call center phone
call center phone

210 3000 450

Ο απόλυτος οδηγός αγοράς και τοποθέτησης αντιολισθητικών αλυσίδων

24 Οκτωβρίου 2022

5 κανόνες αγοράς, τοποθέτησης και χρήσης των σωστών αντιολισθητικών αλυσίδων για το όχημά σου.

Το πάλαι ποτέ εξάρτημα που βρίσκαμε μόνο σε αυτοκίνητα που «πάνε στα χιόνια» πρέπει να πλέον να υπάρχει σε όλα τα οχήματα από 1η Οκτωβρίου 2022. Πολλοί είναι όμως οι οδηγοί που δε γνωρίζουν ποιες είναι οι καταλληλότερες αλυσίδες για το όχημά τους, πού και πώς πρέπει να τοποθετούνται.

Στο Pricefox.gr φτιάξαμε τον απόλυτο οδηγό αγοράς αντιολισθητικών αλυσίδων για να βρεις τις ιδανικές αλυσίδες για το όχημά σου αλλά και να γίνεις ειδικός στην τοποθέτηση και τη χρήση τους.

Τί τύπο αλυσίδας να διαλέξω;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Υπάρχουν 4 τύποι αλυσίδων και κάθε ένας από αυτούς έχει τα δικά του υπέρ και κατά.

Συμβατικές αλυσίδες

Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη κατηγορία και κατά κοινή ομολογία και η πιο αξιόπιστη, εάν τοποθετηθεί σωστά. Χωρίζεται σε 2 υποκατηγορίες ανάλογα με το πάχος των κρίκων, είτε 16 χιλιοστά – που είναι και το πιο διαδεδομένο – είτε 9 χιλιοστά για οχήματα με ελαστικά χαμηλού προφίλ ή «πειραγμένη» ανάρτηση.

Εφαρμόζονται στον τροχό σχηματίζοντας ρόμβους και ο γενικός κανόνας είναι ότι όσο περισσότερους ρόμβους σχηματίζουν τόσο καλύτερα γαντζώνουν στο χιόνι.

Υπέρ:

  • Η πιο οικονομική λύση
  • Κατάλληλες για όλους τους τύπους αυτοκινήτων

Κατά:

  • Δύσκολη τοποθέτηση
  • Κάνουν πολύ θόρυβο κατά την οδήγηση
  • Η εκτεταμένη χρήση φθείρει τόσο την άσφαλτο όσο και τα ελαστικά

Αλυσίδες Αράχνη

Παρόλο που το όνομα δεν κάνει το συγκεκριμένο τύπο πολύ ελκυστικό, είναι οι πιο αποδοτικές στο δρόμο. Τοποθετούνται στα μπουλόνια του κάθε τροχού (αυτές οι χοντρές βίδες που αλλάζουν σε δευτερόλεπτα στη F1 τα οποία θα πρέπει πρώτα να αφαιρεθούν.

Υπέρ:

  • Η καλύτερη απόδοση στο χιόνι
  • Κατάλληλες για όλους τους τύπους αυτοκινήτων
  • Λιγότερη φθορά στα λάστιχα και την άσφαλτο

Κατά:

  • Ο πιο ακριβός τύπος αντιολισθητικών αλυσίδων στην αγορά
  • Απαιτούνται εργαλεία για την τοποθέτηση

Αλυσίδες Κουβέρτα

Οι αλυσίδες κουβέρτα, γνωστές και ως χιονοκουβέρτες είναι ίσως η πιο καλή επιλογή για μαλακό χιόνι και από τις τελευταίες επιλογές για οποιονδήποτε άλλο τύπο χιονιού ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται εντελώς όταν υπάρχει πάγος στο δρόμο. Τις προτιμούν συνήθως οδηγοί σπορ αυτοκινήτων γιατί αγκαλιάζουν καλύτερα τους τροχούς χαμηλού προφίλ και μεγάλες ζάντες. Σε ό,τι αφορά το εύρος τιμών, είναι ανάμεσα στους 2 προηγούμενους τύπους

Υπέρ:

  • Πανεύκολη τοποθέτηση, χωρίς εργαλεία
  • Καμία φθορά στα λάστιχα

Κατά:

  • Φθείρονται πολύ γρήγορα
  • Ενδείκνυνται μόνο για μαλακό χιόνι

Γνωρίζοντας λοιπόν τους διαφορετικούς τύπους αντιολισθητικών αλυσίδων, μπορείς εύκολα να διαλέξεις τις ιδανικές για το όχημά σου.

Αν για παράδειγμα σκοπεύεις να αποφύγεις δρόμους με χιόνι αυτόν το χειμώνα και θέλεις να κρατήσεις ένα ζευγάρι μόνο για έκτακτη ανάγκη και επειδή το ορίζει ο νόμος, τότε ένα ζευγάρι από τις πιο οικονομικές συμβατικές αλυσίδες είναι η καλύτερη λύση για εσένα.

Αν πάλι έχεις ήδη βάλει στο πρόγραμμά σου εκδρομές σε χιονοδρομικά ή έβαλες πρόσφατα καινούργια λάστιχα και θέλεις να τα προσέξεις, τότε οι αλυσίδες αράχνη ίσως να είναι η πιο έξυπνη επένδυση που μπορείς να κάνεις.

Πώς διαλέγω το σωστό μέγεθος;

Το μέγεθος των αλυσίδων που θα διαλέξεις αλλάζει ανάλογα με το μέγεθος των λάστιχων του αυτοκινήτου. Κάθε ελαστικό αναγράφει τις διαστάσεις του στην εξωτερικά μεριά του τροχού, συνήθως με τη μορφή [ΧΧΧ]/[ΧΧ]R[ΧΧ]

Τα πρώτα 3 ψηφία είναι το πλάτος του ελαστικού σε χιλιοστά, δηλαδή το πέλμα. Τα επόμενα 2 ψηφία μετά τη διαγώνιο είναι το προφίλ του ελαστικού, δηλαδή το ποσοστό του ύψους του προς το πλάτος. Το ύψος είναι η απόσταση από το πιο εσωτερικό σημείο του ελαστικού που ακουμπάει τη ζάντα έως το πιο εξωτερικό σημείο που ακουμπάει την άσφαλτο. Τα τελευταία 2 ψηφία μετά το R είναι η διάμετρος της ζάντας σε ίντσες. Fun fact: Το R είναι από το Radial, ένας από τους πολλούς τύπους ελαστικών. Πολλές φορές συναντάμε και P από τον τύπο Pax System της Michelin.

Πού τοποθετώ τις αλυσίδες;

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται πάντα στον άξονα που μεταδίδεται η ισχύς του αυτοκινήτου μας και όχι στον άξονα διεύθυνσης όπως πιστεύουν πολλοί λανθασμένα. Αυτό σημαίνει ότι στα προσθιοκίνητα οχήματα μπαίνουν στους μπροστινούς τροχούς και στα πισωκίνητα αυτοκίνητα τοποθετούνται στους πίσω τροχούς, ενώ στα περισσότερα crossover και τετρακίνητα τοποθετούνται μπροστά.

Πώς τοποθετώ τις αλυσίδες;

Ιδανικά ρίξε μια ματιά στις οδηγίες. Ξέρεις, αυτές που δε διαβάζει ποτέ κανείς. Το πιο πιθανό είναι ότι αν το κάνεις θα γλιτώσεις χρόνο και κόπο. Στις περισσότερες περιπτώσεις συμβατικών αλυσίδων οι οδηγίες υποδεικνύουν ότι απλώνουμε τις αλυσίδες πίσω από τον τροχό με τις άκρες τους να βρίσκονται στην εξωτερική πλευρά. Ύστερα τραβάμε τις άκρες προς τα πάνω και τις ενώνουμε με το γάντζο στην κορυφή του ελαστικού.

Τα παρακάτω βίντεο δείχνουν την τοποθέτηση κάθε τύπου βήμα-βήμα

Συμβατικές αλυσίδες: https://www.youtube.com/watch?v=cS4BB5gHvgw

Αλυσίδες αράχνη: https://www.youtube.com/watch?v=D_p0xCqRXRo

Αλυσίδες κουβέρτα: https://www.youtube.com/watch?v=86eeTXstp4k

Πώς πρέπει να οδηγώ με αλυσίδες;

Η πιο σημαντική οδηγία είναι να μην ξεπερνάμε τα 30-40χλμ/ώρα και να κάνουμε απαλές κινήσεις χωρίς απότομες στροφές και φρεναρίσματα. Επίσης μην ξεχάσεις να βγάλεις τις αλυσίδες με το που βρεθείς πάλι σε δρόμο χωρίς χιόνι ή πάγο για να γλιτώσεις τυχόν φθορά και ζημιές που μπορεί να πάθουν είτε αλυσίδες είτε τα λάστιχα του αυτοκινήτου σου.

Αν έφτασες μέχρι εδώ συγχαρητήρια! Ξέρεις πλέον ποιες αλυσίδες είναι οι καταλληλότερες για εσένα, πώς να τις τοποθετήσεις και πώς να οδηγήσεις με αυτές. Έτσι μπορείς να εξοικονομήσεις χρήματα αποφεύγοντας ατυχήματα και ζημιές.

Bonus tip: Μπορείς επίσης να εξοικονομήσεις χρήματα από την ασφάλεια αυτοκινήτου σου, στο Pricefox.gr. Σύγκρινε την αγορά ασφαλειών αυτοκινήτου και εξοικονόμησε έως 40% πληρώνοντας με ασφάλεια και με έως 12 άτοκες δόσεις. Τώρα και για μηχανή!