call center phone
call center phone

210 3000 450

24 Αυγούστου 2023

Πλήρης οδηγός AdBlue: τι είναι, πού χρησιμεύει και πόσο κοστίζει

Το adblue είναι ένα υγρό που βοηθάει στην καλύτερη καύση του καυσίμου προκειμένου να μην ελευθερώνονται μεγάλες ποσότητες βλαβερών ουσιών.

φωτογραφία-από-ένα-μίνι-κούπερ-αυτοκίνητο-σταθμευμένο-κάτω-από-ένα-δέντρο

Το AdBlue είναι μία προσπάθεια των αυτοκινητοβιομηχανιών και των κυβερνήσεων να μειώσουν τους ρύπους των κινητήρων εσωτερικής καύσης.

Εφαρμόζεται πλέον σε όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα με κινητήρες πετρελαίου, αλλά και σε βαρέα οχήματα (φορτηγά, λεωφορεία).

💡Χρήσιμη συμβουλή: Στο Pricefox μπορείς μαζί με την ασφάλεια αυτοκινήτου να προσθέσεις και κάλυψη για λάθος καύσιμο, ώστε αν πάθει ζημιά το αυτοκίνητό σου, να αποζημιωθείς.

Τι είναι το AdBlue και σε τι χρησιμεύει;

Το AdBlue είναι ένα μη τοξικό, μη εύφλεκτο και άοσμο υγρό διάλυμα που αποτελείται από ουρία, και απιονισμένο νερό. Έχει σχεδιαστεί για να μειώνει τους ρύπους των οχημάτων diesel ώστε αυτά να πληρούν τις προδιαγραφές Euro 6.

Λειτουργεί συνδυαστικά με το σύστημα SCR και μετατρέπει τα βλαβερά οξείδια του αζώτου (NOx) σε αβλαβές άζωτο και υδρατμούς.

Ουσιαστικά, λίγο πριν βγουν τα καυσαέρια από το αυτοκίνητο στην ατμόσφαιρα το AdBlue ψεκάζεται αυτόματα στην εξάτμιση και αντιδρά χημικά με τα συστατικά των καυσαερίων και τα εξαγνίζει (τα κάνει αβλαβή).

Πώς μπορώ να ελέγξω αν το αυτοκίνητό μου έχει AdBlue;

Η πρώτη βασική ένδειξη ότι το αυτοκίνητό σου έχει AdBlue είναι το έτος κατασκευής του.

Εάν κατασκευάστηκε από το 2014 και έπειτα, τότε έχει AdBlue και ανήκει στην κατηγορία Euro 6.

Εκτός όμως από τη χρονολογία παρασκευής, μπορείς να ελέγξεις αν το όχημά σου έχει AdBlue εντοπίζοντας το στρογγυλό δοχείο AdBlue με μπλε χρώμα που βρίσκεται δίπλα ακριβώς από το στόμιο καυσίμου.

💡Χρήσιμη συμβουλή:Αν θέλεις να δεις ακριβώς την ποσότητα ρύπων που εκπέμπει το όχημά σου, άνοιξε την κάρτα καυσαερίων του.

Κάθε πότε πρέπει να βάζω AdBlue;

Ένα μέσο αυτοκίνητο χρειάζεται ανεφοδιασμό AdBlue ανά 10.000 χιλιόμετρα.

Τα οχήματα με AdBlue διαθέτουν στο ταμπλό τους ειδική λυχνία ένδειξης έλλειψης AdBlue που δείχνει πόση ουρία (το συστατικό που αντιδρά με το καυσαέριο) απομένει στο δοχείο, περίπου 1.500 χιλιόμετρα πριν την πλήρη κατανάλωσή του.

Στην πράξη, είναι πιθανό να μην χρειαστεί ποτέ να ανανεώσεις ο ίδιος το AdBlue στο αυτοκίνητό σου, μιας και θα σε προλάβουν οι μηχανικοί σου στο τακτικό service.

Τι θα γίνει αν αδειάσει το AdBlue και δεν το ανανεώσω;

Αν αδειάσει το δοχείο AdBlue και δεν ανανεώσεις το υγρό, το αυτοκίνητο ακινητοποιείται.

Η απενεργοποίηση AdBlue εξυπηρετεί λόγους ασφαλείας. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς το σύστημα θα δώσει αρκετές AdBlue ενδείξεις πριν την ακινητοποίηση.

Στα περισσότερα οχήματα η πρώτη ένδειξη εμφανίζεται στα 1.500 χιλιόμετρα πριν την πλήρη κατανάλωσή του και έπειτα ανά 100-200 χιλιόμετρα γίνονται υπενθυμίσεις.

Είναι εφικτή απενεργοποίηση του AdBlue συστήματος;

Μία AdBlue απενεργοποίηση είναι εφικτή μόνο αλλάζοντας το λογισμικό στον εγκέφαλο του οχήματός σου, μία διαδικασία όχι και τόσο απλή.

Ωστόσο, είναι ο μόνος τρόπος το AdBlue να μην δημιουργεί πρόβλημα στον έλεγχο του οχήματος ανάβοντας προειδοποιητικές λυχνίες ή ακινητοποιώντας το.

Τι AdBlue τιμή να περιμένω;

Αν αποφασίσεις να ανανεώσεις μόνος σου το AdBlue υγρό στο αυτοκίνητό σου, η μέση AdBlue τιμή που μπορείς να περιμένεις είναι στα 1,50-1,60€ / λίτρο.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν συσκευασίες 5, 10 και 20 λίτρων, ενώ σε μερικά πρατήρια μπορείς να γεμίσεις AdBlue μέσω αντλίας - ιδιαίτερα βολικό για τα φορτηγά με μεγάλη δεξαμενή.

Το πιο σύνηθες μέγεθος είναι η συσκευασία των 10 λίτρων που θα βγει γύρω στα 15-16€ και θα καλύψει 8.000-10.000 χιλιόμετρα.

Πώς μπορώ να βάλω μόνος μου AdBlue;

Για να αναπληρώσεις το AdBlue στο αυτοκίνητό σου δεν έχεις παρά να ξεβιδώσεις την ειδική τάπα και να μεταγγίσεις το υγρό χρησιμοποιώντας ειδικό εξάρτημα που θα διευκολύνει τη μεταφορά.

Ιδανικά πρέπει να γνωρίζεις τη χωρητικότητα της δεξαμενής σου για να ξέρεις πόσο AdBlue να γεμίσεις.

Έχε πάντα μαζί σου προστατευτικά γάντια και πρόχειρο καθαριστικό AdBlue για να πλύνεις τυχόν περιοχές που έπεσε το υγρό. Βεβαιώσου ακόμη ότι το αυτοκίνητό σου βρίσκεται σε ίσιο δρόμο με σβηστό κινητήρα.

Ποια είναι τα πρατήρια με AdBlue;

Μπορείς να βρεις AdBlue στη συντριπτική πλειονότητα των πρατηρίων καυσίμου στη χώρα ή να το προμηθευτείς online.

Εναλλακτικά μπορείς να ψάξεις σε κέντρα αναλώσιμων αυτοκινήτων.

Δημιουργεί το AdBlue βλάβες στον κινητήρα;

Το AdBlue δεν προκαλεί βλάβες στον κινητήρα, καθώς ποτέ δεν έρχεται σε επαφή μαζί του.

Συγκεκριμένα ανήκει στην κατηγορία των υγρών ελάχιστης επικινδυνότητας και είναι μη εύφλεκτο, μη εκρηκτικό και φιλικό προς το περιβάλλον.

Πώς επηρεάζει το AdBlue την κατανάλωση καυσίμου;

Η κατανάλωση AdBlue δεν επηρεάζει την κατανάλωση καυσίμου. Η επίδρασή του είναι σε τόσο μικρό βαθμό που δεν γίνεται καν αντιληπτή από τον οδηγό.

Γι’ αυτό και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ότι ένα αυτοκίνητο πετρελαίου που χρησιμοποιεί AdBlue θα έχει αυξημένη κατανάλωση diesel.

Αν φοβάσαι μήπως γίνει ζημιά στο αυτοκίνητό σου από λάθος καύσιμο, να ξέρεις ότι στο Pricefox θα βρεις κάλυψη που σε αποζημιώνει για αυτήν την περίπτωση που μπορείς να αγοράσεις με την ασφάλεια αυτοκινήτου σου.