call center phone
call center phone

210 3000 450

30 Ιανουαρίου 2022

Πώς θα αποφύγεις τις online απάτες από τους scammers

Οι scammers ψάχνουν ευκαιρίες να εκμεταλλευτούν ειδικά σε περιόδους οικονομικής δυσκολίας για αυτό και κατά τη διάρκεια τις πανδημίας τα «κρούσματα» εκτοξεύθηκαν.

ρεύμα

1. Επενδυτικές απάτες (Investment scams)

Οι επενδυτικοί scammers συχνά εμφανίζονται ως «σύμβουλοι» και υπόσχονται στους υποψήφιους στόχους τους μεγάλες και γρήγορες αποδόσεις. Αν λοιπόν σας χτυπήσει κάποιος την «πόρτα» και σας υποσχεθεί μεγάλες αποδόσεις και πολύ γρήγορες θα πρέπει να σκεφτείτε ότι πρόκειται για πιθανό scam. Το 2021, το ποσό των χρημάτων που χάθηκαν παγκοσμίως σε επενδυτικά scams τριπλασιάστηκε σε 1,67 δισεκατομμύρια δολάρια!

Πώς λειτουργούν οι scammers επενδύσεων

  1. Ένας scammer προσεγγίζει τα θύματά του μέσω ενός email ή μιας διαδικτυακής διαφήμισης που προωθεί μια κάποια αξιόπιστη επενδυτική ευκαιρία.
  2. Για να μάθει περισσότερες πληροφορίες, ο scammer ζητά από τον στόχο του να «εγγραφεί» εισάγοντας τα προσωπικά του στοιχεία.
  3. Λίγες μέρες ή και ώρες αργότερα ένας «οικονομικός σύμβουλος» επικοινωνεί με τον στόχο είτε μέσω email είτε μέσω τηλεφώνου. Εδώ, ενθαρρύνουν τον στόχο τους να μεταφέρει ένα χρηματικό ποσό είτε σε έναν υπάρχοντα τραπεζικό λογαριασμό, έναν νέο λογαριασμό ή μέσω μιας επενδυτικής πλατφόρμας ή μιας σελίδας ηλεκτρονικής τράπεζας.
  4. Μόλις τα χρήματα μπουν στον λογαριασμό, ο σύμβουλος μπορεί να αφήσει τον στόχο του να αποσύρει χρήματα από τον λογαριασμό, ώστε να φαίνεται νόμιμο. Ωστόσο, λίγο αργότερα, ο scammer αδειάζει τον λογαριασμό και εξαφανίζεται.

Πώς να εντοπίσετε ένα επενδυτικό scam

Γενικά, τα επενδυτικά scams έχουν 3 χαρακτηριστικά:

  1. Ο scammer πλασάρει μια προσφορά πολύ καλή για να είναι αληθινή που υπόσχεται μηδενικό ρίσκο και υψηλά κέρδη που διαφημίζεται από έναν «φανταστικό σύμβουλο» που παρουσιάζεται ως ένας πλούσιος, διεθνής επιχειρηματίας.
  2. Ένας σύνδεσμος προς μια υποτιθέμενη πλατφόρμα συναλλαγών που μπορεί να φαίνεται νόμιμη αλλά στην πραγματικότητα είναι απάτη. Αυτές οι πλατφόρμες συχνά περιλαμβάνουν αξίες σε πραγματικό χρόνο διαφορετικών κρυπτονομισμάτων ή μετοχών, διάφορα λογότυπα και ο σχεδιασμός του ιστότοπου συχνά φαίνεται επαγγελματικός.
  3. Περιστασιακά, οι scammers εμφανίζονται σε sites και εφαρμογές γνωριμιών, συνδέονται πρώτα με τον στόχο σε συναισθηματικό επίπεδο με σκοπό να πείσει τον στόχο στην συνέχεια να του στείλει χρήματα ή κρυπτονομίσματα. Αυτή η προσέγγιση είναι γνωστή και ως pig butchering.

Το takeaway; Εάν ενδιαφέρεστε να επενδύσετε, κάντε το μόνο με τους δικούς σας όρους, σε μια αξιόπιστη πλατφόρμα ή μέσω τράπεζας.

2. Απάτες «Money muling»

Το Money muling περιλαμβάνει την αποθήκευση ή τη μεταφορά μαύρου χρήματος από έναν εγκληματία στον τραπεζικό λογαριασμό ενός θύματος και πάλι πίσω. Με το Money muling οι εγκληματίες δυσκολεύουν τις αρχές να παρακολουθούν τη ροή των χρημάτων τους που ξεπλύθηκαν. Ωστόσο, εάν συλληφθεί ο money muling scamer μπορεί να αντιμετωπίσει νομικές κατηγορίες, καθώς συμμετέχει τεχνικά σε ένα έγκλημα που θα μπορούσε να περιλαμβάνει οτιδήποτε, από εμπορία ναρκωτικών και ανθρώπων μέχρι τρομοκρατία. Οι Money mule scammers εκμπεταλλεύονται ανθρώπους που είναι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και τους προσφέρουν χρήματα ώστε να κάνουν αυτές τις μεταφορές χρημάτων.

Πώς να εντοπίσετε ένα Money mule scam

  1. Ένα άτομο που δεν έχετε συναντήσει ποτέ προσωπικά, σας ζητά να δεχτείτε ένα χρηματικό ποσό και στη συνέχεια να το προωθήσετε σε ένα ή περισσότερα άτομα. Μπορεί να σας πουν ότι μπορείτε να κρατήσετε ένα μερίδιο των μετρητών ως αποζημίωση για τη συνέχιση αυτής της συναλλαγής.
  2. Ομοίως, εάν αυτό το άτομο σας ζητήσει να ανοίξετε έναν νέο τραπεζικό λογαριασμό είτε στο όνομά σας είτε στο όνομα μιας εταιρείας για να λάβετε ή να μεταφέρετε χρήματα.
  3. Διαφημίσεις στο διαδίκτυο ή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χρησιμοποιούν μηνύματα σχετικά με άμεσες νόμιμες πληρωμές χαμηλού κινδύνου

3. Απάτες ευκαιριών εργασίας

Οι scammers ευκαιριών εργασίας εκμεταλλεύονται άτομα που βρίσκονται σε οικονομική δυσκολία και αντιμετωπίζουν την ανεργία και τους προσεγγίζουν με τρόπους όπως:

  • Ψεύτικες προσφορές εργασίας σε γνωστές αξιόπιστες πλατφόρμες
  • Ψεύτικα επαγγελματικά email
  • Διαφημίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Αυτές οι «ευκαιρίες» εργασίας και οι διαφημίσεις υπόσχονται μια προσοδοφόρα ευκαιρία εργασίας, αλλά ο πραγματικός τους σκοπός είναι να συγκεντρώσουν τα προσωπικά στοιχεία του στόχου τους και να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικούς λογαριασμούς.

Πώς να εντοπίσετε ένα scam ευκαιρίας εργασίας

Τα scams ευκαιριών εργασίας έχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά.

Scams για δοκιμή εφαρμογών

Για να παγιδεύσουν τους στόχους τους, οι scammers δημιουργούν συχνά ψεύτικες διαφημίσεις εργασίας που απαιτούν την δοκιμή μιας εφαρμογής. Επιπλέον, υπόσχονται ελκυστικά μπόνους στα θύματά εφόσον δημιουργήσουν έναν λογαριασμό σε κάποια εφαρμογή για δοκιμή. Συνήθως αυτές οι εφαρμογές ζητούν στοιχεία όπως διευθύνσεις, email και IBAN

Scams με τις γνωστές πυραμίδες

Σε ένα σύστημα πυραμίδας, οι απατεώνες ανταμείβουν τα θύματά τους για την εγγραφή άλλων σε μια επιχείρηση που συχνά προσφέρει ένα ανύπαρκτο προϊόν. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται μια δομή πυραμίδας στην οποία η βάση της πυραμίδας μεγαλώνει γρήγορα καθώς όλο και περισσότερα θύματα συμμετέχουν στο σύστημα απάτης. για να συμμετάσχουν στο σύστημα απάτης. Το «τυράκι» εδώ είναι τα μπόνους που δίνονται για όσα περισσότερα άτομα εγγράψουν στο σύστημα.

Όσο περισσότερες προσλαμβάνουν ένα άτομο στο σύστημα, τόσο υψηλότερος είναι ο μισθός του. Ωστόσο, εκτός από το γεγονός ότι το σύστημα μπορεί να επιχειρεί να πουλήσει ένα ανύπαρκτο προϊόν, τα πυραμιδικά συστήματα απαιτούν συχνά υψηλά τέλη εισόδου και τα άτομα πιο κάτω από την πυραμίδα σπάνια βγάζουν χρήματα.

Ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν έχετε ανακαλύψει μια απάτη για προσφορά εργασίας είναι να αναζητήσετε στο διαδίκτυο εναλλακτικούς ιστότοπους για την εταιρεία στην οποία κάνετε αίτηση.

Οι συναλλαγές σου στο Pricefox είναι 100% ασφαλείς!

Το Pricefox συνεργάζεται με την EveryPay για την αποδοχή πληρωμών με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Αναγνωρίζοντας τη σημασία της ασφάλειας των ηλεκτρονικών πληρωμών, η EveryPay είναι αδειοδοτημένο Ίδρυμα Πληρωμών από την Τράπεζα της Ελλάδος (αρ. απόφασης 280/3/23-7-2018 ΦΕΚ Β 3010/25-7-2018), και διαχειρίζεται με ασφάλεια στοιχεία συναλλαγών πληρωμών με κάρτες, σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο του προτύπου διαχείρισης ασφάλειας συναλλαγών με κάρτες. Η Everypay είναι πιστοποιημένη σύμφωνα με το πρότυπο διασφάλισης ασφάλειας διαχείρισης συναλλαγών με κάρτες (PCI DSS), και υπόκειται σε περιοδικούς ελέγχους από εξειδικευμένη συμβουλευτική εταιρία. Όλες οι υπηρεσίες της EveryPay γίνονται μέσα από ασφαλείς συνδέσεις με πιστοποιητικά 256 bit SSL. Η EveryPay υποστηρίζει επίσης τη δυνατότητα χρήσης της υπηρεσίας 3D Secure, μία επιπρόσθετη δικλίδα ασφαλείας για κάρτες VISA & MasterCard. Ο Πληρωτής τότε θα πρέπει να πληκτρολογήσει τον προσωπικό του μυστικό κωδικό, για να ολοκληρώσει με επιτυχία την συναλλαγή. Στο Pricefox αγοράζεις ασφάλεια αυτοκινήτου με πληρωμή online και έχεις το κεφάλι σου ήσυχο!