Οι Έλληνες καταναλωτές έχουν παραδοσιακά αγκαλιάσει το διαδίκτυο εδώ και καιρό τόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως χρήστες όσο και στις online αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Αρχικά φαινόταν ότι οι online αγορές υπηρεσιών και ιδιαίτερα στην ασφαλιστική αγορά ήταν κάτι που φόβιζε τους Έλληνες καταναλωτές. Παρατηρείται μια αλλαγή και στροφή των καταναλωτών στην αγορά υπηρεσιών ασφαλιστική αγοράς online, βοηθούμενη τόσο από την κρίση της πανδημίας αλλά και γενικότερα από την εξοικείωση των Ελλήνων με το διαδίκτυο.
Οι καταλύτες της ψηφιοποίησης της ασφαλιστικής αγοράς
Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν ορισμένοι καταλύτες οι οποίοι έχουν επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ασφαλιστικής αγοράς. Οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι\:
Οι προσδοκίες των καταναλωτών της ασφαλιστικής αγοράς αυξάνονται ολοένα και περισσότερο
Οι καταναλωτές εξοικειώνονται και χρησιμοποιούν περισσότερο από ποτέ το διαδίκτυο και αναμένουν μια εξαιρετικά εξατομικευμένη εμπειρία αναζητώντας τα καλύτερα προϊόντα στην ασφαλιστική αγορά. Κάθε φορά που ένας καταναλωτής εκτίθεται σε μια βελτιωμένη ψηφιακή εμπειρία, οι προσδοκίες τους επαναφέρονται αμέσως σε ένα νέο υψηλότερο επίπεδο δημιουργώντας την ανάγκη περισσότερων καινοτόμων εφαρμογών από τις εταιρείες της ασφαλιστικής αγοράς για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στον αυξημένο ανταγωνισμό που δημιουργείται από την συγκεκριμένη καταναλωτική συμπεριφορά.
Η ταχύτητα στην ασφαλιστική αγορά είναι πιο σημαντική από ποτέ
Η εξέλιξη της τεχνολογίας συμβαίνει μη γραμμικά, αλλά πολλές επιχειρήσεις στον χώρο της ασφαλιστικής αγοράς ιδιαίτερα αυτές που χαρακτηρίζονται «παραδοσιακές» εξακολουθούν να «σκέφτονται γραμμικά». Σε πολλές περιπτώσεις, τη στιγμή που έχουν αποφασίσει να εφαρμόσουν μια στρατηγική για το πώς να ανταποκριθούν σε μια ευκαιρία ή απειλή, ο κόσμος έχει ήδη αλλάξει. Η μεγάλη πρόκληση για τους παραδοσιακούς παίκτες είναι ότι αγωνίζονται να κινηθούν γρήγορα προς το μέλλον τη στιγμή που οι καινοτόμες εταιρείες τεχνολογίας αιχμής που ολοένα και αυξάνονται στην ασφαλιστική αγορά το έχουν ήδη ξεπεράσει.
Η «γνώση» των πελατών και της συμπεριφοράς τους είναι απαραίτητη στην ασφαλιστική αγορά
Σήμερα, αυτή η διορατικότητα πρέπει να εφαρμοστεί σε διάφορα επίπεδα. Η κατανόηση των πελατών συνολικά, η κατανόηση των αναγκών τους και της συμπεριφοράς τους, η κατανόηση των ολοένα και περισσότερων αναγκών κάθε μεμονωμένου καταναλωτή, αποτελούν ύψιστης σημασίας αντικείμενο ώστε η εμπειρία τους να μπορεί να εξατομικευτεί. Η επίτευξη αυτού του επιπέδου διορατικότητας σημαίνει όχι μόνο την ανάπτυξη της γνώσης των πελατών, αλλά και την αξιοποίηση δεδομένων για να μπορούν οι εταιρείες της ασφαλιστικής αγοράς να προσφέρουν το επίπεδο που απαιτεί ο καταναλωτής στο ολοένα και περισσότερο ανταγωνιστικό ασφαλιστική αγορά.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι και μετασχηματισμός της ασφαλιστικής αγοράς συνολικά
Οι επιχειρήσεις της ασφαλιστικής αγοράς πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η εξέλιξη σε μια πραγματική πρόταση ψηφιακής αξίας δεν αφορά μόνο την ψηφιακή πλευρά, αλλά απαιτεί, σε πολλές περιπτώσεις, μια νέα εφαρμογή επιχειρηματικών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένων τεχνολογικών συστημάτων, αυτοματοποίησης διαδικασιών και επιχειρηματικών μοντέλων. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μια θεμελιώδης αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο μια εταιρεία προσφέρει αξία στους πελάτες και αυξάνει τα έσοδά της.
Παράλληλα με την εξέλιξη της τεχνολογίας και της αγοράς, η έξαρση της πανδημίας συνέβαλε καθοριστικά στην επιτάχυνση των διαδικασιών του ψηφιακού μετασχηματισμού της ασφαλιστικής αγοράς σε κάθε επίπεδο.
Ο οδηγός στην ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής αγοράς και το επίκεντρο είναι ο πελάτης. Δημιουργούνται νέα κανάλια πώλησης και νέοι τρόποι ώστε οι εταιρείες να έρθουν κοντά στον πελάτη. Δεν πραγματοποιείται αντικατάστασητων υπαρχόντων καναλιών αλλά οι νέοι τρόποι προσέγγισης μέσω του διαδικτύου πλαισιώνουν τις παραδοσιακές μεθόδους.
Η πανδημία έχει επιταχύνει κατά πολύ την στροφή των Ελλήνων καταναλωτών στις online αγορές. Μεγάλη αλλαγή παρατηρείται στην ασφαλιστική αγορά και συγκεκριμένα στον κλάδο ασφάλισης αυτοκινήτων όπου οι online αγορέςκινήθηκαν στο 10,5% σε σύγκριση με το 6% το 2019, αύξηση 76%.
Οι τάσεις της ασφαλιστικής αγοράς στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα στον χώρο της ασφαλιστικής αγοράς, έναν ακόμη ιδιαίτερα παραδοσιακό κλάδο στον τρόπο λειτουργίας, παρατηρούμε κινήσεις από τις εταιρείες του χώρου οι οποίες εισάγουν καινοτομίες στον κλάδο με στόχο την ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής αγοράς εφαρμόζοντας τεχνολογικές λύσεις σχετικές με την αυτοματοποίηση των εσωτερικών διαδικασιών, τηλεματική, προσωποποιημένες υπηρεσίες εκμεταλλευόμενες τη χρήση των μεγάλων δεδομένων και Internet of Things, λύσεις cloud Στο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον που οι εξελίξεις στην τεχνολογία είναι ραγδαίες, η ασφαλιστική αγορά χρειάζεται να εντείνει περισσότερο τις προσπάθειές του για να συμβαδίσει με άλλους κλάδους και να μεγιστοποιήσει τα οφέλη της τεχνολογίας προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Η ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής αγοράς επιτυγχάνεται με γοργό ρυθμό, με νέες και καινοτόμες τεχνολογίες, με μεγαλύτερη χρήση δεδομένων, για πρώτη φορά με εφαρμογές στα κινητά και όχι μόνο αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας του κλάδου, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι πελάτες αναμένουν να λειτουργήσει. Το πεδίο αλλάζει και μαζί του αλλάζει μορφή και ο ανταγωνισμός, αναγκάζοντας τους φορείς της ασφαλιστικής αγοράς να ακολουθήσουν μια πιο καθορισμένη προσέγγιση, προσφέροντας υπηρεσίες παρεμφερείς με αυτές που παρέχονται στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Η ταχεία πρόοδος των τεχνολογιών cloud, τεχνητής νοημοσύνης (AI), μεγάλων δεδομένων και Internet of Things (IoT) αλλάζει το περιβάλλον στην ασφαλιστική αγορά. Η χρήση ολοένα και περισσότερων ψηφιακών μέσων από τις εταιρείες με σκοπό να έρθουν κοντά στον καταναλωτή σε συνδυασμό με την στροφή των καταναλωτών στις διαδικτυακές την περίοδο της πανδημίας έχει αναπτύξει την ψηφιοποίηση συγκεκριμένων κλάδων της ασφαλιστικής αγοράς όπως της ασφάλισης αυτοκινήτου και της κατοικίας σε μικρότερο βαθμό.
Ασφαλιστική αγορά online
Όπως ήδη αναφέρθηκε, το μερίδιο των καταναλωτών που αγοράζει ασφάλεια αυτοκινήτου online στην Ελλάδα αυξήθηκε στο 10,5%, άνοδος 6% σε σχέση με το 2Ο εξάμηνο του 2019, αύξηση 76% σε απόλυτους αριθμούς. Για την ακρίβεια, 3,4% των καταναλωτών πραγματοποίησε περισσότερες από 1 online αγορές ασφάλισης κατά τη διάρκεια του 1ου εξαμήνου του 2020. Το μέσο ποσό ανά συναλλαγή διαμορφώθηκε στα 213€. Αυτή τη στιγμή στην χώρας μας μόλις το 10,5% των καταναλωτών αγοράζει ασφαλιστικά προϊόντα online και μόνο το 5,0% από συγκριτικές πλατφόρμες. Είναι εύκολα αντιληπτό ότι η ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα διείσδυσης όσον αφορά τις online ασφαλιστικές αγορές.
Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές είναι αρκετά πιο εξοικειωμένοι με την αγορά ασφαλιστικών προϊόντων online με κατά μέσο όρο το 35-50% των καταναλωτών να αγοράζουν online. Συγκεκριμένα, όσον αφορά την ασφάλιση αυτοκινήτου, σχεδόν 1 στους 2 καταναλωτές αγοράζουν online. Στην Ευρώπη, οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι διάφοροι aggregators (συγκριτικές πλατφόρμες τιμολόγησης), οι μεσίτες ασφαλίσεων και διάφοροι εξειδικευμένοι ασφαλιστικοί πράκτορες, έχουν επενδύσει και έχουν εφαρμόσει πολλές ψηφιακές λύσεις που συνδέουν online τους πελάτες με τους παρόχους και την ασφαλιστική αγορά. Υπάρχουν πλέον πολλές περιπτώσεις εταιρειών οι οποίες έχουν εισάγει καινοτομίες επενδύοντας στην ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής αγοράς και με την χρήση της τεχνολογίας όπως για παράδειγμα της τηλεματικής, της ρομποτικής και του blockchain βοηθούν τους καταναλωτές όχι μόνο να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, αλλά και να μεγιστοποιήσουν τα επίπεδα ευκολίας, διαχείρισης και εξυπηρέτησης. Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τις συγκριτικές πλατφόρμες της ασφαλιστικής αγοράς τόσο στην αρχή του ταξιδιού αγοράς τους, για να πάρουν μια επισκόπηση της αγοράς, όσο και στο τέλος, αγοράζοντας απευθείας από αυτές για να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα της online σύγκρισης τιμών. Στην πραγματικότητα, εκτιμάται ότι σήμερα σχεδόν το ήμισυ της online ασφάλισης στην Ευρώπη πωλείται μέσα από συγκριτικές πλατφόρμες.
Είναι ξεκάθαρο, τόσο από την τάση της αγοράς όσο και από τις κινήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών καθώς και των εταιρειών που προσφέρουν συγκριτικές τιμολογήσεις μέσω πλατφόρμας, πως το μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς είναι ψηφιακό. Παρατηρείται συνεχώς ότι ολοένα και περισσότερες εδραιωμένες εταιρείες επενδύουν σε αυτή την κατεύθυνσή και δημιουργούν online κανάλια πώλησης με στόχο την ταχύτητα, την ευκολία, την διαφάνεια, την 24/7 εξυπηρέτηση πελατών και τις ανταγωνιστικές τιμές. Μάλιστα, στην χώρα μας γίνονται πλέον και νέες κινήσεις από νεοφυείς επιχειρήσεις όπως το Pricefox το οποίο έχει εισέλθει στον χώρο της ασφαλιστικής αγοράς με τη δημιουργία μιας καινοτόμας συγκριτικής πλατφόρμας και με στόχο να μεγαλώσει την αγορά της online ασφάλισης αυτοκινήτου και να συμβάλλει στην ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής αγοράς στην χώρα μας.