call center phone
call center phone

210 3000 450

Τριήμερο 28ης Οκτωβρίου 2022: Οδηγός προετοιμασίας για οδηγούς

21 Οκτωβρίου 2022

Μεγάλη αναμένεται η φετινή έξοδος για το τριήμερο της 28ης με τους ελέγχους της τροχαίας να γίνονται ολοένα και πιο εντατικοί. Μάθε πώς θα προετοιμαστείς έξυπνα για να αποφύγεις τις δυσάρεστες εκπλήξεις.

Βεβαιώσου ότι έχεις περάσει ΚΤΕΟ

Πολλοί είναι οι οδηγοί που θα θελήσουν να περάσουν ΚΤΕΟ πριν φύγουν για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου. Ίσως δυσκολευτείς να κλείσεις ραντεβού για το δικό σου όχημα. Ίσως μπεις ακόμα και στον πειρασμό να το αφήσεις για όταν γυρίσεις. Άλλωστε τόσα αυτοκίνητα θα ταξιδέψουν, εσένα θα βρουν να σταματήσουν για έλεγχο; Σωστά; Λάθος!

Η έλλειψη ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ αποτελεί τροχαία παράβαση και τιμωρείται με πρόστιμο 400 ευρώ. Όσο δηλαδή μια διήμερη απόδραση στη Ζαχλωρού, έναν από τους 5 καλύτερους προορισμούς για το τριήμερο.

Υπενθυμίζουμε ότι στη χώρα μας ο πρώτος έλεγχος ΚΤΕΟ σε ένα καινούριο αυτοκίνητο πραγματοποιείται μετά από 4 χρόνια κυκλοφορίας, ενώ στη συνέχεια το όχημα υποχρεούται σε έλεγχο ανά διετία.

Από 10/6/2011 σύμφωνα με το νέο Νόμο τα παράβολα εκπροθέσμου τεχνικού ελέγχου φθάνουν έως και 200% της αξίας ελέγχου ΚΤΕΟ.

Αναλυτικά όταν το όχημα προσκομίζεται για έλεγχο ΚΤΕΟ ή επανέλεγχο εκπρόθεσμα, καταβάλλεται ειδικό αυξημένο τέλος ανάλογο με την κατηγορία που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, αλλά και το χρονικό διάστημα της καθυστέρησης:

  • Έως και 30 μέρες επιπλέον κόστος 16 ευρώ
  • Από 30 μέρες έως 6 μήνες επιπλέον κόστος 33 ευρώ
  • Άνω των 6 μηνών επιπλέον κόστος 65 ευρώ.

Μην ξεχάσεις να πάρεις χιονοαλυσίδες

Μετά τις εικόνες χάους στην Αττική Οδό τον περασμένο Ιανουάριο, έγινε πλέον υποχρεωτικός ο εφοδιασμός των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες από 1η Οκτωβρίου 2022.

Οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες. Όπως αναφέρεται στο αντίστοιχο ΦΕΚ «Η συγκεκριμένη υποχρέωση των οδηγών αφορά σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο της χώρας, κατά το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο κάθε έτους και όταν οι επικρατούσες συνθήκες το επιβάλλουν. Σε περίπτωση που οδηγός εντοπιστεί χωρίς αλυσίδες ενώ έχουν επιβληθεί αντίστοιχα μέτρα από τις Αρχές, θα έρθει αντιμέτωπος με πρόστιμο ύψους 40 ευρώ ».

Μην οδηγείς ανασφάλιστος

Το ήξερες ότι υπάρχουν 550.000 ανασφάλιστα οχήματα στην Ελλάδα; Βεβαιώσου ότι δεν οδηγείς ένα από αυτά. Όχι μόνο γιατί το να οδηγείς ανασφάλιστο όχημα είναι ανεύθυνο, αλλά και γιατί σε περίπτωση ελέγχου από την Τροχαία, αν διαπιστωθεί ανασφάλιστο όχημα, επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα:

  • Αφαίρεση διπλώματος οδήγησης για 6 μήνες
  • Αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες έως και 2 χρόνια
  • Αφαίρεση πινακίδων για 6 μήνες έως και 2 χρόνια
  • Πρόστιμο 1000 ευρώ στον κάτοχο του οχήματος για τα επιβατηγά ΙΧ και 250 ευρώ για τα δίκυκλα
  • Αν δε ο οδηγός εμπλακεί σε κάποιο ατύχημα θα αντιμετωπίσει όποια άλλη διοικητική και ποινική φυλάκιση προβλέπει η νομοθεσία που μπορεί να φτάσει μέχρι και την φυλάκιση

Πότε ξεκινάει να ισχύει η ασφάλεια αυτοκινήτου σου;

Για όσους οδηγούς ασφαλίσουν τώρα τα οχήματα τους είναι σημαντικό να γνωρίζουν την έναρξη ισχύος της ασφαλιστικής κάλυψης. Στο Pricefox.gr οι οδηγοί μπορούν μόλις μέσα σε 2 λεπτά να ασφαλίσουν Online το όχημα τους χωρίς επιπλέον έγγραφα. Η διαδικασία ολοκληρώνεται online και ο οδηγός λαμβάνει το συμβόλαιο στο email του αμέσως μετά την πληρωμή.
Από τη στιγμή που το ασφαλιστήριο συμβόλαιο πληρωθεί στην ασφαλιστική εταιρία εκδίδεται το συμβόλαιο και ενεργοποιείται η κάλυψη. Δεν ισχύει πλέον ότι οι οδηγοί έχουν 30 ημέρες περιθώριο για να πληρώσουν την ασφάλεια αυτοκινήτου τους. Αυτό ίσχυε μέχρι το 2014 όπου η διαδικασία έκδοσης ήταν λιγότερο αυστηρή και σε περιπτώσεις ανανέωσης μπορούσε να εκδοθεί συμβόλαιο με προφορική εντολή. Πλέον αυτά δεν ισχύουν. Τα συμβόλαια ασφάλισης εκδίδονται μόνο εφόσον έχει επιβεβαιωθεί η πληρωμή τους. Στο Pricefox.gr οι οδηγοί μπορούν επιλέξουν την ασφάλεια αυτοκινήτου τους Online όπου και αν βρίσκονται, στη συνέχεια να πληρώσουν με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα (ακόμη και με άτοκες δόσεις) και άμεσα να λάβουν το συμβόλαιο τους.