call center phone
call center phone

210 3000 450

29 Ιουνίου 2023

Ποια είναι τα απαραίτητα έγγραφα αυτοκινήτου που πρέπει να έχεις;

Τα απαραίτητα έγγραφα είναι 5: Η άδεια κυκλοφορίας, η ασφάλεια αυτοκινήτου, το δελτίο τεχνικού ελέγχου ΚΤΕΟ, η κάρτα καυσαερίων και σαν οδηγός το δίπλωμά σου.

φωτογραφία-από-ένα-ντουλαπάκι-αυτοκινήτου

Σε ενδεχόμενο έλεγχο της τροχαίας, θα σου ζητηθούν συγκεκριμένα έγγραφα που θα πρέπει να έχεις διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή.

Αυτά αφορούν τον οδηγό, το όχημα και πόσο ασφαλές είναι. Συγκεκριμένα να απαραίτητα έγγραφα που πρέπει να έχεις είναι τα εξής:

  • Άδεια κυκλοφορίας του οχήματος.
  • Ασφαλιστήριο συμβόλαιο (ασφάλεια αυτοκινήτου).
  • Δελτίο τεχνικού ελέγχου (ΚΤΕΟ).
  • Κάρτα καυσαερίων.
  • Άδεια οδήγησης (δίπλωμα του οδηγού).
  • Αποδεικτικό πληρωμής τελών κυκλοφορίας (προαιρετικό).

Άδεια κυκλοφορίας του οχήματος.

Η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία του αυτοκινήτου σου.

Σε περίπτωση που την χάσεις ή στην κλέψουν, μπορείς να βγάλεις αντίγραφο ηλεκτρονικά στην επίσημη πλατφόρμα Gov.gr. Θα χρειαστείς τους κωδικούς του taxisnet για να μπεις στην εφαρμογή.

Ασφαλιστήριο συμβόλαιο (ασφάλεια αυτοκινήτου).

Αν αγοράσεις ασφάλεια αυτοκινήτου από το Pricefox, θα σου σταλεί το συμβόλαιο ηλεκτρονικά στο email σου.

Αν και έχεις πρόσβαση και από το κινητό σου όπου κι αν βρίσκεσαι, εμείς σου προτείνουμε να εκτυπώσεις το ασφαλιστήριο συμβόλαιο και να έχεις ένα φυσικό αντίγραφο στο αυτοκίνητό σου.

Να θυμάσαι ότι αν λήξει η ασφάλεια αυτοκινήτου σου έστω και μια μέρα, είσαι εκτεθειμένος στους κινδύνους τους δρόμου. Γι’ αυτό το λόγο, όλους τους πελάτες μας τους ενημερώνουμε τουλάχιστον 15 μέρες πριν τη λήξη του συμβολαίου τους, ώστε να ανανεώσουν την ασφάλειά τους έγκαιρα και να μη μείνουν ούτε στιγμή ανασφάλιστοι.

Δεν είσαι σίγουρος πότε λήγει η ασφάλειά σου, μπές στο Ελληνικό Κέντρο Πληροφοριών, βάλε τα στοιχεία σου και έλεγξε το συμβόλαιό σου.

Δελτίο τεχνικού ελέγχου (ΚΤΕΟ).

Κάθε δύο χρόνια θα πρέπει να περνάς το αυτοκίνητό σου από τεχνικό έλεγχο (ΚΤΕΟ) για να είναι ασφαλές όταν κυκλοφορεί.

Το πρόστιμο ληγμένου δελτίου τεχνικού ελέγχου είναι στα 400€, εκτός κι αν το περάσεις εντός 10 ημερών από ΚΤΕΟ, οπότε και πέφτει στα 50€.

Κάρτα καυσαερίων.

Η κάρτα καυσαερίων αναφέρει τις εκπομπές δηλητηριωδών αερίων στα καυσαέρια του οχήματός σου.

Χρειάζεται να την ανανεώνεις κάθε χρόνο για επιβατηγά οχήματα ή οχήματα μικτού βάρους μέχρι 3,5 τόνων και ανά έξι μήνες για βαρέα οχήματα μεικτού βάρους άνω των 3.5 τόνων και Οχήματα Δημοσίας Χρήσης.

Κοστίζει μέχρι 15€ και παίρνει λιγότερο από 10 λεπτά για να γίνει ο έλεγχος, αλλά το πρόστιμο σε περίπτωση που έχει λήξει μπορεί να φτάσει και τα 200€.

Όταν περνάς ΚΤΕΟ, το δελτίο έχει και ισχύ κάρτας καυσαερίων.

Άδεια οδήγησης.

Σαν οδηγός οφείλεις να έχεις πάντα μαζί σου το δίπλωμα οδήγησης.

Κάθε δεκαπέντε χρόνια θα πρέπει να κάνεις ανανέωση διπλώματος αν έχεις απλό (ερασιτεχνικό δίπλωμα), ενώ για τα επαγγελματικά απαιτείται ανανέωση κάθε πέντε χρόνια. Για οδηγούς άνω των 65 ετών, η ανανέωση είναι πιο συχνή, στα τρία χρόνια.

Αν είσαι νέος οδηγός, μπορείς να βγάλεις μια προσωρινή άδεια οδήγησης και να κυκλοφορείς με το χαρακτηριστικό «Ν».

⚠️Προσοχή: Τα πρόστιμα που αφορούν το δίπλωμα είναι αυστηρά και τσουχτερά. Ακόμη κι αν ξεχάσεις το δίπλωμα στο σπίτι σου θα πληρώσεις πρόστιμο που ξεκινάει στα 100€.

Αποδεικτικό πληρωμής τελών κυκλοφορίας.

Το αποδεικτικό πληρωμής τελών κυκλοφορίας δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά καλό είναι να έχεις εκτυπωμένο αντίγραφο στο αυτοκίνητό σου.

Το ότι δεν είναι υποχρεωτικο να έχεις αντίγραφο του αποδεικτικού δεν σημαίνει ότι δεν είναι υποχρεωτικό να έχεις πληρωμένα τα τέλη κυκλοφορίας για την περίοδο που κινείς το όχημα. Μπορείς να εκτυπώσεις το αποδεικτικό στην εφαρμογή MyCar.

💡Χρήσιμη Συμβουλή: Μέσα από αυτήν εφαρμογή αυτή μπορείς να εκτελέσεις διάφορες ψηφιακές υπηρεσίες σχετικά με το όχημά σου, όπως να το θέσεις σε ακινησία.