Η οδική βοήθεια είναι η βοήθεια που θα χρειαστείς αν το αυτοκίνητο σου πάθει κάτι και μείνεις ή γίνει ατύχημα. Για πολλούς είναι μια δύσκολη απόφαση αν πρέπει να αγοράσουν οδική βοήθεια όταν επιλέγουν την ασφάλεια αυτοκινήτου. Αν έχεις ήδη ασφάλεια αυτοκινήτου χωρίς κάλυψη οδικής βοήθειας, μην πανικοβάλλεσαι, μπορείς να προσθέσεις την οδική βοήθεια οποιαδήποτε στιγμή. Το Pricefox έχει συγκρίνει την αγορά και έχει βρει για σένα τα φθηνότερα πακέτα της αγοράς με οδική βοήθεια.

Τι καλύπτει η οδική βοήθεια;

Όταν επιλέγεις ασφάλεια αυτοκινήτου υπάρχουν επιπλέον πολλές προαιρετικές καλύψεις που μπορείς να συμπεριλάβεις, αν το κρίνεις απαραίτητο. Μια από τις πλέον σημαντικές προαιρετικές καλύψεις είναι η οδική βοήθεια. Στην αγορά υπάρχουν κυρίως 2 πακέτα οδικής βοήθειας, το βασικό και το πλήρες, με τις αντίστοιχες καλύψεις. Αν αποφασίσεις να επιλέξεις βασικό πακέτο οδικής βοήθειας οι καλύψεις που συνήθως θα βρεις στην ασφαλιστική αγορά είναι:

Το πλήρες πακέτο περιλαμβάνει τις καλύψεις του βασικού πακέτου και παρέχει επιπλέον κάλυψη για τα παρακάτω:

Πώς παρέχεται η υπηρεσία της οδικής βοήθειας;

Στην Ελλάδα οι ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν μαζί με τα διάφορα πακέτα ασφάλειας αυτοκινήτου και την επιλογή της οδικής βοήθειας. Έχεις επίσης, την επιλογή να αγοράσεις ξεχωριστά την οδική βοήθεια από την ασφάλεια αυτοκινήτου. Υπάρχει μια βασική διαφορά σε αυτή την περίπτωση, που καλό θα ήταν να γνωρίζεις. Αν αγοράσεις ξεχωριστά οδική βοήθεια, τότε έχεις ένα συμβόλαιο για την ασφάλεια αυτοκινήτου και ένα δεύτερο για την οδική βοήθεια. Θα πρέπει να καλέσεις δύο διαφορετικούς αριθμούς αν προκύψει κάτι. Στην περίπτωση που έχεις επιλέξει ένα πακέτο, που περιλαμβάνει και οδική βοήθεια, η επικοινωνία γίνεται αποκλειστικά με την ασφαλιστική εταιρεία. Έχεις ένα συμβόλαιο στα χέρια σου με όλους τους όρους και τα δικαιώματα σου. Στην άλλη περίπτωση έχεις δύο ξεχωριστά συμβόλαια.

Πώς καλώ την οδική βοήθεια;

Η οδική βοήθεια είναι δίπλα σου 24/7 για ό,τι χρειαστείς σε περίπτωση βλάβης ή ατυχήματος. Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να καλέσεις στον αριθμό τηλεφώνου οδικής βοήθειας, που υπάρχει στο συμβόλαιο της ασφάλειας αυτοκινήτου σου ή σε αυτό που έχεις συνάψει με την εταιρεία οδικής βοήθειας. Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής κλήσης αναφέρεις τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, καθώς και το ονοματεπώνυμο του ασφαλισμένου. Ακόμη ενημερώνεις σχετικά με την τοποθεσία αλλά και για το συμβάν, αν πρόκειται για βλάβη ή ατύχημα, αλλά και πόσα άτομα είστε μαζί στο αυτοκίνητο σου. Είναι σημαντικό να αναφέρεις πόσα άτομα είστε, γιατί αν βρίσκεστε μακριά από το σπίτι θα πρέπει με κάποιο τρόπο να κανονιστεί η μεταφορά σας.

Δες εδώ τα τηλέφωνα επικοινωνίας για οδική βοήθεια (δεν συνεργάζονται απαραίτητα με το Pricefox όλες οι παρακάτω ασφαλιστικές):

Τι γίνεται αν δεν έχω οδική βοήθεια και καλέσω;

Αν δεν έχεις αγοράσει ασφάλεια αυτοκινήτου με οδική βοήθεια ή οδική βοήθεια ξεχωριστά και καλέσεις κάποια οδική βοήθεια λόγω ανάγκης, τότε θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να πληρώσεις κάποιο αντίτιμο στην εταιρεία που θα σε βοηθήσει. Υπάρχουν ακόμη και περιπτώσεις, που μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσεις σε έκδοση συμβολαίου οδικής βοήθειας για κάποιο διάστημα, για παράδειγμα 3 ή 6 μήνες, αν λάβεις βοήθεια χωρίς να είσαι ήδη κάτοχος συμβολαίου οδικής βοήθειας. Όπως καταλαβαίνεις, αποφασίζοντας να μην αγοράσεις οδική βοήθεια μαζί με την ασφάλεια αυτοκινήτου σου, μπορεί να είναι μια αρκετά ακριβή απόφαση. Άρα, σύγκρινε τιμές με και χωρίς οδική βοήθεια στο Pricefox για να μπορέσεις να πάρεις τη σωστή απόφαση και να οδηγείς χωρίς άγχος.

Υπάρχουν λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξω για την οδική βοήθεια;

Όταν αγοράζεις οδική βοήθεια πρέπει να προσέχεις μερικές λεπτομέρειες, που σχετίζονται με καλύψεις, εξαιρέσεις καθώς και κάποιες επιπλέον χρεώσεις, που μπορεί να προκύψουν.

Τι να προσέξεις σχετικά με τις καλύψεις:

Ενδεικτικές εξαιρέσεις οδικής βοήθειας που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις επιπλέον χρέωσης οδικής βοήθειας.

Ανάλογα με το τι θα σου συμβεί και τη βοήθεια που θα χρειαστείς, όταν καλείς την οδική βοήθεια πρέπει να ξέρεις, πως ίσως χρειαστεί να πληρώσεις κάτι επιπλέον. Είναι λογικό να αναρωτιέσαι τώρα τι σημαίνει αυτό.

Αν μείνεις από βενζίνη, είναι πιθανό η οδική βοήθεια να σε χρεώσει κάποιο ποσό, πέρα από αυτό που πληρώνεις για την ασφάλεια αυτοκινήτου σου με οδική βοήθεια. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί το νόημα της ασφάλειας γενικότερα είναι η πρόληψη. Όταν μένεις από βενζίνη, είναι μια ένδειξη ανευθυνότητας και για αυτό η ασφαλιστική εταιρεία πιθανόν να μην σε καλύψει μέσω της οδικής βοήθειας. Αν, όμως, για παράδειγμα, πάθεις ένα πρόβλημα με την τρόμπα βενζίνης και μείνεις στο δρόμο, αυτό είναι ένα ατυχές συμβάν και η οδική βοήθεια σε καλύπτει πλήρως.

Υπάρχουν, επίσης, κάποιοι που δεν πηγαίνουν το αυτοκίνητο τους για σέρβις και το έχουν σε πολύ κακή κατάσταση, με αποτέλεσμα να παθαίνουν βλάβες στον δρόμο και κάθε φορά να καλούν οδική βοήθεια. Σε αυτή την κατηγορία οδηγών κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες επιβάλλουν επιπλέον χρεώσεις.

Είναι καλό να έχεις αυτά τα παραδείγματα υπόψη σου. Αν είσαι ένας υπεύθυνος οδηγός και τηρείς τις βασικές αρχές συντήρησης του οχήματος σου, τότε δεν έχεις να ανησυχείς για τίποτα, γιατί η οδική βοήθεια θα είναι εκεί να σε βοηθήσει την στιγμή που θα μείνεις ή θα έχεις ένα ατύχημα.

Τι θα συμβεί αν χρειαστώ οδική βοήθεια στο εξωτερικό;

Αν έχεις στα χέρια σου την πράσινη κάρτα δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείς. Μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών και των εταιρειών οδικής βοήθειας υπάρχουν κάποιες συμβάσεις – συμφωνίες αμοιβαιότητας. Η κάλυψη που έχεις για οδική βοήθεια ισχύει όπου και αν ταξιδέψεις και σου συμβεί βλάβη ή ατύχημα. Το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να εκδώσεις την πράσινη κάρτα πριν το ταξίδι σου στο εξωτερικό. Πρέπει να θυμάσαι, ότι η έκδοση πράσινης κάρτας είναι πολύ σημαντική όταν σχεδιάζεις να κάνεις κάποιο ταξίδι με το αυτοκίνητο σου στο εξωτερικό.

Υπάρχουν πρόσθετα προνόμια αν έχω οδική βοήθεια;

Πολλές φορές οι ασφαλιστικές εταιρείες δίνουν επιπλέον προνόμια για τους πελάτες που αγοράζουν και οδική βοήθεια μαζί με την ασφάλεια αυτοκινήτου.

Μερικά από αυτά μπορεί να είναι: