Η βασική ασφάλεια αυτοκινήτου είναι η ελάχιστη υποχρεωτική από τον νόμο ασφάλεια αυτοκινήτου και ασφάλεια μηχανής. Η βασική ασφάλεια αυτοκινήτου περιλαμβάνει την κάλυψη Αστικής Ευθύνης έναντι τρίτων. Με απλά λόγια αν έχεις βασική ασφάλεια αυτοκινήτου και τρακάρεις, η ασφαλιστική εταιρεία αποζημιώνει τις ζημιές που προκάλεσες. Αν πάλι τρακάρεις με ανασφάλιστο αυτοκίνητο, καλύπτονται οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν στο αυτοκίνητο σου. Καταλαβαίνεις λοιπόν, πέρα από την υποχρεωτική νομοθεσία, πόσο σημαντικό είναι να έχεις τουλάχιστον την βασική ασφάλεια αυτοκινήτου. Επίσης, πρόσεχε γιατί ο οδηγός που προκαλεί τη ζημιά δεν καλύπτεται από την βασική ασφάλεια αυτοκινήτου. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχει την επιπλέον κάλυψη προσωπικού ατυχήματος οδηγού.

Τι καλύπτει η βασική ασφάλεια αυτοκινήτου;

Η αστική ευθύνη είναι υποχρεωτική κάλυψη για όλα τα οχήματα, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας και αποτελεί την ελάχιστη βασική ασφάλεια αυτοκινήτου. Μέσω της αστικής ευθύνης αποζημιώνονται τα πρόσωπα ή τα αντικείμενα που έχουν πάθει ζημιά σε ένα ατύχημα που την ευθύνη έχει το αυτοκίνητο σου (βάσει του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας).

Οι βασικές καλύψεις και τα όρια είναι:

Τι δεν καλύπτει η βασική ασφάλεια αυτοκινήτου;

Είναι πολύ σημαντικό, κατά την επιλογή πακέτου ασφάλειας αυτοκινήτου και επιπλέον καλύψεων, να γνωρίζεις τι δεν καλύπτει το βασικό πακέτο. Συγκεκριμένα η βασική ασφάλεια αυτοκινήτου δεν σε καλύπτει για τα παρακάτω:

Πρέπει λοιπόν να σκεφτείς πολύ καλά ποιες είναι ακριβώς οι ανάγκες σου για την ασφάλεια αυτοκινήτου που θα επιλέξεις. Ακόμη, ειδικές κατηγορίες επαγγελμάτων (π.χ. ένστολοι, άνεργοι κλπ) δικαιούνται επιπλέον έκπτωση στο ασφάλιστρό τους.

Στο Pricefox βρίσκεις την φθηνότερη οδική βοήθεια της αγοράς με την εγγύηση της EUROSOS μόλις με 2.08€/μήνα.

compare prices

Είναι υποχρεωτικό να έχω ασφάλεια αυτοκινήτου;

Ο νόμος Ν.489/76 αναφέρει ότι η ασφάλεια ευθύνης έναντι τρίτου είναι υποχρεωτική για όλα τα αυτοκίνητα. Η υποχρεωτική ασφάλεια αυτοκινήτου καλύπτει την αστική ευθύνη που έχεις αν προκαλέσεις ατύχημα με υλική ή σωματική βλάβη σε τρίτους. Στην ουσία σε καλύπτει από την ευθύνη που έχεις κάθε φορά που οδηγείς. Για αυτό κιόλας δεν έχει σημασία αν κινείς πολύ ή λίγο το αυτοκίνητο σου. Αρκεί μια φορά να γίνει κάτι κακό και εκεί η βασική ασφάλεια αυτοκινήτου είναι πολύ σημαντική. Δες το περισσότερο σαν μια κοινωνική ευθύνη παρά σαν κάποιο πρόστιμο που μπορεί να χρειαστεί να πληρώσεις. Ως ανασφάλιστος, τα ποσά που μπορεί να πληρώσεις είναι πολύ μεγάλα και οι ποινές φτάνουν μέχρι και στην φυλάκιση.

Αν δεν είσαι σίγουρος, έλεγξε εδώ αν έχεις ασφάλεια αυτοκινήτου.

Γιατί να επιλέξω βασική ασφάλεια αυτοκινήτου;

Θέλεις τις ελάχιστες καλύψεις και την πιο φθηνή ασφάλεια αυτοκινήτου; Τότε η βασική ασφάλεια αυτοκινήτου είναι για σένα. Ωστόσο, να ξέρεις ότι η βασική ασφάλεια αυτοκινήτου πολλές φορές σε αναγκάζει να πληρώσεις, σε έξοδα λόγω ζημιών ή ατυχημάτων, πολύ περισσότερο από τα επιπλέον ασφάλιστρα ενός πιο ολοκληρωμένου πακέτου ασφάλειας. Ακόμα όμως και τα πιο ακριβά πακέτα με περισσότερες καλύψεις, όπως η μικτή ασφάλεια, μπορείς να τα πληρώσεις με δόσεις. Για αυτό σκέψου καλά πριν αποφασίσεις και σύγκρινε την αγορά.

Αν το αυτοκίνητο μου έχει κοτσαδόρο, πρέπει να το δηλώσω;

Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας καθώς και την νομοθεσία που ισχύει, απαγορεύεται να χρησιμοποιήσεις κοτσαδόρο στο αυτοκίνητο σου χωρίς να έχεις άδεια ρυμούλκησης. Είναι λογικό να αναρωτιέσαι τώρα πώς θα βγάλεις άδεια ρυμούλκησης. Η άδεια ρυμούλκησης είναι το ειδικό σημείωμα ρυμούλκησης που λαμβάνεις αφού κάνεις το σχετικό αίτημα στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Συγκοινωνιών. Αφού κάνεις αυτό μετά θα πρέπει να το δηλώσεις στην ασφαλιστική σου. Πρόσεχε μην το αμελήσεις γιατί σε περίπτωση ατυχήματος υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η ασφαλιστική να αρνηθεί να σε αποζημιώσει. Και μια σημαντική συμβουλή από εμάς, μην έχεις τον κοτσαδόρο τοποθετημένο στο αυτοκίνητο σου αν δεν ρυμουλκείς.

Τι πρέπει να κάνω αν έχω βασική ασφάλεια και πουλήσω το αυτοκίνητο;

Ήρθε η ώρα να πουλήσεις το αυτοκίνητο σου και αναρωτιέσαι τι θα συμβεί με την ασφάλεια. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να επικοινωνήσεις με την ασφαλιστική εταιρεία και να στείλεις τα απαραίτητα έγγραφα ώστε να ακυρώσεις την ασφάλεια του αυτοκινήτου που θέλεις να πουλήσεις. Προφανώς, αν το συμβόλαιο είναι ακόμη ενεργό θα πάρεις πίσω τα χρήματα που αναλογούν στην περίοδο που απομένει. Γενικά πρέπει να ξέρεις ότι δεν μεταφέρεται κάποια κάλυψη αυτόματα όταν πουλήσεις το αυτοκίνητο και δεν ακυρώσεις την ασφάλεια σου. Αυτό που μεταφέρεται είναι αποκλειστικά η κάλυψη αστικής ευθύνης στον οδηγό που θα πουλήσεις το αυτοκίνητο και ισχύει για 30 ημερολογιακές ημέρες.

Όταν γνωρίζεις ότι θα πουλήσεις σύντομα το αυτοκίνητο σου, τότε αξίζει να αγοράσεις ασφάλεια αυτοκινήτου με μικρή σχετικά διάρκεια, για παράδειγμα με το χιλιόμετρο.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αγοράσω βασική ασφάλεια αυτοκινήτου online;

Στο Pricefox μπορείς μέσα σε ελάχιστα λεπτά να ψάξεις, να συγκρίνεις, να αγοράσεις και να έχεις στο email σου την βασική ασφάλεια αυτοκινήτου που σου ταιριάζει. Η βασική ασφάλεια αυτοκινήτου είναι η πιο απλή ασφάλεια και εμείς έχουμε φροντίσει ώστε να συγκρίνεις τιμές, καλύψεις και επιπλέον παροχές ακόμη και σε 30 δευτερόλεπτα και να αγοράζεις μέσα σε 2 λεπτά.

online insurance video

Πώς ανανεώνω την βασική ασφάλεια αυτοκινήτου;

Αν έχεις αγοράσει βασική ασφάλεια αυτοκινήτου από το Pricefox και σε προβληματίζει για το τι θα γίνει όταν έρθει η στιγμή της ανανέωσης, μην ανησυχείς, η ομάδα μας θα σε ενημερώσει με email αρκετές μέρες πριν την λήξη του συμβολαίου σου και θα σου στείλει ειδοποίηση πληρωμής για να γίνει η ανανέωση.

Μπορώ να έχω βασική ασφάλεια αυτοκινήτου χωρίς ελληνικό δίπλωμα;

Αν το δίπλωμα σου δεν έχει εκδοθεί στην Ελλάδα, τότε εξαρτάται από την κάθε ασφαλιστική εταιρεία αν θα δεχτεί να σου προσφέρει βασική ασφάλεια αυτοκινήτου ή όχι. Γενικά αυτό που μπορούμε να σου πούμε είναι ότι οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες δέχονται να σε ασφαλίσουν αν το δίπλωμα σου προέρχεται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι πρόστιμο θα πληρώσω αν δεν έχω βασική ασφάλεια αυτοκινήτου;

Αν δεν ασφαλίσεις το αυτοκίνητο σου, ούτε με την ελάχιστη υποχρεωτική από τον νόμο βασική ασφάλεια, θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για αυστηρές κυρώσεις και τσουχτερά πρόστιμα. Χωρίς, λοιπόν, έστω την βασική ασφάλεια αυτοκινήτου, θα σου πάρουν τις πινακίδες, το δίπλωμα σου και την άδεια κυκλοφορίας για 6 μήνες. Αν μπλέξεις και σε ατύχημα, τα πράγματα είναι πολύ σκούρα, γιατί αυτό σημαίνει αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για 2 χρόνια και αν ξανά γίνει για 3 χρόνια. Ακόμη πληρώνεις πρόστιμο το οποίο δεν έχει όριο γιατί προσαρμόζεται ανάλογα με το ατύχημα.