call center phone
call center phone

210 3000 450

Οδηγώ (το χειμώνα) και σε σκέφτομαι

3 Δεκεμβρίου 2020

Προφανώς και αναφέρομαι στο αυτοκίνητο σου. Θα σε βοηθήσουμε να οργανωθείς και να προετοιμάσεις κατάλληλα το αυτοκίνητο σου για το χειμώνα.Ο καιρός αλλάζει!. Ο αέρας και οι βροχές κάνουν πιο επικίνδυνη την άσφαλτο και δυσκολεύουν την οδήγηση σου. Πάμε στην πράξη τώρα!

Η άμμος δεν μου κάνει καλό

Αρχικά πρέπει να καθαρίσεις πολύ καλά το εξωτερικό του αυτοκινήτου σου. Ένα απλό πλύσιμο με το λάστιχο δεν είναι αρκετό. Θα σκεφτείς τώρα, τι παραπάνω μου προσφέρει ένα πλυντήριο αυτοκινήτων; Η αλήθεια είναι ότι τα πλυντήρια αυτοκινήτων έχουν πιεστικά μηχανήματα, τα οποία καθαρίζουν πολύ καλύτερα από το λάστιχο που έχουμε στο σπίτι μας. Θα σου καθαρίσουν και όλα τα σημεία που “κρύβονται” η άμμος και το αλάτι από τις καλοκαιρινές διακοπές. Προσοχή γιατί αν το έχεις αφήσει άπλυτο από το καλοκαίρι μπορεί να σου κάνουν ζημιά αυτά! Σημεία όπως είναι τα μαρσπιέ και το πάτωμα του αυτοκινήτου πρέπει να καθαριστούν με μεγάλη προσοχή.

Σκιά και πευκοβελόνες πάνε μαζί

Το επόμενο που πρέπει να φροντίσεις είναι να αφαιρέσεις τις πευκοβελόνες από το αυτοκίνητο. Το καλοκαίρι με τον ήλιο και τη ζέστη όλοι ψάχνουμε ένα σημείο με σκιά για να παρκάρουμε το αυτοκίνητο μας. Κάτω από τα δέντρα, λοιπόν, το αυτοκίνητο “μαζεύει” κατάλοιπα, τα οποία δεν είναι πάντα ορατά. Άνοιξε το καπό και βγάλε όλες τις πευκοβελόνες που θα βρεις και φράζουν τις διόδους. Είναι σημαντικό γιατί με μια μπόρα το νερό δε θα μπορεί να φύγει και μπορεί να καταλήξει στα ηλεκτρικά και να κάνει ζημιά.

Τα λάστιχα, οι ζάντες μου κι εσύ

Οι ζάντες είναι το σημείο που προσέχουμε ελάχιστα και όμως μπορεί με τις αλλαγές του καιρού, την άμμο, το αλάτι και τα διάφορα χημικά που υπάρχουν στο δρόμο να πάθουν τη μεγαλύτερη ζημιά. Μαζί ελέγχουμε και τα λάστιχα του αυτοκινήτου. Στην επαρχία και τα νησιά ο δρόμος δεν είναι ομαλός και πετραδάκια γεμίζουν τις αυλακώσεις των ελαστικών. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σκίσιμο στα ελαστικά, αλλά κυρίως μειώνει την πρόσφυση, ειδικά τους μήνες με βροχή. Εκτός από τους εξωτερικούς παράγοντες, στα ελαστικά σημαντικό ρόλο παίζει και ο αέρας. Είναι καλό να τσεκάρουμε τον αέρα στα λάστιχα, καθώς οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν την πίεση τους. Το καλοκαίρι, που ο αέρας διαστέλλεται, πρέπει να έχουμε χαμηλότερη πίεση στα ελαστικά του αυτοκινήτου μας, ενώ το χειμώνα που ο αέρας συστέλλεται πρέπει να είναι αυξημένη η πίεση, πάντα σύμφωνα με όσα προτείνει ο κατασκευαστής.

Θέλω κέρωμα

Μετά το πολύ καλό πλύσιμο, σειρά έχει το κέρωμα του αμαξώματος. Αυτό θα προστατεύσει το χρώμα του αυτοκινήτου σου από τις βροχές και τα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα.

Οι υαλοκαθαριστήρες δυο δυο

Μπορεί να το θεωρείς λεπτομέρεια, όμως οι υαλοκαθαριστήρες είναι ο βοηθός σου όταν οδηγείς. Η διάρκεια ζωής τους είναι περίπου δύο χρόνια και η ιδανική περίοδος για να τους αλλάξεις είναι το φθινόπωρο. Με τα νέα λαστιχάκια έχεις πιο καθαρό παρμπρίζ άρα και καλύτερη ορατότητα όταν οδηγείς.

Χαμηλή μπαταρία;

Η μπαταρία μπορεί να σε “εγκαταλείψει” οποιαδήποτε εποχή του χρόνου και ειδικά αν ήδη μετράει πάνω από 5 χρόνια χρήσης. Το χειμώνα που τα ηλεκτρικά φορτία είναι πιο υψηλά, είναι και μεγαλύτερες οι πιθανότητες να “μείνεις”. Πριν το χειμώνα, λοιπόν, αν βλέπεις σημάδια που δηλώνουν χαμηλότερη απόδοση, καλό θα ήταν να την αλλάξεις.

Αντιψυκτικό κανείς;

Σε προστατεύει από τη διάβρωση και σε χαμηλές θερμοκρασίες βοηθάει να μην παγώνει το νερό του ψυγείου. Η επισκευή ενός κινητήρα που έχει παγώσει κοστίζει αρκετά, οπότε πριν η θερμοκρασία πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καλό είναι να ελέγξεις τη συγκέντρωση που υπάρχει στο αυτοκίνητο σου. Ο κατασκευαστής στο εγχειρίδιο σου προτείνει και ποιο είναι το κατάλληλο αντιψυκτικό για το μοντέλο αυτοκινήτου που έχεις. Πάντα να ακολουθείς τις οδηγίες του για να μην προκαλέσεις κάποια βλάβη.

Το έξω μέσα

Τώρα που τελείωσε η εξωτερική προετοιμασία του αυτοκινήτου, πρέπει να ελέγξουμε τι γίνεται με το εσωτερικό.Η άμμος όσο ωραία και αν είναι, είναι άλλο τόσο ύπουλη και τρυπώνει παντού. Τα πατάκια θα είναι σίγουρα γεμάτα με άμμο και σκόνη. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι ένα πολύ καλό τίναγμα και ένα σκούπισμα με την ηλεκτρική σκούπα, και τα πατάκια σου θα είναι σαν καινούρια. Το ταμπλό και όλες οι πλαστικές επιφάνειες στο εσωτερικό, είναι τα σημεία που χρησιμοποιείς πιο πολύ. Άρα θέλεις να είναι καθαρά. Με ένα νωπό πανάκι μπορείς να αφαιρέσεις κάθε ίχνος από σκόνη, άμμο και αλάτι. Και για να μη θολώσουν οι επιφάνειες από το νερό, ένα υγρό γυαλίσματος θα τις καθαρίσει εντελώς. Μην το παρακάνεις, όμως! Χρησιμοποίησε ελάχιστη ποσότητα από το γυαλιστικό, εάν δε θέλεις να καθρεφτίζεται στο παρμπρίζ το ταμπλό του αυτοκινήτου σου. Τέλος, υπάρχουν και σημεία που ακόμα και ένας τεχνίτης δύσκολα καθαρίζει, όπως είναι οι κλειδαριές και οι πόρτες, το καπό και το πορτ-μπαγκάζ. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσεις λιπαντικό για να συνεχίσουν να είναι λειτουργικά.

Έχουμε και για σένα μερικά tips για να οδηγείς με μεγαλύτερη ασφάλεια και προσοχή.

Κάνε υπομονή

Η οδήγηση χρειάζεται υπομονή και όχι νεύρα. Καλό είναι λοιπόν, να οδηγούμε αμυντικά, τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας. Για να έχεις την ηρεμία και την υπομονή που είναι απαραίτητη, πρέπει να είναι ήρεμοι και όλοι όσοι είναι μέσα στο αυτοκίνητο. Τσακωμοί και φωνές δε βοηθούν στη συγκέντρωση του οδηγού. Το ίδιο συμβαίνει και με την πολύ δυνατή μουσική. Δεν λέμε να μην ακούς μουσική, αλλά σε μια ένταση που δεν σου αποσπά την προσοχή και σε αφήνει να “ακούς” το αυτοκίνητό σου. Επίσης, φρόντισε ώστε να μην είναι τα τζάμια του αυτοκινήτου σου θολά. Ρύθμισε κατάλληλα τον κλιματισμό και θα έχεις καλύτερη ορατότητα και η ατμόσφαιρα στην καμπίνα θα είναι ευχάριστη.

Το κινητό μειώνει ζωές

Δεν χρειάζεσαι το κινητό σου όταν οδηγείς. Θα μου πεις, βέβαια, ότι το αυτοκίνητο σου υποστηρίζει σύστημα ανοιχτής ακρόασης και έτσι μιλάς εύκολα και με ασφάλεια. Λάθος! Ακόμα και αυτό, μπορεί να σου αποσπάσει την προσοχή και να μην υπολογίσεις σωστά κάποιον κίνδυνο ή να χάσεις τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Περίμενε μέχρι να φτάσεις στον προορισμό σου ή, αν είναι τόσο μεγάλη ανάγκη, σταμάτησε σε κάποιο σημείο.

Τρεχάτε αλογάκια μου ή όχι;

Σου αρέσει να τρέχεις; Καλό είναι, όμως, να αποφεύγεις τις υπερβολικές ταχύτητες. Εδώ που τα λέμε, κερδίζεις μόνο μερικά λεπτά, οπότε δεν αξίζει το ρίσκο.Είπαμε μην ξεπερνάς τα όρια, αλλά μην το φτάνεις και στο άλλο άκρο! Το να κινείσαι στην αριστερή λωρίδα με χαμηλή ταχύτητα, μόνο να εκνευρίσει μπορεί τους άλλους οδηγούς. Έτσι, κάνουν απότομες προσπεράσεις από τα δεξιά, κάτι πολύ επικίνδυνο. Όπως πρέπει οι άλλοι να προσέχουν με τις προσπεράσεις, έτσι πρέπει να προσέχεις κι εσύ. Η παραμονή σου στο αντίθετο ρεύμα πρέπει να είναι η μικρότερη δυνατή, οπότε πρέπει να αξιοποιείς τη δύναμη του κινητήρα.Το ανάποδο πρέπει να κάνεις στις στροφές. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο να “μπαίνεις” σε μια στροφή με μεγάλη ταχύτητα, καθώς μπορεί να χάσεις τον έλεγχο του αυτοκινήτου και να μην μπορείς να το επαναφέρεις.

Γύρω σου φώτα

Δεν είσαι μόνος σου στο δρόμο και αυτό μην το ξεχνάς. Φρόντισε τα φώτα σου να εξυπηρετούν την ανάγκη σου για ορατότητα, ιδιαίτερα όταν ξημερώνει ή όταν νυχτώνει. Πρόσεξε, όμως, να μην τυφλώνεις τους άλλους οδηγούς, χρησιμοποιώντας τη “μεγάλη” σκάλα.

Ασφαλίζομαι

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να ελέγξεις την ασφάλεια αυτοκινήτου σου. Σε προστατεύει από τα καιρικά φαινόμενα; Μήπως δεν είσαι σίγουρος αν έχεις ασφάλεια αυτοκινήτου; Δες τις προαιρετικές καλύψεις που υπάρχουν. Ίσως να πρέπει να συμπεριλάβεις κάποιες στο συμβόλαιο σου. Για να δεις αναλυτικά τα πακέτα και τις πιο συμφέρουσες τιμές ασφάλειας αυτοκινήτου μπες στο Pricefox και εμείς θα σου βρούμε το πακέτο που θα καλύψει τις ανάγκες σου.