call center phone
call center phone

210 3000 450

Αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου

3 Δεκεμβρίου 2020

Η αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου είναι πάντα μια χρονοβόρα διαδικασία, καθώς απαιτεί μεγάλη έρευνα αγοράς. Μαζί σου μοιραζόμαστε πολύ χρήσιμες πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις το κατάλληλο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο για σένα.

Αποφάσισε πόσα χρήματα θέλεις να ξοδέψεις

Τα λεφτά που μπορείς και θέλεις να διαθέσεις είναι το πιο σημαντικό γιατί καθορίζει τις κατηγορίες των αυτοκινήτων που μπορείς να κινηθείς. Το ότι μπορείς βέβαια να αγοράσεις ένα αυτοκίνητο σήμερα δε σημαίνει ότι θα μπορείς και να το συντηρείς. Για αυτό μη ξεχνάς ποτέ το κόστος συντήρησης που έχεις μετά την αγορά. Θα πρέπει να είσαι σίγουρος ότι το αυτοκίνητο που θα αγοράσεις, είναι και ένα αυτοκίνητο το οποίο μπορείς να συντηρήσεις στη συνέχεια. Το αυτοκίνητο δεν είναι μόνο η βενζίνη, έχεις και service, λάστιχα, τέλη κυκλοφορίας, ασφάλεια και ό,τι άλλο μπορεί να προκύψει ανάλογα με τις ανάγκες σου.

Πού θα βρεις μεταχειρισμένα;

Είσαι σίγουρος ότι θέλεις να αγοράσεις ακόμα; Προφανώς αστειευόμαστε αλλά έχεις σκεφτεί τον τρόπο που θα το κάνεις; Ας δούμε λοιπόν αρχικά που μπορείς να βρεις μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.

  • Online
    Ναι μπορείς και μάλιστα θα βρεις πολλές και καλές επιλογές. Τσέκαρε μερικά sites όπως το www.spotawheel.gr και το www.car.gr και θα με θυμηθείς.
  • Αντιπροσωπείες
    Εκει θα βρεις να αγοράσεις μεταχειρισμένα μοντέλα και θα βρεις άριστη ποιότητα και εξυπηρέτηση. Βέβαια αυτό μεταφράζεται και σε πιο τσιμπημένες τιμές αλλά έχεις το κεφάλι σου πιο ήσυχο.
  • Μάντρες
    Υπάρχουν πάρα πολλές μάντρες που μπορείς να βρεις όλων των ειδών τα αυτοκίνητα, πρέπει να είσαι προσεκτικός ωστόσο γιατί πολλοί την έχουν πατήσει αγοράζοντας από μάντρες χωρίς να προσέχουν την πραγματική κατάσταση του αυτοκινήτου.
  • Ιδιώτες
    Με ιδιώτη μπορεί να “πετύχεις λαβράκι” και να βρεις μια πολύ καλή ευκαιρία σε καλύτερη τιμή από ότι σε μια μάντρα ή αντιπροσωπεία. Είναι μια από τις επιλογές που πρέπει να έχεις πρώτες στο μυαλό σου.

Πώς θα πληρώσεις;

Πάμε να δούμε τώρα τις επιλογές πληρωμής που έχεις για αγορά μεταχειρισμένου. Λοιπόν ξεκινάμε με τον πιο γρήγορο και εύκολο τρόπο και αυτόν που θα σου δώσει και τη δυνατότητα να κάνεις τα παζάρια σου. Δεν είναι άλλος από τα μετρητά ή την άμεση τραπεζική κατάθεση. Μπορείς ακόμη να πληρώσεις με επιταγή αλλά φρόντισε να μην είναι ακάλυπτη γιατί οι πωλητές περιμένουν να ξεκαθαρίσει η επιταγή και μετά σου δίνουν το αυτοκίνητο. Αν πάλι πάρεις δάνειο, μη ξεχνάς ότι επιβαρύνεσαι και με τους τόκους. Τέλος, πολύ καλή λύση είναι και το leasing όπου πληρώνεις ένα σταθερό μηνιαίο ποσό για να χρησιμοποιείς το αυτοκίνητο ενώ τόσο τα κόστη συντήρησης όσο και η ιδιοκτησία παραμένουν στην εταιρεία μίσθωσης.

Βρήκαμε το πού και πώς. Πάμε να δούμε τι θα επιλέξεις!

Πλέον ξέρεις και που θα βρεις μεταχειρισμένα αλλά και πώς μπορείς να πληρώσεις για αυτά. Πάμε τώρα στο δύσκολο κομμάτι, τι να αγοράσεις άραγε; Μην περιμένεις να στα λύσω όλα εγώ εδώ θέλω και τη βοήθεια σου για αυτό θα σου περιγράψω μερικές κατηγορίες και εσύ έχεις τον τελευταίο λόγο!

Θες να παρκάρεις εύκολα στην πόλη και να κινείσαι σβέλτα μέσα στην κίνηση;

Πήγαινε για κάτι μικρό, δες για παράδειγμα Smart, Toyota IQ, Skoda Citigo, VW UP, Seat Mii, Hyundai i10, Peugeot 108, Citroen C1.

Ώρα για οικογένεια;

Θέλεις σίγουρα χώρους, ασφάλεια και άνεση. Δες για παράδειγμα για Audi A4 ή Α6, BMW 3 ή 5 series, Mercedes C ή E class, Toyota Corolla, Mazda 5, σίγουρα τις εκδόσεις hatchback των Ford focus, VW Golf, Seat Leon και Honda Civic είναι μερικές από τις επιλογές.

Είσαι του βουνού ή θέλεις να τα βλέπεις όλα πιο ψηλά;

Είσαι για SUV τότε! Τυχερός, γιατί πλέον οι επιλογές είναι πάρα πολλές. Μερικές από αυτές είναι:

  • Kia Soul
  • MINI Countryman
  • Suzuki Vitara
  • Skoda Yeti
  • Peugeot 2008
  • Mazda CX-3
  • Nissan Juke
  • Opel Mokka
  • SEAT Arona
  • Renault Captur
  • Honda HR-V
  • Audi Q2
  • VW T-Roc
  • Jeep Renegade
  • Kia Sportage
  • Volvo XC40
  • Audi Q3
  • Peugeot 3008
  • Hyundai Tucson
  • VW Tiguan
  • BMW X1
  • Mercedes GLA
  • Jaguar E-Pace
  • Skoda Karoq
  • Audi Q3
  • Dacia Duster
  • Nissan Qashqai
  • Renault Kadjar
  • Range Rover Evoque

Θέλεις μόνο γκάζια;

Αν είσαι λάτρης της ταχύτητας και σε ενδιαφέρουν αποκλειστικά οι επιδόσεις και τίποτε άλλο τότε από τις καλύτερες επιλογές για σένα είναι μοντέλα όπως τα Subaru Impreza WRX, Mitsubishi EVO.

Γρήγορος με στυλ;

Εδώ οι επιλογές είναι πολλές. Δες όλα τα σπορ μοντέλα (coupe & roadster) όπως τα Audi TT, BMW Z series, Mercedes SLK, Alfa Romeo Spyder, Porsche Boxster / Cayman κλπ. και σίγουρα κάτι θα σου αρέσει!

Μέγιστη οικονομία;

Τότε είσαι για ηλεκτρικό ή υβριδικό και έφυγες μέχρι και με μηδενική κατανάλωση! Για πλήρως ηλεκτροκίνητα μοντέλα δες για παράδειγμα το BMW i3, Jaguar i-pace, Nissan leaf, Smart fortwo, VW egolf, VW e-up. Αν σε ενδιαφέρουν υβριδικά επαναφορτιζόμενα μοντέλα τότε σου ταιριάζουν μοντέλα όπως Mini Cooper SE, Mitsubishi outlander PHEV, τα Volvo plug-in hybrid μοντέλα, VW gold GTE ή το e-tron της Audi.

Βρες την εμπορική αξία του αυτοκινήτου σου

Όταν αγοράζεις ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο είναι σημαντικό να ξέρεις πως κινείται η εμπορική του αξία και γενικά πόσο εμπορικό μοντέλο είναι, πόσο “εύκολα” δηλαδή αγοράζεται και πουλιέται. Γενικά να ξέρεις ότι από τη στιγμή που γυρίσεις το κλειδί σε ένα καινούριο αυτοκίνητο αυτό χάνει αμέσως ένα 10 με 15% της αξίας του. Εμπειρικά πάντα, τα πρώτα δύο χρόνια το αυτοκίνητο χάνει ένα 30% της αξίας του. Πέρα από αυτό, με τις τωρινές συνθήκες, αυτοκίνητα από 2000 κυβικά και πάνω θεωρούνται αντιεμπορικά λόγω της ακριβής συντήρησης, των φόρων και των τελών κυκλοφορίας, ενώ αυτοκίνητα από 1000 έως 1800 κυβικά πωλούνται πολύ πιο εύκολα και κρατούν την εμπορική τους αξία περισσότερο στο χρόνο. Ειδικά αυτοκίνητα μέχρι 1600 κυβικά “κινούνται” πολύ εύκολα στην αγορά μεταχειρισμένων.

Τι να τσεκάρεις

Τώρα που ξέρεις πάνω κάτω τι θέλεις και έχεις και μια εικόνα για το που θα κινηθεί η τιμή του αυτοκινήτου, πάμε να δούμε μαζί τι πρέπει να προσέξεις όταν δεις από κοντά το αυτοκίνητο που σε ενδιαφέρει.

Το ιστορικό του

Πρέπει να δεις αν είναι πρώτο χέρι ή αν είχε περισσότερους από έναν ιδιοκτήτες πριν από σένα. Να μάθεις ακόμη αν είναι ελληνικό το αυτοκίνητο ή αν έχει έρθει από εξωτερικό. Είναι καλό να τα ξέρεις όλα αυτά και να υπάρχουν τα αντίστοιχα χαρτιά για να μην σε κοροϊδέψει κανείς!

Τα χιλιόμετρα

Είναι λογικό να αναρωτιέσαι τώρα ένα αμάξι δεκαετίας πόσα χιλιόμετρα πρέπει να έχει; Για να έχεις μια εικόνα στην Ελλάδα κατά μέσο όρο ένα αυτοκίνητο διανύει περίπου 10.000 με 15.000 χιλιόμετρα τον χρόνο. Αν πάλι σου φαίνεται κάτι “ύποπτο” και δεν σου ταιριάζει καλά η ηλικία με τα χιλιόμετρα τότε κάνε έναν καλό έλεγχο γιατί υπάρχουν και μερικοί που “πειράζουν” το χιλιομετρητή γιατί πιστεύουν ότι έτσι θα σε ξεγελάσουν.

Το Βιβλίο Service

Ό,τι πιο σημαντικό χρειάζεσαι! Αυτό που θα πρέπει να τσεκάρεις παίρνοντας το βιβλίο είναι αν το αυτοκίνητο έχει περάσει όλα τα service που προτείνει ο κατασκευαστής. Αν στο βιβλίο συντήρησης του αυτοκινήτου δεν υπάρχουν σφραγίδες, τότε δεν έχει κάνει τα σέρβις σε εξουσιοδοτημένα συνεργεία. Δες επίσης αν έχει περάσει ΚΤΕΟ και αν έχει και κάρτα καυσαερίων.

Τον Αριθμό κυκλοφορίας / πλαισίου

Βεβαιώσου ότι ο αριθμός πλαισίου και ο αριθμός του κινητήρα είναι οι ίδιοι. Τον αριθμό του κινητήρα θα τον βρεις στο ειδικό ταμπελάκι πάνω στον κινητήρα του αυτοκινήτου.

Τα λάστιχα

Δες την κατάσταση των ελαστικών γιατί αν θέλουν αλλαγή τη στιγμή της αγοράς είναι ένας λόγος να μειώσεις την τιμή!

Τον Κινητήρα

Κάνε ένα test drive ή πήγαινε το αυτοκίνητο σε κάποιον μηχανικό που ξέρεις και εμπιστεύεσαι για να καταλάβει αν το αυτοκίνητο λειτουργεί καλά. Μπορεί να φαίνεται το αυτοκίνητο “εντάξει” αλλά καλό θα ήταν να γίνει ένας έλεγχος στα μηχανολογικά.

Γρατζουνιές και χτυπήματα

Κάνε έναν έλεγχο για χτυπήματα και γρατζουνιές. Αν πας σε κάποιο συνεργείο έχουν ειδικό μηχάνημα που αναγνωρίζει αν το αυτοκίνητο έχει χτυπηθεί. Αν πάλι βρεις χτύπημα ή γρατζουνιές που δε σε είχαν ενημερώσει, είναι ένας λόγος να μειώσεις την τιμή.

Μη ξεχάσεις την ασφάλεια αυτοκινήτου

Αν τα έκανες όλα αυτά, είσαι σε πολύ καλό δρόμο! Να σου πούμε καλορίζικο; Αν είσαι έτοιμος να αγοράσεις λοιπόν, μη ξεχάσεις ότι υπάρχει ένα ακόμη σημαντικό σημείο πριν αρχίσεις τις βόλτες σου, η ασφάλεια αυτοκινήτου! Είναι το πιο εύκολο σε όλη τη διαδικασία γιατί τα κάνει όλα για σένα το Pricefox! Μπες στο Pricefox και μέσα σε 1 λεπτό θα έχεις μπροστά σου να συγκρίνεις και να διαλέξεις τις καλύτερες και πιο συμφέρουσες τιμές για ασφάλεια αυτοκινήτου στην Ελλάδα!