call center phone
call center phone

210 3000 450

6 Ιουνίου 2023

Διαδικασία και δικαιολογητικά για διακοπή ρεύματος στη ΔΕΗ

Διακοπή ρεύματος στη ΔΕΗ μπορείς να κάνεις σε φυσικό κατάστημα ή με τηλεφωνική επικοινωνία. Συμπλήρωσε κι εκτύπωσε όλα τα δικαιολογητικά από πριν.

ρεύμα

Ποιος μπορεί να κάνει τη διακοπή ρεύματος στη ΔΕΗ;

Για να μπορέσεις να κάνεις λήξη της Σύμβασης Προμήθειας Ρεύματος θα πρέπει:

  • Ο λογαριασμός ρεύματος να εκδίδεται στο όνομά σου.
  • Να έχεις επικυρωμένη εξουσιοδότηση από τον κάτοχο, αν δεν εκδίδεται στο όνομά σου.

Σε περίπτωση που δεν βρίσκεται εν ζωή ο κάτοχος του λογαριασμού ρεύματος, τότε θα χρειαστεί να καταθέσεις επιπλέον την Ληξιαρχική Πράξη Θανάτου.

Αν αντί να διακόψεις την παροχή θέλεις να κάνεις αλλαγή ονόματος στη ΔΕΗ, η διαδικασία είναι απλή.

Πώς κάνω διακοπή συμβολαίου ΔΕΗ;

Η διακοπή συμβολαίου ΔΕΗ γίνεται με 2 τρόπους:

Επισκέψου ένα κατάστημα της ΔΕΗ μαζί με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά (δες παρακάτω ποια είναι), αν θέλεις η διαδικασία να γίνει γρήγορα.

Κάλεσε στο 800 900 1000 χωρίς χρέωση, αν δεν θέλεις να επισκεφτείς ένα κατάστημα και δεν σε νοιάζει η διαδικασία να πάρει μερικές μέρες παραπάνω. Θα σου σταλεί ένα SMS με τη λίστα δικαιολογητικών και η διεύθυνση email που θα μπορείς να τα στείλεις (moveout@dei.gr).

Αφότου λάβει η ΔΕΗ ή ο εκάστοτε πάροχός σου την αίτηση διακοπής ρεύματος, τότε τη στέλνει στο ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος είναι υπεύθυνος για την πραγματοποίηση της αίτησης.

Για μια εκτίμηση του χρόνου ολοκλήρωσης της διαδικασίας μπορείς να καλέσεις το ΔΕΔΔΗΕ στο 800 400 4000.

Ποια είναι τα δικαιολογητικά για τη διακοπή ρεύματος στη ΔΕΗ;

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσεις για τη διακοπή ρεύματος ανεξαρτήτα από το ποιος κάνει την αίτηση είναι τα εξής:

  1. Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου αιτούντος.
  2. Γνωστοποίηση ΑΦΜ (μπορείς να εκτυπώσεις βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ ηλεκτρονικά μέσω της ΑΑΔΕ).
  3. Ένα λογαριασμό ρεύματος του ακινήτου ή οποιοδήποτε έγγραφο Διαχειριστή (ΔΕΔΔΗΕ) όπου αναγράφονται τα Στοιχεία Αριθμού Παροχής.
  4. Ένα αποδεικτικό με τα στοιχεία του τραπεζικού σου λογαριασμού (ΙΒΑΝ) για ενδεχόμενη επιστροφή εγγύησης.
  5. Συμπληρωμένη και εκτυπωμένη την Αίτηση Καταγγελίας Σύμβασης.

Μόλις καταθέσεις τα δικαιολογητικά (σε κατάστημα ή μέσω email), μπορείς να καλέσεις τον ΔΕΔΔΗΕ για να μάθεις σε πόσο χρόνο περίπου θα πραγματοποιήσουν τη διακοπή.

Πόσο κοστίζει η διακοπή ρεύματος;

Τίποτα.

Η διακοπή ρεύματος στο ακίνητό σου γίνεται δωρεάν.

Μετά την διακοπή θα εκδοθεί ο Τελικός Λογαριασμός σύμφωνα με την πραγματική κατανάλωση ρεύματος που έχει μείνει απλήρωτη στο ακίνητο. Από το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί και η αρχική εγγύηση.

Εάν το ποσό στον Τελικό Λογαριασμό βγαίνει αρνητικό (η εγγύηση είναι μεγαλύτερη του ρεύματος που έκαψες), τότε περιμένεις επιστροφή του ποσού αυτού στο λογαριασμό που έχεις δώσει.

💡Χρήσιμη πληροφορία: Στη Διεύθυνση Επικοινωνίας που θα συμπληρώσεις στην Αίτηση Καταγγελίας βάλε τη διεύθυνση που θέλεις να σου έρθει ο Τελικός Λογαριασμός.

Γιατί να κάνω διακοπή ρεύματος, αφού δεν χρησιμοποιεί κανείς το σπίτι;

Επειδή ακόμη και με μηδενική κατανάλωση ρεύματος, πληρώνεις πάγιο και δημοτικά τέλη.

Από τη στιγμή που διακόπτεις την ηλεκτροδότηση, γλυτώνεις το πάγιο στο λογαριασμό ρεύματος κι έχεις το δικαίωμα να απαλλαγείς και από τα δημοτικά τέλη (για καθαριότητα και φωτισμό) βάσει του ν.4555(ΦΕΚ 133 Α'/19.07.2018, άρθρο 222, παρ. 2).

Επικοινώνησε με το Δήμο σου για να αιτηθείς απαλλαγή των τελών και να καταθέσεις τα εξής δικαιολογητικά:

  • Υπεύθυνη Δήλωση μη χρήσης του ακινήτου.
  • Βεβαίωση διακοπής ηλεκτροδότησης από το ΔΕΔΔΗΕ.

Μπορείς να εκδώσεις υπεύθυνη δήλωση με τους κωδικούς taxisnet. Αλλιώς θα πρέπει να πας σε ένα ΚΕΠ ή αστυνομικό τμήμα για το γνήσιο της υπογραφής. Ενδεικτικά, το κείμενο που μπορείς να γράψεις είναι το εξής:

«Δηλώνω υπεύθυνα ότι στο ακίνητο το οποίο βρίσκεται στην πόλη …………….., επί της οδού …………..……… αριθμ. …, με Τ.Κ. …………… έχει λάβει χώρα διακοπή ηλεκτροδότησης και ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί.»

⚠️Προσοχή: Αν δεν κάνεις κάνεις αίτηση απαλλαγής από τα δημοτικά τέλη, τότε οφείλεις να τα πληρώνεις ακόμη κι αν δεν χρησιμοποιείς το ακίνητο.

Πόσο κοστίζει η επανασύνδεση ρεύματος ΔΕΗ μετά από διακοπή;

Τίποτα.

Η επανασύνδεση γίνεται δωρεάν από το ΔΕΔΔΗΕ.

Αν κατά την επανασύνδεση ή τη μετακόμισή σου σε ένα νέο σπίτι θέλεις να βρεις τον πιο φθηνό πάροχο, τότε μπαίνεις στο Pricefox, συγκρίνεις δωρεάν ρεύμα και φυσικό αέριο, αλλάζεις πάροχο χωρίς διακοπή και μειώνεις έως 32€ το μήνα τον λογαριασμό σου!