call center phone
call center phone

210 3000 450

27 Ιουνίου 2023

Ανανέωση διπλώματος οδήγησης 2023: όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Κάνε ανανέωση διπλώματος αν έχεις το δίπλωμά σου για 15 χρόνια, αν έχεις επαγγελματικό δίπλωμα για 5 χρόνια ή είσαι άνω των 65 ετών. Δες τη διαδικασία.

φωτογραφία-κοντέρ-αυτοκινήτου-με-ένα-δίπλωμα
Photo by CHUTTERSNAP on Unsplash

Είναι απαραίτητη η ανανέωση διπλώματος αμέσως σε 3 περιπτώσεις:

  • Εφόσον έχει λήξει
  • Θα λήξει σε δύο μήνες (ή συντομότερα)
  • Ή είσαι άνω των 65 ετών με το παλιό δίπλωμα.

Για να ανανεώσεις το δίπλωμα οδήγησής σου χρειάζεται να ακολουθήσεις μια απλή διαδικασία την οποία περιγράφουμε παρακάτω.

Όσον αφορά την ασφάλεια αυτοκινήτου, στο Pricefox σου θυμίζουμε ότι πλησιάζει η ημερομηνία λήξης του συμβολαίου σου τουλάχιστον 15 μέρες νωρίτερα. Έτσι μπορείς να ανανεώσεις γρήγορα κι εύκολα την ασφάλισή σου και να μη μείνεις ούτε λεπτό ανασφάλιστος.

Κάθε πότε να κάνεις ανανέωση του διπλώματος στην Ελλάδα;

Η ανανέωση της άδειας οδήγησης στην Ελλάδα είναι πλέον μια απλή και ξεκάθαρη διαδικασία. Μπορεί να γίνει μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας gov.gr, χωρίς να χρειαστεί να ταλαιπωρηθείς με τη γραφειοκρατία.

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις την ημερομηνία λήξης της τρέχουσας άδειάς σου και να την ανανεώσεις πριν από τη λήξη της (το νωρίτερο 2 μήνες), για να αποφύγεις τυχόν νομικές επιπλοκές.

Φυσικά, μπορείς να κάνεις αίτηση και μετά τη λήξη, εφόσον δεν οδηγείς όλο το διάστημα στο οποίο έχει λήξει το δίπλωμα σου.

  • Οι ερασιτεχνικές άδειες οδήγησης (κατηγορίες ΑΜ, Α1, Α2, Α, Β, Β1, ΒΕ) ισχύουν γενικά για 15 χρόνια, αλλά αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με ορισμένους παράγοντες, όπως η ηλικία και οι ιατρικές συνθήκες.
  • Τα επαγγελματικά διπλώματα (κατηγορίες C, CΕ, C1, C1Ε, D, DΕ, D1, D1) ισχύουν για 5 χρόνια.
  • Τα διπλώματα όσων είναι άνω των 65 ετών ισχύουν για 3 χρόνια ανεξαρτήτως τύπου διπλώματος και απαιτούν επιτυχή εξέταση προσόντων και συμπεριφοράς.

Αν το δίπλωμα σου λήγει στα 15 χρόνια ή ανήκεις στην κατηγορία των άνω 65 ετών, τότε θα πρέπει να κάνεις εκ νέου ιατρικές εξετάσεις σε παθολόγο και οφθαλμίατρο.

Πώς κάνω ανανέωση διπλώματος οδήγησης;

Υπάρχουν 2 τρόποι για την ανανέωση της άδειας οδήγησης.

1ος τρόπος
Μπορείς να επιλέξεις να επισκεφθείς αυτοπροσώπως ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) ή ένα Περιφερειακό Τμήμα Διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας.

2ος τρόπος
Μπορείς να αξιοποιήσεις τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας gov.gr του Ελληνικού Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για να ανανεώσεις την άδειά σου από την άνεση του σπιτιού σου!

Τι έγγραφα χρειάζομαι για την ανανέωση του διπλώματος σε ΚΕΠ;

Για να ανανεώσεις την άδεια οδήγησης, θα πας στη διεύθυνση μεταφορών και επικοινωνιών που μένεις έχοντας μαζί σου συγκεκριμένα έγγραφα.

  • Έναφωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας ή του ελληνικού διαβατηρίου σου.
  • Μία απόδειξη διαμονής στην Ελλάδα (όπως λογαριασμός κοινής ωφέλειας ή ενοικιαστήριο).
  • Ένα φωτοαντίγραφο της τρέχουσας άδειας οδήγησης ή της κατεχόμενης εάν έχει λήξη.
  • 3 πρόσφατες φωτογραφίες σε μέγεθος διαβατηρίου.
  • 2 ιατρικά πιστοποιητικά από παθολόγο και οφθαλμίατρο για τις συγκεκριμένες κατηγορίες οδηγών.
    ⚠️Προσοχή: θα χρειαστείς και φωτοαντίγραφο από τα αποδεικτικά πληρωμής των γιατρών.
  • Την αίτηση εκτύπωσης της άδειας οδήγησης.

Για τους υπηκόους άλλου κράτους μέλους της ΕΕ απαιτείται απλή φωτοτυπία δελτίου ταυτότητας ή έγκυρου διαβατηρίου.

Για τους πολίτες τρίτων χωρών, είναι απαραίτητο ένα απλό φωτοαντίγραφο διαβατηρίου ή άλλου εγγράφου που επιτρέπει την είσοδο στην Ελλάδα, ή εγγράφου που εκδίδεται από αρμόδιο Έλληνα υπάλληλο.

⚠️Προσοχή: Βεβαιώσου ότι όλα τα έγγραφά σου είναι ενημερωμένα και έγκυρα πριν προχωρήσεις στη διαδικασία.

Ποια είναι η διαδικασία ηλεκτρονικής ανανέωσης

Η ηλεκτρονική ανανέωση της άδειας οδήγησης είναι μια βολική επιλογή για πολλούς Έλληνες οδηγούς.

  • Επισκέψου τον επίσημο ιστότοπο του gov.gr για την ανανέωση άδειας οδήγησης.
  • Διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες που παρέχονται αναλυτικά και στη συνέχεια καταχώρησε τα προσωπικά σου στοιχεία Taxisnet για να μπεις στην εφαρμογή.
  • Συμπλήρωσε τα στοιχεία της άδειας σου, ανέβασε τα απαιτούμενα έγγραφα στην πλατφόρμα και πραγματοποίησε την απαραίτητη πληρωμή (ηλεκτρονικό παράβολο).

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα λάβεις ταχυδρομικά τη νέα σου άδεια οδήγησης ή αυτοπροσώπως από την περιφέρεια σου, παραδίδοντας την παλιά άδεια οδήγησης.

💡Χρήσιμη Συμβουλή: Αν χρειάζεσαι προσωρινή άδεια οδήγησης, τότε πρέπει να ακολουθήσεις μια διαφορετική διαδικασία (που περιγράφουμε στο σύνδεσμο).

Κάνε έγκαιρη ανανέωση για να αποφύγεις κυρώσεις

Είναι πολύ σημαντικό να ανανεώσεις την άδεια οδήγησής σου πριν από τη λήξη της για να αποφύγεις τυχόν κυρώσεις και “τσουχτερά” πρόστιμα.

Εάν δεν ανανεώσεις την άδεια σου εγκαίρως, για παράδειγμα, εντός 30 ημερών από τη λήξη της, ενδέχεται να σου επιβληθεί πρόστιμο από 100 έως και 600 ευρώ ανάλογα με την κάθε περίπτωση, δηλαδή τον βαθμό επικινδυνότητας).

Η οδήγηση με άδεια που έχει λήξει, θεωρείται πλέον σοβαρό αδίκημα και μπορεί να επιφέρει αυστηρότερες κυρώσεις, όπως αναστολή των δικαιωμάτων οδήγησης ή ακόμη και δικαστικές ενέργειες.

Πρόσθετες απαιτήσεις για ορισμένες κατηγορίες

Οι οδηγοί που ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες ενδέχεται να έχουν πρόσθετες απαιτήσεις για την ανανέωση της άδειας οδήγησης.

Οι επαγγελματίες οδηγοί, όπως οι οδηγοί ταξί ή φορτηγών, ενδέχεται να χρειαστεί να προσκομίσουν πρόσθετα έγγραφα, όπως πιστοποιητικό επαγγελματικής επάρκειας.

Οι οδηγοί με ορισμένες ιατρικές παθήσεις ενδέχεται να χρειαστεί να υποβάλουν επικαιροποιημένα ιατρικά πιστοποιητικά που να επιβεβαιώνουν την ικανότητά τους να οδηγούν.

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τυχόν πρόσθετες απαιτήσεις που ενδέχεται να ισχύουν για τη συγκεκριμένη κατηγορία σου.

Πόσο κοστίζει η ανανέωση του φιπλώματος οδήγησης;

Το συνολικό κόστος για την ανανέωση του διπλώματος οδήγησης είναι στα 128 ευρώ:

  • 108€ θα χρειαστείς για το ηλεκτρονικό παράβολο.
  • 20€ για τους γιατρούς (δηλαδή, 10 ευρώ για τον παθολόγο και 10 για τον οφθαλμίατρο).

Μπορείς να βρεις το ηλεκτρονικό παράβολο μέσα από τη σελίδα του gov.gr που αναφέραμε παραπάνω. Είναι ένα απαραίτητο βήμα για την ολοκλήρωση της ανανέωσης της άδειας.

Πλέον, πολλοί γιατροί ζητούν 20 ευρώ ο καθένας, οπότε το κόστος μπορεί να ανέβει και στα 148€ συνολικά.

Διάβασε ακόμα: Τέλη κυκλοφορίας 2023, δες τι θα πληρώσεις.

Μην ξεχάσεις να ασφαλίσεις το αυτοκίνητο σου!

Αφού έχεις ακολουθήσει όλα τα παραπάνω βήματα για να ανανεώσεις το δίπλωμα οδήγησής σου, τότε ρίξε μια ματιά και σε ένα ακόμα σημαντικό θέμα για την οδική σου ασφάλεια.

Με το Pricefox μπορείς να συγκρίνεις όλες τις τιμές ασφάλειας αυτοκινήτου και να εξοικονομήσεις μέχρι και 172€ ετησίως!