call center phone
call center phone

210 3000 450

Ποιοι θα πληρώσουν διπλάσια Τέλη Κυκλοφορίας

12 Σεπτεμβρίου 2022

Τσουχτερά πρόστιμα θα πληρώσουν όσοι προχώρησαν σε άρση ακινησίας στα ΙΧ τους αλλά δεν προχώρησαν σε εκ νέου ακινησία, όταν έληξε ο χρόνος για τον οποίο είχαν καταβάλει τα μηνιαία Τέλη Κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πραγματοποιεί ελέγχους σε ιδιοκτήτες οχημάτων που προχώρησαν σε άρση ακινησίας για 1 ή 2 μήνες και κατέβαλλαν μειωμένα τέλη κυκλοφορίας αλλά δεν τα έθεσαν και πάλι σε ακινησία μόλις παρήλθε το χρονικό διάστημα για το οποίο είχαν πληρώσει ή εξακολουθούν να τα κινούν παράνομα.

Όπως προκύπτει από στοιχεία πολλοί οδηγοί εκμεταλλευτήκαν την online διαδικασία που για την άρση ακινησίας δεν απαιτεί την κατάθεση των πινακίδων στην Εφορία και κράτησαν τις πινακίδες σπίτι τους ενώ θα έπρεπε να θέσουν και πάλι σε ακινησία το όχημά τους μετά τη λήξη της ημερομηνίας που είχαν πληρώσει.

Τα πρόστιμα για τους παραβάτες που υπολογίζονται στο διπλάσιο ποσό των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας θα εμφανιστούν στο Taxisnet των παραβατών με τη λήξη του μήνα για τον οποίο έχουν καταβάλει τα μηνιαία Τέλη Κυκλοφορίας.

Αν για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης οχήματος με ετήσια τέλη κυκλοφορίας 600 ευρώ κατέβαλε 50 ευρώ προκειμένου να χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητό του για ένα μήνα, θα πρέπει να επανέλθει στην πλατφόρμα MyCar της ΑΑΔΕ προκειμένου να θέσει εκ νέου το αυτοκίνητό του σε ακινησία. Αν αμελήσει, υπάρχει πρόστιμο 1000 ευρώ (δύο φορές τα τέληξ κυκλοφδορίας που πληρώνει και αφαιρείται το διπλάσιο ποσό του μήνα που έχει καταβάλλει).

Σε περίπωση ελέγχου από τις αρχές το πρόστιμο πέραν των διπλάσιων Τελών Κυκλοφορίας αυξάνεται κατά 10000 ευρώ. Αν γίνει έλεγχος είναι υποχρεωτική η ενεργή ασφάλεια αυτοκινήτου διαφορετικά τα πρόστιμα αυξάνονται.