call center phone
call center phone

210 3000 450

Η συναρπαστική ιστορία της ασφάλειας αυτοκινήτου

21 Ιανουαρίου 2021

Για τους περισσότερους οδηγούς η ασφάλεια αυτοκινήτου είναι απλώς μια υποχρέωση. Έχεις όμως αναρωτηθεί πώς και πότε ξεκίνησε η ασφάλεια γενικότερα και η ασφάλεια αυτοκινήτου;
Ψάχνοντας πίσω στην ιστορία, μπορεί κανείς να καταλάβει την σημασία και την ανάγκη της ασφάλισης αυτοκινήτου.
Το Pricefox συγκέντρωσε για σένα τα highlights της συναρπαστικής πορείας της ασφάλειας αυτοκινήτου!

Η ιστορία της ασφάλειας

Η έννοια της ασφάλειας έχει να κάνει με το “μοίρασμα” του ρίσκου του ενός στους ώμους πολλών ατόμων. Πιο συγκεκριμένα, ένας άνθρωπος ενδεχομένως να μη μπορεί να διαχειριστεί την ολοκληρωτική απώλεια της περιουσίας του. Σκοπός της ασφάλειας, λοιπόν, είναι να μοιράσει το βάρος, σε μια ομάδα ατόμων που συνεισφέρουν σε περίπτωση που προκύψει ζημιά από απώλεια σε ένα ή περισσότερα μέλη της ομάδας.

Η έννοια της ασφάλειας συναντάται από πολύ νωρίς, με το “ταμείο αλληλοβοήθειας” για άτομα που έκαναν το ίδιο επάγγελμα. Αρχαίοι Αιγύπτιοι εργάτες, που δούλευαν κάτω από άθλιες συνθήκες, έθεταν καθημερινά τη ζωή τους σε κίνδυνο, εξαιτίας ατυχημάτων και σοβαρών ασθενειών. Καθώς οι πληρωμές γίνονταν σε είδος όπως λάδι και τρόφιμα, κάθε αρχή του μήνα, οι εργάτες αποθήκευαν ένα τμήμα από τον “μισθό” τους, για όσους δεν μπορούσαν να δουλέψουν. Ακόμα, υπήρχε πρόβλεψη για κάλυψη των εξόδων της κηδείας, αν κάποιος πέθαινε.

Το ταμείο της αλληλοβοήθειας συναντάται πιο οργανωμένο και στον Κώδικα του Χαμουραμπί στη Βαβυλώνα. Η ασφάλεια πια αφορά και τις εμπορικές συναλλαγές. Οποιαδήποτε ζημιά στα καραβάνια, θα βάραινε οικονομικά όλα τα μέλη. Στον κώδικα του Χαμουραμπί βλέπουμε για πρώτη φορά την έννοια της θαλάσσιας αστικής ευθύνης και της θαλάσσιας ασφάλισης.

Η ασφάλεια στην Αρχαία Ελλάδα

Η ιστορία της ασφάλειας στην Ελλάδα ξεκινά με τη δημιουργία του “Γενικού Μέσου Όρου” στη Ρόδο. Ομάδες εμπόρων δημιούργησαν αυτό το ταμείο για να ασφαλίσουν τα προϊόντα τους. Έτσι σε περίπτωση που κάποιο μέλος έχανε το εμπορευμά του εξαιτίας βύθισης του πλοίου, θα αποζημιωνόταν από τα έσοδα του ταμείου.

Στην Αρχαία Αθήνα εμφανίστηκαν και οι πρώτες ασφάλειες ζωής. Ο νόμος των “ομοταφών” δημιουργήθηκε από τον Σόλωνα. Προέβλεπε τη δημιουργία εταιρειών, στις οποίες τα μέλη έδιναν τακτικά ένα ποσό για την κάλυψη της κηδείας κάθε μέλους ξεχωριστά. Στο νόμο των ομοταφών υπήρχε ακόμα και πρόβλεψη για την αποζημίωση των οικογενειών των θυμάτων, με λάφυρα από τον πόλεμο.

Η ασφάλεια αυτοκινήτου

Η πρώτη ασφάλεια αυτοκινήτου υπογράφηκε το 1897 από την ασφαλιστικη Travelers. Ο πρώτος πελάτης ήταν ο Gilbert Loomis. Ο Gilbert ήθελε να δειγματίσει το όχημα του, που έμοιαζε με άμαξα και κινούνταν με μονοκύλινδρο κινητήρα, σε μελλοντικούς αγοραστές. Εμπόδιο στα σχέδια του στάθηκαν οι κακοί δρόμοι της πόλης του και οι υπόλοιποι κάτοικοι της, καθώς κανείς δεν ήξερε από κανόνες οδικής κυκλοφορίας. Θέλοντας να προφυλάξει το όχημά του, το ασφάλισε για 7,5$ το μήνα.

Η υποχρεωτική ασφάλεια αυτοκινήτου γεννήθηκε λίγο αργότερα στις ΗΠΑ, το 1913. Ο Henry Ford, δημιουργός της αυτοβιομηχανίας Ford, καθιέρωσε τη μαζική παραγωγή, κάνοντας τα αυτοκίνητα προσιτά σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Οι δρόμοι γέμισαν με αυτοκίνητα, όμως, η απουσία κανόνων οδηγικής συμπεριφοράς και το κακό οδικό δίκτυο, έγιναν η αιτία για πολλά ατυχήματα. Τα κόστη για τις επισκευές των ζημιών ήταν μεγάλα και δεν μπορούσαν όλοι οι οδηγοί να τα καλύψουν.

Το πρώτο μέρος του κόσμου που καθιέρωσε με νόμο την ασφάλεια αυτοκινήτων ήταν η πολιτεία του Κονέκτικατ στις ΗΠΑ, μόνο που ο κάθε οδηγός έπρεπε να αγοράσει ασφάλεια αυτοκινήτου… μετά από το κάθε ατύχημα!

Πιο κοντά στη σημερινή μορφή της ασφάλειας αυτοκινήτου, είναι ο νόμος που ψηφίστηκε στην Μασαχουσέτη, όπου δεν μπορούσες να έχεις δίπλωμα οδήγησης αν δεν είχες την οικονομική δυνατότητα να καλύψεις την αστική σου ευθύνη. Αν δηλαδή δεν μπορούσες να έχεις βασική ασφάλεια αυτοκινήτου.

Ο νόμος περί οδικής κυκλοφορίας στην Μεγάλη Βρετανία το 1930 ήταν η πιο σύγχρονη και ολοκληρωμένη προσέγγιση της υποχρεωτικής ασφάλειας αυτοκινήτου. Κάθε οδηγός είχε την υποχρέωση από το νόμο να ασφαλίζει την αστική του ευθύνη για σωματικές βλάβες και υλικές ζημιές. Ταυτόχρονα, οι Αρχές είχαν πλέον την ευθύνη για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας και την επίλυση των διαφορών μεταξύ των οδηγών. Μετα το παράδειγμα της Βρετανίας, η ασφάλεια αυτοκινήτου εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο!

Αν και η ασφάλεια αυτοκινήτου θεωρείται “αναγκαίο κακό”, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να δράσει “σαν από μηχανής Θεός”! Μην ξεχάσεις λοιπόν να ασφαλίσεις το αυτοκίνητο σου! Στο Pricefox σου δίνουμε τη δυνατότητα να συγκρίνεις τιμές και καλύψεις για ασφάλεια αυτοκινήτου από τις πιο αξιόπιστες ασφαλιστικές. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να μπεις στο Pricefox, να συγκρίνεις και να επιλέξεις.