμία
  • Το νερό
  • Η βιομάζα

Αιολική ενέργεια

Η αιολική ενέργεια είναι η ενέργεια που προκύπτει από τη χρήση ανεμογεννητριών.

Η ανεμογεννήτρια μετατρέπει τα ρεύματα αέρα σε ηλεκτρική ενέργεια με την περιστροφική κίνηση που εκτελεί. Παρέχει λοιπόν ηλεκτρικό ρεύμα σε σπίτια και επιχειρήσεις αξιοποιώντας το άνεμο. Παράλληλα δεν παράγει εκπομπές αερίων και πρακτικά μπορεί να παράγει άφθονη και καθαρή ενέργεια όποτε φυσάει αρκετά δυνατά.

Πρόκειται για μια πολύ διαδεδομένη μορφή πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς σε πολλές περιοχές της χώρας μας φυσούν αρκετά δυνατοί άνεμοι.

Στη χώρα μας διαθέτουμε αιολικά πάρκα, δηλαδή εκτάσεις γη με μεγάλο αριθμό σε ανεμογεννήτριες οι οποίες τοποθετούνται στρατηγικά σε συγκεκριμένα σημείο. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε τη μέγιστη ενεργειακή τους απόδοση.

Η αιολική ενέργεια είναι από τις φθηνότερες επιλογές για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και στη χώρα μας έχουμε ήδη 2700 εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες.

Ηλιακή ενέργεια

Η ηλιακή ενέργεια είναι η πιο διαδεδομένη ενεργειακή πηγή παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα χρησιμοποιείται συστηματικά για περισσότερα από 10 χρόνια με την πιο συχνή οικιακή χρήση να είναι στους ηλιακούς θερμοσίφωνες.

Τα συστήματα ηλιακής ενέργειας (φωτοβολταϊκα) είναι ηλιακά πάνελ που αιχμαλωτίζουν την ηλιακή ενέργεια μέσω των κυψελών που διαθέτουν και τη μετατρέπουν σε ηλεκτρικό ρεύμα. Έτσι η ηλιακή ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε σπίτι για θέρμανση, φωτισμό, ψύξη και πολλές ακόμα εφαρμογές.

Είναι πιθανό να έχεις παρατηρήσει τα φωτοβολταϊκά πάρκα τα οποία είναι εγκαταστάσεις υψηλής ισχύος και παράγουν μεγάλα ποσά ηλεκτρικής ενέργειας.

Γεωθερμική Ενέργεια

Η γεωθερμική ενέργεια είναι η ενέργεια που προέρχεται από το εσωτερικό της γης.

Πρόκειται δηλαδή για ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που παράγεται στον πυρήνα της γης.

Η γεωθερμική ενέργεια είναι η θερμότητα που ξεκινά από το λιωμένο μάγμα που βρίσκεται σε μεγάλο βάθος και μεταφέρεται στην επιφάνεια. Έπειτα μετατρέπεται σε ζεστό νερό το οποίο χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρισμού.

Για την άμεση κάλυψη ενεργειακών αναγκών σε θέρμανση και ψύξη υπάρχουν οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας. Χρησιμοποιούν τη γεωθερμική θερμότητα που βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια της γης και τη μεταφέρουν στα κτίρια.

Υδροηλεκτρική ενέργεια

Η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι η ενέργεια που παράγεται από το τρεχούμενο νερό και μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια.

Αν έχεις δει νερόμυλους, έχεις γνωρίσει την προέλευση αυτής της μορφής ενέργειας. Οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί με τη χρήση γεννήτριας μετατρέπουν την ορμή του νερού σε ηλεκτρική ενέργεια. Συνήθως χρησιμοποιούνται φράγματα τα οποία αλλάζουν τη ροή του νερού ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη παραγωγή ηλεκτρισμού.

Οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και το κόστος τους είναι σχετικά χαμηλό, γεγονός που τους κάνει εξαιρετικά αποδοτικούς. Οι σταθμοί δεν καταναλώνουν νερό απλώς αξιοποιούν την κινητική ενέργεια του νερού μέσω της γεννήτρια.

Βιομάζα

Η ενέργεια βιομάζας προέρχεται από όλα τα οργανικά υλικά που καίγονται και μετατρέπονται σε ηλεκτρική ενέργεια.

Τα υλικά αυτά είναι συνήθως ξύλο, φύλλα, γεωργικά και δασικά υπολείμματα. Η καύση βιομάζας γίνεται εντός του λέβητα και προκαλεί παραγωγή ατμού ο οποίος περιστρέφει την γεννήτρια που τελικά παράγει το ρεύμα. Ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή θερμότητας στο σπίτι αλλά και στη βιομηχανία.

Στην Ελλάδα η βιομάζα δεν είναι ακόμα ευρέως διαδεδομένη και γίνεται χρήση σε περιορισμένη κλίμακα.

Πλεονεκτήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Τα πλεονεκτήματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι πολλά και σημαντικά:

  • Εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση των λογαριασμών ρεύματος για τα νοικοκυριά.
  • Χαμηλό λειτουργικό κόστος. Ο εξοπλισμός τους συντηρείται με ευκολία και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής.
  • Μειωμένες απώλειες κατά τη μεταφορά ενέργειας.
  • Συμβάλλουν στην ενεργειακή ανεξαρτησία των χωρών που τις αξιοποιούν.
  • Αποτελούν πόλο έλξης επενδύσεων και οικονομικής ανάπτυξης για τις περιοχές όπου γίνεται η εγκατάσταση.

Η κλιματική καταστροφή σε συνδυασμό με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θέτουν νέες προκλήσεις για το περιβάλλον. Τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι καταναλωτές διαπιστώνουν σταδιακά την αυξανόμενη σημασία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (Α.Π.Ε).

Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας εκτιμάται ότι έως το 2026 η δυναμικότητα της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα ξεπεράσει τα 4.800 γιγαβάτ παγκοσμίως, φτάνοντας σε παρόμοια επίπεδα με τις μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στο μεταξύ μπορείς να εξοικονομήσεις έως και 32€ το μήνα κάνοντας σύγκριση παρόχων ενέργειας και βρίσκοντας το πακέτο που σε συμφέρει πραγματικά.